Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

A süti, aminek MINDIG elkérik a receptjét: csokis-diós kocka

2014. december 11. - HZsuzsi84

img_1479.JPG

Ezt a sütit évek óta rendszeresen sütöm, sokszor vittem már vendégségbe, oviba, ide-oda, és eddig akárki evett belőle, mindig volt valaki, aki elkérte a receptjét. Egyszerű, gyors, szinte mindig van otthon hozzá minden, egyszerűen világbajnok! Gyakorlatilag egy kakaós-diós piskótáról van szó, de a végeredmény sokkal finomabb, mint amit most elképzeltek. Aki egyszer megsüti, annál tuti bekerül az állandó repertoárba! És még egy nagy előnye: gluténmentes és laktózmentes (ha a mázat margarinból készítjük). 

img_1472.JPG

Hozzávalók:

  • 8 tojás szétválasztva
  • 18 dkg porcukor (nyírfacukorral készítve paleo)
  • 18 dkg darált dió 
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 tk. holland kakaópor (jó minőségűt használjatok!)
  • a mázhoz: 12 dkg vaj (vagy margarin), 15 dkg cukor, 3 ek. holland kakaópor

A tojásfehérjét robotgéppel kemény habbá verjük (egy csipet sót is tegyünk bele!). Utána a sárgáját és a porcukrot is fehéredésig verjük, majd mehet bele a sütőporral és a kakaóporral elkevert darált dió. A tojásfehérje habot 3 adagban adom hozzá: az első két adagot simán még a robotgéppel keverem hozzá (legkisebb fokozaton), az utolsó harmadot már csak egy spatulával kézzel forgatom hozzá, nehogy összetörjön a hab. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és légkeveréses sütőben 170 fokon kb fél óra alatt (tűpróbáig) készre sütjük. Még melegen kiborítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy másik deszka segítségével visszafordítjuk. Amíg hűl egy picit, elkészítjük a mázat. A vajat felolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, ha beleolvadt, akkor már nem melegítjük tovább, kézi habverővel csomómentesre keverjük a kakaóporral, majd a süti tetejére öntjük, szépen elterül, vagy egy spatula segítségével szétkenjük. Egy óra alatt megszilárdul és akkor gyönyörűen szeletelhető (ha ki bírjátok várni...). 

img_1446.JPG

img_1435.JPG

A máz még díszíthető dekorgyönggyel, vagy durvára vágott dióval (vagy bármivel), de én így simán, fényesen szeretem a legjobban. 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr46970163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GépBalta 2014.12.12. 12:59:16

A nyírfacukor mitől paleobb mint az igazi?

HZsuzsi84 2014.12.12. 13:00:50

@GépBalta: Attól, hogy a nyírfacukor egyáltalán nem emeli meg az inzulinszintet, így akár cukorbetegek is fogyaszthatják.

keymaking (törölt) 2014.12.12. 14:52:13

@HZsuzsi84: butaságot zagyválsz de ne zavarjon
üdv, egy dietetikus

HZsuzsi84 2014.12.12. 20:56:04

@keymaking: Szerintem nem írtam semmit, ami ne lenne helytálló: www.nyirfacukor.hu/mi_is_az_a_nyirfacukor
De valóban nem vagyok dietetikus.

kitikati 2014.12.12. 21:09:25

tök jó.
mennyi ideig marad friss?
Illetve: kb. hány darab lesz ennyi mennyiségből? Egy húszfős gyerekhadnak elég ez a mennyiség?
illetve: ha nincs légkeverésem akkor nő a sütési idő? Vagy a hőmérséklet?

HZsuzsi84 2014.12.12. 21:20:31

@kitikati: A diótól nagyon szaftos, így sokáig friss marad, nem szárad olyan hamar ki, mint egy sima lisztes piskóta, de nagyon nem tudom megmondani, hogy mennyi ideig, mert mindig pillanatok alatt elfogy :)
Egyébként elég nagy adag, 25-30 (a képen látható ) kocka kijön belőle, de persze kisebbekre is lehet vágni, főleg gyerekeknek, és akkor még több.
Ha nem légkeveréses a sütő, akkor picit magasabb fokon süsd (mondjuk 180 fok), és tűpróbával ellenőrizd, sokkal tovább tuti nem kell.
A gyerekek zabálni fogják, az tuti :)

kitikati 2014.12.13. 00:28:16

és még egy kérdés! mekkora tepsiben sütöd?

kitikati 2014.12.13. 00:29:58

és jól látom, hogy nincsen benne liszt?

HZsuzsi84 2014.12.13. 09:19:18

@kitikati: Én 24x34 cm-es tepsiben sütöttem, picit kisebb, vagy picit nagyobb persze lehet, nagy eltérés ne legyen, nehogy ne süljön át/kiszáradjon.

Marica Rozsane 2014.12.13. 17:11:46

Én is arra voltam kíváncsi, milyen méretű a tepsi, és a lisztet hiányoltam. Mindkettőre megkaptam a választ, köszönöm!

fviktoria83 2014.12.23. 17:53:19

Megsütöttem, a pultnál állva el is kóstolgattuk az egyharmadát, mert isteni lett! Most épp tortalapnak sütöm meg, csokis krémmel töltöm, a kisfiam tortát kért a Jézuskától :)

HZsuzsi84 2014.12.23. 19:50:06

@fviktoria83: Nagyon örülök! Ez igazán hízelgő, hogy "Jézuska ajándék" lesz belőle :)

Koni08 2015.03.15. 17:30:34

Szia! Mezzel vajon lehet helyettesiteni a cukrot? A maznal nyilvan nem, de ha lehetne, inkabb nem porcukrot tennek bele, csak felek, az allaga akkor teljesen mas lesz. koszi!

Koni08 2015.03.15. 17:44:56

A tesztaba 3tk kakao kell, a mazba pedig 3ek???

HZsuzsi84 2015.03.15. 18:15:03

@Koni08: Hát mézzel ne, mert az folyékony ugyebár, és egészen más állaga lesz, mint a cukortól. De nyírfacukrot, vagy más alternatív cukrot nyugodtan használj a sima cukor helyett.

HZsuzsi84 2015.03.15. 18:15:53

@Koni08: Igen, a tészta inkább diós, csak picit kakaós, a mázban meg a kakaó gyakorlatilag a szárazanyag (az összeolvadt vaj+cukor keveréket sűríti).

Koni08 2015.03.15. 18:28:21

Mindjart kesz :) en tortaformaban keszitettem, koszi a segitseget!

Nagybett 2016.05.21. 17:28:43

Én is megsütött én, a tetejére a mázsa 1 k kakaóport és étcsokit tettem. Nagyon finom lett.

dudikopof 2016.11.11. 20:07:35

@keymaking (törölt): Ha butaságnak gondolod, akkor sürgősen add vissza a diplomádat!