Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Kínai édes-savanyú ananászos csirke

Ben bácsi se csinálná jobban :)

2015. január 30. - HZsuzsi84

img_2554.JPG

Valahogy sosem értettem az üveges szószok létjogosultságát, "csak adj hozzá egy kis húst, meg ananászt" és már kész is a csodás fogás, mint a mesebeli kőleves, csak a lényegi hozzávalókat kell beletenni. :) És lehet, hogy sokan azt hiszik időt takarítanak meg a bolti késztermékek vásárlásával, de pl. ennek a kínai édes-savanyú csirkének a mártását épp annyi időbe telik összedobni, míg megfő a rizs hozzá, nem érdemes üveges verziót használni helyette. Egyszerű, olcsóbb, finomabb, és nem utolsó sorban tudjuk mi kerül bele. 

Hozzávalók:

  • 1 hámozott paradicsom konzerv 
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom 
  • 1 fej vöröshagyma
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 25 ml (kb. 3 ek) fehérborecet
  • 5-6 ek méz
  • 1 ek keményítő
  • fél ananász (ha lehet tényleg ne agyoncukrozott ananászkonzervet használjatok!)
  • 2 sárgarépa julienre vágva (vékony csíkokra)
  • 1 üveg szeletelt bambuszrügy fele
  • só, bors
  • 2 csirkemellfilé
  • rizs 

A paradicsomkonzervet botmixerrel pürésítjük, elkeverjük a sűrített paradicsommal és felöntjük annyi vízzel, hogy összesen kb. 6 dl legyen. Sózzuk, borsozzuk. 

Megpucoljuk és felkockázzuk az ananászt. 

A hagymát finomra vágjuk, egy kis olívaolajon megdinszteljük, majd felöntjük a paradicsomos vízzel. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a fehérborecetet, a mézet, a felcsíkozott répát és a kockára vágott ananászt. Pár percig rotyogtatjuk, hogy a répa megpuhuljon, de még roppanós maradjon, majd kiveszünk egy kicsit a forró szószból, elkeverjük a keményítővel és besűrítjük vele a szószt. Jöhet bele a bambuszrügy is, azzal már nem kell tovább főzni. 

Közben a csirkecsíkokat sózzuk, borsozzuk és megszórjuk 1 evőkanál keményítővel, majd forró serpenyőben egy kis olívaolajon megpirítjuk. A húst is a szószhoz adjuk és kész is. 

Főtt rizzsel tálaljuk. 

Ezt az ételt ma reggel élőben elkészítettem a FEM3Café műsorán, a stáb imádta, a műsor visszanézhető itt és itt

img_2559.JPG

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr207120901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siriq111 2015.01.31. 02:03:28

Egyebkent mar ott bukott el az egesz, hogy konzevret hasznalok. Igy nyugottan lehet az uveges szoszt is. Most vagy csinalom rendesen vagy nem.

siriq111 2015.01.31. 02:07:29

És lehet, hogy sokan azt hiszik időt takarítanak meg a bolti késztermékek vásárlásával, de pl. ennek a kínai édes-savanyú csirkének a mártását épp annyi időbe telik összedobni, míg megfő a rizs hozzá, nem érdemes üveges verziót használni helyette. Egyszerű, olcsóbb, finomabb, és nem utolsó sorban tudjuk mi kerül bele.
Es-el nem kezdunk mondatot. A masik amikor keszitem az ennivalot parhuzamostan keszitem az elo illetve fo eteleket. Igy, nem hogy kesobb de sokkal hamarabb vegzek mindennel. Ez alltalanos es igy szoktak csinalni. 1-3 eloetel keszitese kozben pedig ugyan ugy keszitem a 1-3 foetelt.

roxxtar 2015.01.31. 09:03:53

@siriq111: Olcsóbb? Kétlem. Jobb? Igen.

HZsuzsi84 2015.01.31. 09:39:46

@roxxtar: Mivel nem igen szoktam üveges szószt venni, ezért lehet, hogy nem vagyok tisztában az árakkal pontosan, de sokkal biztos nem drágább a házi verzió. :) És határozottan jobb. :)

HZsuzsi84 2015.01.31. 09:40:32

@siriq111: bocsi, nem értelek pontosan... a paradicsom konzervvel van a baj? azért az egy nyers, ízesítetlen alapanyag, nem egy kész termék...

HZsuzsi84 2015.01.31. 09:42:27

@siriq111: Ennek a receptnek a leírása egy fogásról szól, nem egy egész menüről.

Kuki Attila 2015.01.31. 19:09:47

Mikor tavasszal két hétig volt szerencsénk Pekingben időzni, láttuk, hogy az itthoni "kínai" kaják csak a nevükben kínaiak ...

Kuki Attila 2015.01.31. 19:10:40

Hívjuk egyszerűen Édes-savanyú ananászos csirkének ... az a "kínai" jelző csak megtévesztő :)

Koni08 2015.03.18. 23:08:33

Szia, holnap el szeretnem kesziteni ezt az etelt, kerlek segits nekem, hogy pontosan hany gramm paradicsompure kell hozza. Nekunk hazi pure van elteve befottesuvegben, nem hasznalok soha konzervet, igy nem is tudom, azok milyen kiszerelesben kaphatok. Valamint irtad, hogy kemenyito is kerul bele, de abbol kb. mennyi? S a nehany gerezd fokhagyma sem tiszata nekem, 2-3, vagy tobb? mennyi az, ami ennel a mennyisegnel meg kellemes? Nagyon koszonom a valaszt!

HZsuzsi84 2015.03.19. 08:55:09

@Koni08: Szia! A hámozott pari konzerv 400 grammos, a sűrített pari, a legkisebb azt hiszem 80 g-os. 2-3 gerezd fokhagyma az OK. 1 ek. keményítő, ez kimaradt, bocsi. javítom! :)

Koni08 2015.03.19. 12:38:25

Koszonom! Igaz, most figyeltem fel ra, hogy 6dl-nek kell lennie a vegen, ami kulon jol jon nekem, ha lemerul az elem a merlegben :DDD :-/ majd jekzek, hogy sikerult!

Koni08 2015.03.19. 13:01:17

Megneztem a videot, ne kovezz meg, de :) a csirkemell, az ket egesz csirkemell, vagy ket fel? Koszi :)

HZsuzsi84 2015.03.19. 13:20:37

@Koni08: az egy csirkemell, az valójában a "fél", mert egy csirkének ugyebár két melle van, az egy pár. De én a felet egynek hívom :) Szóval a két csirkemell, az két fél :)