Az utóbbi években annyira felkapott lett a medvehagyma, hogy mindenki, akinek egy kicsit is köze van a gasztronómiához, medvehagymás recepteket, képeket posztol március-áprilisban. Menőség vagy nem, divat, vagy nem, én imádom ezt az első zöld harsogó levelet, amit szezonjában bármilyen formában szívesen fogyasztok: krémlevesként, tésztán, rizottóba, pestóként, pogácsába, csak egy rántottába, sajtkrémbe keverve, hús töltelékeként, akárhogy.
Íme két nagyon egyszerű recept, amit kipróbálhattok akár még ma.
Medvehagymás sajtkrémes szendvics:
Hozzávalók a sajtkrémhez:
- fél csokor medvehagyma
- egy marék napraforgómag
- olívaolaj
- egy kis doboz Philadelhia sajtkrém
- néhány ek. tejszín
- citromlé
- só, bors
az összeállításhoz:
- ciabatta
- levegőn szárított sonka szeletek
- sajt szeletek
- paradicsom karikák
A napraforgó magokat egy száraz forró serpenyőben picit megpirítjuk (vigyázzunk nehogy elégjen), majd a durvára vágott medvehagymával és egy pici olívaolajjal aprítógépben összedaráljuk. Pestóhoz hasonló állagot kell kapnunk (csak kevesebb olajjal, mivel sajtkrémbe kerül, nem kell olyan krémesnek lennie).
A keveréket a sajtkrémmel simára keverjük és egy pici tejszínnel lazítjuk, hogy kellemesen kenhető állaga legyen. Sóval, borssal, pici facsart citromlével ízesítjük.
A ciabattát félbevágjuk és egy pici olívaolajon megpirítjuk a vágott felüket.
Majd összeállítjuk a szendvicset. A zsömle alsó felét megkenjük a sajtkrémmel, ráfektetjük a sonka szeleteket, a paradicsomot és a sajtot, végül összecsukjuk.
Ez a szendvics elég kiadós, nem csak reggelire, hanem akár egy ebédre is elég lehet.
A tejszínes medvehagymás tészta hozzávalói (2 főre):
- egy ek. vaj
- 1 póréhagyma
- 2 dl tejszín
- reszelt parmezán
- só, bors
- fél csokor medvehagyma
- 20-25 dkg tészta (én szarvacskát használtam, de bármilyen bordázott felületű tészta jó, az jól felveszi a mártást)
A tésztát lobogó sós vízbe odatesszük főzni, addig elkészítjük a mártást. A póréhagymát felkarikázzuk és a vajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a tejszínnel és picit rotyogtatjuk, hogy besűrűsödjön.
A mártásba belereszelünk egy kevés parmezánt (nem mértem, de kb. 2 ek. volt), majd belekeverjük az apróra vágott medvehagymát, azzal már nem főzzük, csak összeforgatjuk a kifőtt tésztával és egy keveset teszünk a tészta főzőlevéből is bele, hogy krémesebb legyen.
Friss petrezselyemmel és parmezán forgácsokkal megszórva tálaljuk. Egy pohár fehérbor jól csúszik mellé. :)
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!