Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Epres túrótorta

Marci 5. szülinapjának 2. tortája

2015. június 08. - HZsuzsi84

1624082_773714546081561_1253820894_o.jpg

A nagyobbik fiam múlt hét vasárnap volt 5 éves. Pénteken zsúrt tartottunk neki, szombat-vasárnap a családjainkkal ünnepeltük, hétfőn meg az oviban. Szóval 4 nap alatt 4 tortát sütöttem neki. És a 4 torta 4 különböző volt. Ez volt a 2. számú.  Szerencsére egyáltalán nem beszűkült a fiatalember ízlése, mindig más kívánsága van, méghozzá elég konkrét. :) 

Ami mindig "elvárás": kevés tészta, sok krém. Így esett a választás egy anyukámtól tanult epres túrótortára. Anyu sima piskóta alappal csinálta ezt régen, én most egy mandulás-kókuszos tésztát sütöttem hozzá (hogy gluténmentes legyen). Hát másnapra is kellett egy tortát sütnöm, ugyanis egy morzsa sem maradt belőle :)

img_4278.JPG

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 13 dkg darált mandula
  • 3 dkg kókuszreszelék
  • fél vaníliarúd kikapart magjai

a krémhez: 

  • 40 dkg krémes állagú túró
  • 4 dl tejszín
  • 8 dkg porcukor
  • 4 ek. étkezési zselatin
  • 1 citrom 
  • fél vaníliarúd/1 tk vaníliakivonat

Az összeállításhoz:

  • eperlekvár
  • eper
  • 1 zacskó piros tortazselé
  • 100%-os almalé

A piskótához a tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd apránként hozzáadva a cukrot, keményre verjük. Óvatosan hozzákeverjük a darált mandulát és a kókuszreszeléket, meg a vaníliát. Egy sütőpapírral borított tepsire simítjuk a masszát, jó vékonyan, és 180 fokos sütőben kb 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kész, még melegen óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt és egy tortakarikával kivágunk egy nagy kört (én kb 24 cm-est vágtam). 

A túrót szitán áttörjük (főleg, ha morzsalékos állagút kaptunk, de nem árt a krémesebbnek sem), majd kikeverjük a porcukorral, a vaníliával a citrom reszelt héjával és egy fél citrom levével. A zselatint 6 ek vízzel csak addig melegítjük, míg felolvad, majd alaposan a túróhoz keverjük. Habbá verjük a tejszínt és óvatosan a túróhoz forgatjuk. 

A piskóta alapot egy tortatálra helyezzük és tortakarikát teszünk köré, megkenjük eperlekvárral, majd rásimítjuk a túrós krém felét, befedjük eperszeletekkel, majd jöhet a maradék krém. Fóliával letakarva 3-4 órára behűtjük. A tetejét eperszeletekkel díszítjük és bevonjuk a tortazselével, amit én nem vízzel, hanem almalével szoktam feloldani, hogy legyen egy kis íze (cukrot viszont nem teszek bele). További fél órát hűtjük, majd körbevágjuk a tortakarikát és tálaljuk. 

img_4283.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr537522998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.