Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Narancsos csirke wokban

2015. január 12. - HZsuzsi84

img_7828.jpg

Szeretem a wokban, pillanatok alatt elkészülő ételeket, jó műfaj ez. És így télen a narancs-hús párosítás is gyakori nálunk. Nem édes, viszont gyömbéres, pikáns, benne roppanós répacsíkokkal és bambuszrüggyel. Jó cucc ez, na! 

Miután feldaraboltunk mindent, az elkészítés annyi időt vesz igénybe kb. amíg megfő a rizs mellé. Gyors hétköznapi vacsi, és a csirkemell-rizs párosításra egy egyáltalán nem unalmas verzió. 

Hozzávalók: 

  • 2 fél csirkemell (kb 35 dkg)
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 db sárgarépa julienre vágva (vékony csíkokra)
  • fél póréhagymaszintén julienre vágva
  • 2 db narancs kifilézve (+ egy fél narancs reszelt héja)
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • egy darabka gyömbér
  • fél dl fehérbor
  • 1 tk. keményítő
  • 1 ek. barnacukor
  • 1 dl narancslé
  • 1 ek. paradicsompüré
  • só, bors
  • bambuszrügy konzerv (egy fél üveg)
  • köretnek: rizs

img_7774.jpg

A csíkokra vágott csirkemell pirításával kezdjük, a felforrósított wokban (vagy egy sima serpenyőben) kis olajon körbepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, kis gyömbért reszelünk rá, rázva pár perc alatt puhára sütjük őket, majd a húst kivesszük egy tányérral, ha szükséges még egy kis olajat öntünk a wokba és jöhet bele a hagyma. Ha a hagyma üvegesre pirult, hozzátesszük a vékony csíkokra vágott répát és póréhagymát, meg a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a gyömbért, pár percig pirítjuk. Felöntjük a fehérborral és elforraljuk belőle az alkoholt. 

img_77782.jpg

Közben kifilézzük a narancsokat. Erre a legpraktikusabb módszer, ha a narancsok végeit levágva talpat készítünk nekik, vágódeszkára támasztjuk és egy vékony pengéjű éles késsel a narancs gömbölyű formája mentén levágjuk a héját a belső fehér réteggel együtt. 

img_7769.jpg

Majd a késsel minden gerezd mellett a hártyák mentén bevagdosunk és kiemeljük a gerezdeket, a tiszta gyümölcshúst. 

img_7773.jpg

Közben a zöldséges alap biztosan megpuhult (a répa nem baj, ha roppanós marad, sőt!). A húst visszatehetjük bele, és hozzákeverjük a narancsdarabokat is, a bambuszrügyet (ezekkel már nem kell főzni) egy fél narancs héját bele is reszeljük. 

A narancslevet kikeverjük a barnacukorral, a keményítővel és a paradicsompürével és azt is a wokba öntjük. Már csak egyet rottyantunk rajta és kész is. 

Főtt rizzsel és friss narancsszeletekkel tálaljuk. 

Fotók: Fördős Péter 

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr326984323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.