Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Vendégváró sörkorcsolya: azt hiszem ez a világ legegyszerűbb sajtos rúdja

és lehet, hogy a legfinomabb is? :)

2014. november 04. - HZsuzsi84

IMG_38902.jpg

Viszonylag ritkán sütök sós sütiket, mert eléggé édes szájú vagyok. Úgyhogy ha nekiállok sütni, akkor 10-ből 9-szer inkább valami édesség lesz belőle. De ha pl. vendégek jönnek hozzánk, akkor nem jön rosszul egy kis rágcsa, vagy sörkorcsolya. Ezt a sajtos rudat még akkor is össze lehet dobni, amikor már megérkeztek a vendégek, pár perc munka van vele, tényleg! Nem kell sokáig gyúrni, nem kell pihentetni. Süssétek meg még ma!

IMG_3878.jpg

Hozzávalók 1 nagy tepsinyi adaghoz:

(A receptet még régen egy gasztro magazinban találtam és feljegyeztem a kis kézzel írott szakácskönyvembe.)

  • 9 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 12 dkg sajt reszelve (én gaudát használtam,de bármilyen markánsabb ízű sajt megfelel, pl. cheddar, gruyere, ementáli, de akár egy sima trappistával is finom
  • 1 nagy csipet só
  • 2-3 ek. tejszín (a sajt zsírosságától függően) 
  • a tetejére: reszelt parmezán, szezámmag, köménymag, lenmag, ízlés szerint bármi más 

A vajat a liszttel és a sóval elmorzsoljuk, majd gyors mozdulatokkal a sajttal összedolgozzuk, pár kanál tejszínnel nyújtható állagúra gyúrjuk, nem szabad túldolgozni, elég hogy éppenhogy összeálljon. Pihentetni nem szükséges, süthetjük azonnal.

Fél centisre nyújtjuk, majd éles késsel, vagy derelyevágóval felcsíkozzuk. egy felvert tojással megkenjük a rudak tetejét (érdemes még felvágás előtt) és megszórjuk a kiválasztott feltéttel. Én most parmezánt és köménymagot használtam. 

Sütőpapírral borított tepsire fektetjük a rudakat (nyugodtan lehetnek közel egymáshoz, ezek nem nagyon nőnek meg). 

170 fokon 15-20 perc alatt sül készre, nem szabad túlsütni, mert kiszárad. Ha szép a színe, már biztosan jó. 

 IMG_3882.jpg

IMG_3897.jpg

Fotók: Fördős Péter

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon, hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr156858141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2014.11.04. 23:16:18

De ebből nem lesz valami nagy adag, a hozzávalók mennyiségéből kiindulva....

HZsuzsi84 2014.11.04. 23:19:33

Igen, ahogy íram is, ez egy nagy tepsinyi (a nagy sütőlap) adag, jó szorosan rakva. De tetszés szerint szorozható a mennyiség, természetesen!

büdösbohóc (törölt) 2014.11.04. 23:25:50

hányinger az a rengeteg kömény
neked gőzöd nincs az ízekről

Fazakas László 2014.11.05. 05:02:43

A kömény a legjobb buli ebben az egészben. Lehet rá inni keményen a székely köményes pálinkát, ha kissé sósra sikeredik.
Jól büfiztető és szélhajtó ...

HZsuzsi84 2014.11.05. 07:26:06

A kömény egy megosztó fűszer, van aki szereti, van aki ki nem állhatja, még szerencse, hogy nem muszáj rátenni :) A reszelt sajton kívül még számos alternatíva van, bármilyen maggal meg lehet szórni

Dr Gregory House 2014.11.05. 08:12:54

Na, akkor itt egy ennél is egyszerűbb recept: negyed kiló túró, negyed kiló kocka RAMA és negyed kiló liszt + só ízlés szerint. Csak össze kell állítani, kinyújtani, csíkozni, megkenni, megszórni reszelt sajttal és már mehet is a sütőbe.

lobster thermidor 2014.11.05. 10:11:44

@Dr Gregory House:

Oszt mitől volna egyszerűbb az a recept?
A sajtot bedolgozni a tésztába, vagy a tetejére szórni egykutya, viszont az íze nem ugyanaz.

lobster thermidor 2014.11.05. 10:14:04

@büdösbohóc:

Van egy egyszerű megoldás, ha nem szereted a köményt, ne szórd rá!
A sós, sajtos süteményekhez, túl a kedvező élettani hatásokon, alapból jól passzol a köménymag.

HZsuzsi84 2014.11.05. 10:23:23

@Dr Gregory House: igen, ez is egy egyszerű recept. Ismerem én is, viszont én ezt a fajtát mindig pihentetni szoktam ,a túrónak jót tesz, úgy szerintem finomabb.

büdösbohóc (törölt) 2014.11.05. 16:41:05

@lobster thermidor: elég idióta felfogás.
És ha elmegyek vendégségbe, elém rakják a köménytől ki nem látszódó sajtos stanglit akkor mit csináljak, kezdjem el lekaparni a vendéglátóm szeme láttára? Hm?
Mert az egy dolog ha magamnak csinálom akkor nem rakok rá annyi köményt hogy a sütemény ki se látszódjon alóla, de ez elvárható lenne egy" szakácsblog " írójátol is, nemde?

HZsuzsi84 2014.11.05. 16:43:45

@büdösbohóc: Nem véletlenül csináltam két félét: köményeset, és parmezánosat. Senkinek nem nyomom le a torkán a köményeset, aki nem szereti, hidd el! Peace and love! :)

Vili Doli 2014.11.05. 18:58:06

Túldimenzionáljátok azt a köményt!
Az csak a dekoráció, el lehet hagyni vagy lenmaggal helyettesíteni.

Amúgy tejszín nem kell bele, inkább tejföl. Vaj helyett margarin., de zsírral is jó.

Nincs ebben a receptben semmi nagy csoda, évtizedek óta így sütjük. Mondjuk én nem ilyen kis mennyiségeket, 15 deka lisztből mennyi lesz? Kb. egy nagy marékkal.

Dacia Dubstep 2014.11.05. 21:11:14

ezt egy kiló lisztből kell. a többi hozzávalót extrapolálni. az új trendeknek megfelelően lehet zabpehelylisztből is.