Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Erdei gyümölcsös tiramisu, vagy trifle, vagy mi

2015. április 30. - HZsuzsi84

img_3918.JPG

Elgondolkoztam, hogy vajon mitől tiramisu a tiramisu? A mascarponétól? Mert akkor ez is az. A tojástól? Akkor is. A babapiskótától? Akkor is. Vagy a kávétól? az nincs benne,  akkor nem. Akkor inkább trifle? Végülis van benne egy réteg ropogós morzsa is, az mindenképp a trifle jellemzője... 

Végülis mindegy is a terminus technicus, a lényeg egy isteni pohárkrém: feketeribizlivel színezett citromos cukorszirupba áztatott babapiskóta, erdei gyümölcs, mandulás-zabpelyhes édes ropogós morzsa, könnyű mascsarponés tojásos krém és a tetején lágy tejszínhab. 

Ebből a mennyiségből jó nagy adag lesz, 8-10 főre simán elég. 

img_3924.JPG

Hozzávalók a ropogós morzsához:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg nádcukor
  • 5 dkg mandulapehely
  • 5 dkg zabpehely
  • 2 ek kukoricaliszt (vagy sima liszt is lehet) 

A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval, sütőpapírral borított tepsin elosztjuk a morzsát és 180 fokos sütőben kb. negyed óra alatt aranybarnára sütjük, 5 percenként átkeverjük, hogy egyenletesen piruljon. 

Hozzávalók a sziruphoz: 

  • 2 dl víz
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • pár szem fagyasztott feketeribizli, ha nem gyerekeknek csináljuk, akkor egy löttyintésnyi Cassis (feketeribizli likőr) 

A hozzávalókat összeforraljuk pár perc alatt. 

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 3 tojás 
  • 4 ek cukor
  • 1 tk vaníliakivonat

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, ha már félkemény, akkor hozzáadjuk a cukor felét és azzal verjük kemény habbá. A cukor másik felét a tojássárgákkal fehéredésig keverjük, ekkor mehet hozzá a vanília és a mascarpone. Ha simára kevertük, akkor óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is. 

img_3907.JPG

Hozzávalók az összeállításhoz: 

  • babapiskóta 
  • egy zacskó (400 g) mélyhűtött vegyes erdei gyümölcs (szezonjában nyilván friss gyümölccsel még szuperebb, de itt a fagyasztott is tökéletes!)
  • 2,5 dl habtejszín habbá verve 3 tk porcukorral 

img_3913.JPG

Egy nagy tálba rétegezzük a hozzávalókat (de akár külön poharakba is tálalhatjuk). A babapiskótákat a kihűlt szirupba áztatjuk és kibéleljük vele a tál alját. Jöhet rá egy réteg a gyümölcsből és a morzsából, majd a krém fele. Újabb réteg áztatott babapiskóta, gyümölcs és morzsa, majd a krém másik fele. A harmadik réteg babapiskóta, gyümölcs, morzsa után ráhalmozzuk a tejszínhabot a tetejére és gyümölccsel és morzsával díszítjük. Pár óra jót tesz neki a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, a piskóta megpuhuljon. Egy nappal előre viszont nem érdemes elkészíteni, mert a tojáshab is összeeshet, és a ropogós morzsa is túlságosan átázik annyi idő alatt. 

img_3922.JPG

img_3920.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr777415570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prinzessin Erbsen 2015.05.01. 07:07:19

Kezdtem örülni, de sajnos ezt olyan macera: én csak Quarkot - krémtúrót meg mascarponét teszek be, na persze tejszin, kávé , amarettó, kevés porcukor mert a piskóta édes. Elkészítés kb 5 perc, én is szotam rá tenni gyümölcsöt, de csak vörös áfonyá dzsemet, mert az savanyű, de a mandula jó ötlet.

HZsuzsi84 2015.05.01. 13:43:28

@Prinzessin Erbsen: ugyan, nem olyan macera ez :) egy klasszikus tiramisuhoz képest kb. +5 perc munka van a morzsa összeállításával, amíg az megsül, a krémet is kikevered! Érdemes! :)

csepiagi 2015.05.17. 20:38:09

Szia! Lehet hülye kérdés de a fagyasztott gyümit előtte kiolvasztod? Vagy rögtön a mélyhűtőből? Úgy nem áztat szét mindent? Éppen rajta vagyok az ügyön. :)

HZsuzsi84 2015.05.17. 20:40:12

@csepiagi: nem hülye kérdés egyébként, de nyugodtan mehet bele fagyasztott állapotban. Pár óra után tökéletes lesz, mondjuk 1-2 nap után már kicsit szottyos lesz, annyit nem érdemes várni vele :)
süti beállítások módosítása