Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Az első karácsonyi süti: citromos őzgerinc sok maggal, csokival és aszalt gyümölccsel

és még a maradék tojásfehérjéket is felhasználhatjátok!

2014. november 27. - HZsuzsi84

IMG_5201.jpg

Gyerekkoromban anyukám a maradék tojásfehérjékből mindig citromos szeletet sütött őzgerincformában. Aztán vagy bevonta csokival, vagy megettük magában, imádtam. 

Ennek a karácsonyi hangulatú sütinek ehhez hasonló citromos szelet az alapja, csak van benne rengeteg aszalt gyümölcs, mag és csoki. Olyan, mint egy gyümölcskenyér/püspökkenyér, csak sokkal könnyebb a tésztája, olyan légies, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni az evését. 

És hát karácsony környékén sok tojássárgáját használunk: majonézhez (a rántott hal mellé), vaníliasodóhoz (a mákos gubára), vagy épp egy linzer tésztájába, a lényeg, hogy mindig akad pár kósza tojásfehérje, ami zárt dobozban/üvegeben a hűtőben sokáig eláll (sőt, remekül mélyhűthető is!). Itt egy szuper tipp a felhasználásukhoz! 

IMG_5191.jpg

Hozzávalók: az arányokat nagyon könnyű megjegyezni, mert ahány darab tojásfehérjét használunk, annyi dkg/ek kell mindenből. 

  • 6 tojásfehérje
  • 6 ek cukor
  • 6 dkg vaj/margarin megolvasztva (de nem forrón)
  • 6 ek rétesliszt (gluténmentes verzióhoz 4 ek rizsliszt és 2 ek keményítő)
  • 6 dkg durvára vágott mag (én most mandulát használtam, de dió, mogyoró, vagy bármi más is lehet)
  • 6 dkg aszalt gyümölcs (én most áfonyát és arany mazsolát használtam vegyesen, de pl. sima mazsola, és kandírozott narancshéj is kifejezetten karácsonyi hangulatú )
  • 6 dkg étcsoki apróra vágva (én süthető csokilencsét használtam)
  • 1 (lehetőleg kezeletlen héjú) citrom reszelt héja

A tojásfehérjét egy csipet sóval elektromos kézi habverővel elkezdjük habbá verni, majd menet közben lassan hozzákanalazzuk a cukrot, kemény habot verünk belőle. A langyosra hűlt olvasztott vajat is hozzácsurgatjuk, ezzel már nem szabad sokáig verni, nehogy összeessen a hab. Belereszeljük a citrom héját, hozzákeverjük a lisztet. A magokat, a gyümölcsöket és csokit már csak egy lapáttal forgatjuk bele a habba, laza nagy mozdulatokkal. 

Sütőpapírral bélelt őzgerincformába öntjük a masszát és légkeveréses sütőben 150-160 fokon fél óra alatt megsütjük. Forrón kiborítjuk, ha kihűlt, akkor olvasztott csokival bevonhatjuk, de csak porcukorral megszórva is nagyon finom. 

A csokis tetejét karamellizált mogyoródarabokkal díszítettem, de ehelyett is lehet dekorgyöngyöt, mandulaforgácsot vagy bármi mást használni. 

IMG_5196.jpg

IMG_5206.jpg

IMG_5192.jpg

IMG_5194.jpg

Fotók: Fördős Péter 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr286935169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.