Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Marcell napi torta megrendelésre

mármint a névnapos rendelte :)

2015. január 09. - HZsuzsi84

img_2315.JPG

A nagyobbik fiamnak ma van a névnapja, pár napja megkérdeztem, hogy milyen tortát szeretne, ő meg egész pontos leírást adott: csokis-epres-habos a tetején legyenek körben meggyszemek és középen egy marcipánfigura. Ma délelőtt nekiálltam... :) 

Sütöttem egy kakaós piskótát, a mélyhűtőből kivettem egy nyáron eltett epervelőt (friss eper leturmixolva), amit egy kis zselatinnal összefőztem, készítettem egy főzött vaníliakrémet, amit kikevertem mascarponéval és habbá vert tejszínnel, majd rétegeztem és a tetejét díszítettem (a kívánalmak szerint). 

Elég jó lett :) 

img_2313.JPG

Hozzávalók

a piskótához:

  • 5 egész tojás
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg finomliszt
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 2 ek étolaj

az epres réteghez:

  • egy doboz epervelő (nekem egy 250 g-os mascarponés doboz volt tele)
  • 2 lap zselatin (ettől nem lesz teljesen zselé állagú, csak nem lesz annyira folyós, ha valaki szilárdabbra szeretné tegyen bele több zselatint.)

a krémhez: 

  • egy adag creme patissiere (főzött vaníliakrém)
    • 3 tojás sárgája
    • 125 g cukor
    • 15 g kukoricaliszt (vagy kukoricakeményítő)
    • 5 g finomliszt (lehet ehelyett is kukoricaliszt, akkor a krém gluténmentes)
    • egy csipet só
    • 280 ml tej
    • fél vanília rúd
    • 7 g vaj (kb egy tk.nyi)
  • 250 g mascarpone 
  • 125 ml (fél zacskó) habtejszín

a díszítéshez:

  • dr. Oetker csokiszívek
  • étcsoki forgács (zöldséghámozóval forgácsolom)
  • meggy szemek (befőttből)
  • csoki chips (bolti) 

A piskótát gyorsított elkészítési móddal sütöm, azaz nem választom szét a tojásokat, hanem az egész tojásokat verem jó habosra a cukorral (jó pár percig, míg egészen fehér, légies lesz). Így nem emelkedik meg annyira a piskóta, és nem is esik össze, szépen vágható, nem annyira morzsálódós, mégis könnyű, szerintem szuper!

A felvert tojásos cukorhoz szitálom a lisztet és a kakaóport (egy csipet só ebbe se árt), majd hozzácsurgatom az olajat. Egy 22 cm-es tortaformában 170 fokos sütőben kb 25 perc alatt (tűpróbával ellenőrzöm) készre sütöm, rácson hagyom kihűlni. 

A vanília krémhez a tojássárgákat a cukor felével és egy csipet sóval vejük habosra, közben a tejet a cukor másik felével és a vanília kikapart magjaival melegítsük forráspontig. A tojásos cukorhoz szitáljuk a liszteket, elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett, apránként hozzászűrjük a vaníliás cukros tejet. Majd az egészet visszaöntjük az edénybe és kézi habverővel folyamatosan keverve pár perc alatt besűrítjük. Ne ijedjetek meg ha csomósnak tűnik, jól kikeverhető. Ha felforrt 1-2 perc és kész is. A tűzről levéve keverjük hozzá a vajat, majd  öntsük egy tiszta edénybe. Folpack-kal lefedve (közvetlenül a felületére, hogy ne bőrösödjön meg) hagyjuk hűlni. 

creme_patissiere.jpg

Az epres réteghez a fagyos epervelőt egy edényben felmelegítjük, majd a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat  kinyomkodva a langyos eperhez adjuk. Elkeverjük és ezt is hűlni hagyjuk. 

A krémhez a tejszín habbá verjük, majd a habverővel kicsit felhabosítjuk a vaníliakrémet, hozzákeverjük a mascarponét (ezt még nyugodtan robotgéppel), majd óvatosan a tejszínhabot is beleforgatjuk. 

Ha minden alkotóelem kihűlt és elkészült, akkor jöhet az összeállítás: 

A piskótát 3 lapba vágjuk, és az alsó réteget egy tortatálra helyezzük, tortakarikát teszünk köré. Ráöntjük az eper felét, elegyengetjük, majd elsimítjuk rajta a krém harmadát. Jöhet a következő lap piskóta, majd az eper másik fele, a maradék krém fele, majd a fedőlap. A maradék krémmel megkenjük a tetejét és így pár órára hűtőbe tesszük (vagy ki az erkélyre, most pont megfelelő az időjárás ehhez). 

Óvatosan lehúztam a tortakarikát is feldíszítettem a tetejét.

img_2314.JPG

Isten éltesse Marcit! 

img_2342.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr17056821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csenge:) 2015.10.15. 14:26:22

Szia! Csak azt szeretném megkérdezni,hogy holnap sütném meg a piskótát meg főzném meg a krémet,de magát a tortát csak szombaton állítanám össze. Az epres réteget is megcsinálhatom holnap,szombatra nem sűrűsödik be nagyon? Ha igen akkor összedobom szombat reggel, de amit lehet szeretnék holnap megcsinálni belőle,hogy szombaton minél kevesebb dolgom legyen vele. :)

Horváth Zsuzsi 2015.10.15. 15:07:12

@Csenge:): A piskótát nyugodtan süsd meg és a krémet is megfőzheted, fóliával letakarva legyen a hűtőben és frissen keverd ki majd a mascarponéval, tejszínnel. Az epres réteget nem csinálnám meg, mert a zselatin az beköt. Persze lehet visszamelegíteni és akkor őjra folyós lesz, de akkor már frissen érdemesebb beletenni a zselatint. Legye a hűtőben az eperpüré, és akkor pár perc az összeállítás előtt. Úgyis hűlnie kell picit a tortának, az elég a zselatinnak is.