Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

2 in 1: Két medvehagymás recept egy posztban

Medvehagymás sajtkrémes szendvics és medvehagymás tejszínes tészta

2015. március 20. - HZsuzsi84

medvehagyma_kollazs.jpg

Az utóbbi években annyira felkapott lett a medvehagyma, hogy mindenki, akinek egy kicsit is köze van a gasztronómiához, medvehagymás recepteket, képeket posztol március-áprilisban. Menőség vagy nem, divat, vagy nem, én imádom ezt az első zöld harsogó levelet, amit szezonjában bármilyen formában szívesen fogyasztok: krémlevesként, tésztán, rizottóba, pestóként, pogácsába, csak egy rántottába, sajtkrémbe keverve, hús töltelékeként, akárhogy. 

Íme két nagyon egyszerű recept, amit kipróbálhattok akár még ma. 

Medvehagymás sajtkrémes szendvics: 

img_3164.JPG

Hozzávalók a sajtkrémhez:

  • fél csokor medvehagyma
  • egy marék napraforgómag
  • olívaolaj
  • egy kis doboz Philadelhia sajtkrém
  • néhány ek. tejszín
  • citromlé
  • só, bors

az összeállításhoz: 

  • ciabatta
  • levegőn szárított sonka szeletek
  • sajt szeletek
  • paradicsom karikák

A napraforgó magokat egy száraz forró serpenyőben picit megpirítjuk (vigyázzunk nehogy elégjen), majd a durvára vágott medvehagymával és egy pici olívaolajjal aprítógépben összedaráljuk. Pestóhoz hasonló állagot kell kapnunk (csak kevesebb olajjal, mivel sajtkrémbe kerül, nem kell olyan krémesnek lennie). 

img_3160.JPG

A keveréket a sajtkrémmel simára keverjük és egy pici tejszínnel lazítjuk, hogy kellemesen kenhető állaga legyen. Sóval, borssal, pici facsart citromlével ízesítjük. 

img_3162.JPG

A ciabattát félbevágjuk és egy pici olívaolajon megpirítjuk a vágott felüket. 

img_3161.JPG

Majd összeállítjuk a szendvicset. A zsömle alsó felét megkenjük a sajtkrémmel, ráfektetjük a sonka szeleteket, a paradicsomot és a sajtot, végül összecsukjuk. 

img_3163.JPG

img_3168.JPG

Ez a szendvics elég kiadós, nem csak reggelire, hanem akár egy ebédre is elég lehet. 

A tejszínes medvehagymás tészta hozzávalói (2 főre):

2015_03_20_4.jpg

  • egy ek. vaj
  • 1 póréhagyma
  • 2 dl tejszín
  • reszelt parmezán
  • só, bors
  • fél csokor medvehagyma
  • 20-25 dkg tészta (én szarvacskát használtam, de bármilyen bordázott felületű tészta jó, az jól felveszi a mártást)

A tésztát lobogó sós vízbe odatesszük főzni, addig elkészítjük a mártást. A póréhagymát felkarikázzuk és a vajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a tejszínnel és picit rotyogtatjuk, hogy besűrűsödjön. 

2015_03_20_1.jpg

2015_03_20_2.jpg

A mártásba belereszelünk egy kevés parmezánt (nem mértem, de kb. 2 ek. volt), majd belekeverjük az apróra vágott medvehagymát, azzal már nem főzzük, csak összeforgatjuk a kifőtt tésztával és egy keveset teszünk a tészta főzőlevéből is bele, hogy krémesebb legyen. 

Friss petrezselyemmel és parmezán forgácsokkal megszórva tálaljuk. Egy pohár fehérbor jól csúszik mellé. :)

2015_03_20_3.jpg

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr217285915

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.20. 17:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Gyuláné Erzsike 2015.03.21. 17:45:31

Nagyon tetszik a recept, imádom a medvehagymát (télire is fagyasztok ilyenkor) parmezán és tészta is van , biztosan elkészítem. Köszönöm.