Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Karácsonyi fehérboros narancsleves

2014. december 16. - HZsuzsi84
img_7793.jpg
A színe valószínűtlenül sárga, pedig nem csalás nem ámítás, ez narancsból készül! Ettől igazán happy a day ;)
Ezt a levest forrón és hidegen is tálalhatjátok, ez ízlés kérdése, az biztos, hogy kellően ünnepivé teszi a karácsonyt, ha a megszokott halászlé, vagy húsleves helyett idén illatos narancslevessel várjátok a vendégeket. Az elkészítése pár percet vesz igénybe, előre lehet vele dolgozni, igazán háziasszony-barát megoldás! Szóval aki nem akar órákon át rotyogó első fogást a karácsonyi menübe, az jó helyen jár. 
Hozzávalók (4-6 személy részére)
  • 2,5 dl víz
  • 4 dl fehérbor
  • 5 dl frissen facsart narancslé (ez a narancsok lédússágától függ, hogy hány db-ból jön össze)
  • 1 csipet só
  • 1 narancs reszelt héja
  • pár szem szegfűszeg
  • 2 ek. cukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg keményítő (kb 1 ek.)
a tálaláshoz: filézett narancsdarabok, 
A vizet, a fehérbort és a narancslevet összeforraljuk pár szem szegfűszeggel és a cukorral. Kb. 5 percig gyöngyözve főzzük. Közben kikeverjük a tojássárgáját a keményítővel és picit hozzá adunk a forró levesből, majd a hőmérsékletét kiegyenlítve, az egészet visszaöntjük a levesbe, egyet rottyantunk rajta és kész is. Átszűrjük. Forrón is tálalhatjuk, de hidegen is nagyon finom. 

Filézett narancsdarabokkal és narancshéj forgácsokkal tálaljuk, 

img_7769.jpg

img_7773.jpg

De tojásfehérjéből készült habgaluskát is tehetünk a tetejére (ehhez a tojásfehérjét 1-2 ek. cukorral kemény habbá verjük, és evőkanálnyi "galuskákat" a forró levesben pár perc alatt megfőzünk. Mint a madártej tetején. )

Ezt a levest, egy másik narancsos fogással együtt ma elkészítettem élőben a FEM3Café műsorán, itt visszanézhetitek. 

img_7798.jpg

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr146984749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.