Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Egy gyors nyári ebéd: grillezett zöldséges kölessaláta, zsályás-fehérboros szűzérmék

2015. július 20. - HZsuzsi84

img_5279.JPG

Nyáron nem szeret az ember órákig a tűzhely mellett állni (van aki máskor sem), úgyhogy igazán jól jönnek a 30 perces fogások (és nem úgy mint Jamie-nél, hogy előtte fejen kell állni, hogy meglegyen minden fél óra alatt). Ez tényleg gyors lesz! 

A saláta 3 fő részből áll: friss vegyes zöld saláta (amivel nem kell csinálni semmit), köles (azt meg kell főzni pár perc alatt) és vegyes grillezett zöldségek. Nagy előnye, hogy nagy mennyiségben is könnyen elkészíthető és kerti grillezéshez is remek ötlet, csak a kölest kell a konyhában megfőzni, és a zöldségeket szabad tűzön is süthetitek, akkor még finomabb lesz. Akár egy nagy társaság grill partyjára tökéletes köret a különböző húsok mellé. 

Én most szűzérméket sütöttem mellé, zsályával és fehérborral, amolyan saltimbocca szerűen (csak sonka nem volt hozzá), de a szaftja isteni lett!

Hozzávalók (4 főre)

  • 1 közepes cukkini
  • fél padlizsán
  • 1 nagyobb lilahagyma
  • 1 közepes kápia paprika
  • néhány szem paradicsom
  • 4-5 szál kakukkfű
  • olívaolaj
  • citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • fél csomag marék vegyes zöldsaláta keverék
  • 100 g köles
  • 1 sertésszűz
  • 3-4 zsálya levél
  • fél dl száraz fehérbor
  • 1 ek vaj

A zöldségeket kisebb kockákra vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk, rászórjuk a kakukkfű ágakat és 210 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Ha kertben grilleztek, akkor használjatok hozzá alumínium tálcát!

img_5273.JPG

Míg a zöldségek sülnek, megfőzzük a kölest, kb. háromszoros mennyiségű sós vízben, majd leszűrjük. 

Ha a zöldségek megsültek, akkor összekeverjük a lecsöpögtetett kölessel, sózzuk, borsozzuk, facsarunk rá egy kis citromot, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet és meglocsoljuk olívaolajjal. A salátaleveleket egy nagyobb tálra rendezzük és rákanalazzuk a zöldséges kölessalátát. 

A húst is érdemes időközben megsütni. A sertésszüzet kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, mindkét oldaukat sózzuk borsozzuk. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk és beledobjuk a zsálya leveleket, hogy átadják aromájukat az olajnak. Beletesszük a szűzérméket és kb 2 perc alatt pirosra sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és a másik oldaluknak is adunk 1 percet. Aláöntjük a fehérbort, felforraljuk, majd lefedve 1-2 percig pároljuk, hogy a hús teljesen megpuhuljon, a végén beledobjuk a vajat, egyet forralunk még rajta, ez picit besűríti a mártást, amit leszűrünk és a hús mellé tálaljuk. 

img_5280.JPG

img_5281.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr427638180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.