Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Szív küldi...

szív alakú mignon Valentin napra

2015. február 05. - HZsuzsi84

kollazs.jpg

Előre bocsátom, hogy nem vagyok egy Valentin nap mániás, sőt, talán még soha életemben nem vettem Valentin napra senkinek semmit, de egy szív alakú sütit sütni, az más, az cuki dolog, február 14-e előtt is és után is, nem csak aznap. 

A klasszikus mignonok általában gejl vajas krémmel készülnek, amit én ki nem állhatok, így az én verziómban főzött vanília- és csokikrém került a szív alakúra sütött piskóta lapjai közé, a bevonat cukormáz, mi más. Könnyű lett és nagyon finom, és nem utolsó sorban szép :)

img_2576.JPG

Egy szuper Nordicware formát használtam. Ez egy amerikai márka, igazán prémium minőségű (van benne anyag rendesen, dög nehezek!), különleges alakú sütőformáik vannak. Ez egy olyan darab, ami (rendeltetés szerű használat esetén)  40 év múlva is sütőforma lesz. Az unokáink is használhatják majd. Manapság viszonylag kevés olyan dolog van, amiről nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy több generáció múlva is működőképes lesz. Az olcsó alumínium formák teflon bevonata nem évtizedekre van tervezve. Ez egy olyan "nagyi sütőformája" típusú. 

Süthettek benne akár muffint, vagy bármilyen bevált kevert tésztás sütit, én most egy mignont készítettem. Ha nem kerül rá máz, vagy csak porcukorral szórjátok meg, akkor meg látszódnak a cuki kis feliratok a tetején. 

Hozzávalók (6 szív alakú kis mignonhoz)

 a piskótához:

  • 2 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg liszt

a krémhez:

  • 3 tojás sárgája
  • 6 dkg cukor
  • fél vanília rúd
  • 3 dl tej
  • 2 dkg kukoricaliszt (vagy keményítő)
  • 7 g vaj (kb egy tk.)

a barna mázhoz: (kakaós-kávés)

  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek kakaópor
  • pár ek. fekete kávé (kb egy presszó kávé felét használtam el, de lehet csak forró vizet is használni, ha nem akarjátok a kávés ízt)

a fehér mázhoz (citromos)

  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek citromlé
  • kb 1 ek forró víz

A formát egy szilikon ecset segítségével olvasztott vajjal kikenjük és kilisztezzük. A piskótához az egész tojásokat egy csipet sóval és a cukorral fehéredésig verjük, legyen jó habos, majd hozzászitáljuk a lisztet, és szétosztjuk a masszát a formában. A mélyedéseknek kb a feléig kell tölteni, mert különben túlnő a formán (egyébként az sem baj, a púpos részét egy recés késsel szépen le lehet vágni, hogy megálljanak a "talpukon"). 

170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsülnek. A formából még melegen borítsuk ki, és hagyjuk őket kihűlni. A formát, ha már nem forró, akkor langyos vízzel mosogassátok el, nem viccelek, gyakorlatilag nyoma nem igen maradt a sütinek, egy öblítés és kész is (ezt nagyon szeretni fogjátok benne!). 

img_2575.JPG

A krémhez a tejet a cukor felével és a vanília kikapart magjaival melegítsétek forráspontig. A tojássárgákat a cukor másik felével habosra verjük, majd hozzászitáljuk a kukoricalisztet és óvatosan (nehogy a tojás összeugorjon) a meleg tejet is belekeverjük. Majd az egész mehet vissza az lábosba, és folyamatos kevergetés mellett, pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve, Még melegen belekeverünk egy darabka vajat, majd ketté osztjuk, a felébe belekeverünk kb 3 dkg étcsokit (nem mértem, én egy marék étcsoki pasztillát használtam), majd simára keverjük. A krémek felszínére folpackot teszünk, hogy ne bőrösödjenek meg, és kihűtjük. 

A krém mennyisége több, mint ami a 6 db szívecskéhez szükséges, de ha marad, akkor verjetek habbá egy kis tejszínt, azzal lazítsátok a krémet és szuper pohárdesszert készíthető belőle, kis kekszmorzsával, gyümölccsel, amit találtok :)

A kihűlt piskótaszíveknek ha nem lenne sík az aljuk, akkor azt korrigáljuk. 

Én egy kicsit vastagon kentem ki a formát olvasztott vajjal, így viszonylag sok liszt tapadt bele, ettől lett kicsit foltos a sütik teteje, mivel mázzal vontam be őket, így nem foglalkoztam ezzel, ha valaki csupaszon szeretné hagyni őket, akkor érdemes finomabban bánni a szilikon ecsettel és vékonyan kenni a vajat, szitálni rá a lisztet, akkor szép egyenletes lesz. 

img_2579.JPG

A szíveket 3 lapba vágtam, majd a felét csokis, a másik felét vaníliás krémmel kentem meg. Hűtőbe raktam, míg kikevertem a mázat. 

A porcukrot átszitáltam, majd a feléhez hozzákevertem a kakaóport, majd a kávéval sűrű, de folyós állagú cukormázat kevertem belőle. Akkor jó, ha szépen elterül a sütiken, lefolyik az oldalukon, de fed is. Ha túl hígnak találjátok, akkor még mehet bele porcukor, ha túl sűrű, akkor meg hígítsátok.

A másik felét fehéren hagytam, pici citromlével és forró vízzel kikevertem. 

A bevonást a cukormázas edény felett érdemes csinálni, egy kanál segítségével, mert csöpög össze-vissza. Sütőpapíron hagyjuk megdermedni, ha akarjuk még dekorgyönggyel, vagy csokidarabkákkal, vagy bármivel, díszíthetjük a tetejét (amíg még ragad). 

img_2603.JPG

img_2589.JPG

img_2591.JPG

img_2595.JPG

img_2614.JPG

img_2593.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr667138539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2015.02.05. 14:44:02

Cukormáz ügyben írok, évek óta szeretnék rájönni, hogyan csinálják a cukrászdák a mignonokra azt a szuper, édes mázat. Már sok variációt kipróbáltam, de egyik sem ugyanaz! Igaz, amit a képen látok, az sem, de olvastam, hogy nem is szereted a nagyon édeset. Ettől függetlenül persze még tudhatod a titkot...

HZsuzsi84 2015.02.05. 15:00:52

@Kyria: Hát a máz, az bizony édes. A krémre írtam, hogy nem szeretem a vajas-gejl verziót. A cukormáz, nem más mint porcukor és vmi folyadék, szerintem nincs nagy titka: citromlé, kávé, forró víz, bármi. az állagát kell kikísérletezni, ez tényleg olyan roppanós lett mint a cukrászdai mignonokon, mondjuk nem csináltam túl vastagra. Ha valaki szeretné, akkor dermedés után tolhat rá még egy réteget, akkor vastagabb is, jobban is fed.

Kyria 2015.02.05. 15:25:08

@HZsuzsi84: Köszönöm, kipróbálom, hátha...:)