Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Feketeerdei csokimousse torta mintás csokiköpenyben

Segítsüti

2015. július 28. - HZsuzsi84

img_9636.jpg

Tegnap végre sikerült átadnom a tavaszi Segítsüti licitnyertesének a tortát. Nagy volt a sikere, igazán jó helyre került a torta is, és a Mónika által nagylelkűen felajánlott pénz is (a Borsószem Alapítványhoz). 

20150727_171207_c.jpg

Mostantól már a recept sem titok, akinek van egy kis ideje, hogy ilyesmivel pepecseljen, annak hajrá! Csodaszép lesz a végeredmény. Nem mondanám, hogy bonyolult, de azért van vele meló! A torta gluténmentes. 

img_9647.jpg

Hozzávalók:

a piskóta alaphoz (a Desszert.Neked financier receptje alapján, de kicsit átvariálva)

  • 30 g tojásfehérje
  • 18 g cukor
  • 18 g porcukor
  • 18 g pirított darált mandula
  • 10 g rizsliszt (sima liszttel is lehet természetesen, ha valaki nem akarja gluténmentesre) 
  • 8 g kakaópor
  • 30 g olvasztott vaj 

a meggyzseléhez (két réteg kell belőle)

  • 2x200 g meggy vagy cseresznye lepürésítve (vegyesen is lehet) 
  • 2x30 g cukor
  • 2x5g pektin 

az étcsoki moussehoz

  • 1 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 lap zselatin
  • 2-3 ek. cukor (ki mennyire szeretné édesre)
  • 200 g 70%-os étcsoki
  • 2 dl tejszín

a fehércsoki moussehoz

  • 1 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 lap zselatin
  • 2-3 ek. cukor (ki mennyire szeretné édesre)
  • 200 fehércsoki
  • 2 dl tejszín

a díszítéshez:

  • a csokiburokhoz: 40 g fehércsoki, 70 g étcsoki és 1 mamintiart díszítő sablon, írásvetítő fólia
  • a mandulagrillázshoz: 3 ek cukor, 25 g szeletelt mandula
  • a ganache rózsákhoz: 90 g étcsoki, 75 ml tejszín, 1 ek méz
  • egész meggy szemek (vagy cseresznye) 

A piskótához az olvasztott vaj kivételével az összes hozzávalót összekeverjük (nem kell külön habosítani a tojásfehérjét), ha már egynemű, akkor hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat. 1 órára hűtőbe tesszük, majd a lehető legvékonyabban egy sütőpapírral borított tepsire kenjük kör alakban. Nyugodtan lehet vékony, picit emelkedni fog a tojás miatt, egyébként meg nincs szükség vastag tészta rétegre. 

180 fokon 6-8 perc alatt megsül. A sütőpapírt lehúzzuk róla és hagyjuk kihűlni. A kihűlt piskótát egy tortatálra tesszük, köré teszünk egy tortakarikát és elkészítjük az első réteg meggyzselét. A meggyet/cseresznyét pürésítjük, majd felforraljuk, hozzákeverjük a pektinnel elkevert cukrot, majd 1 percig főzzük és lehúzzuk a tűzről. Ha langyosra hűlt, akkor mehet is a piskótára. Hűtőbe tesszük, míg a csokimousse elkészül.

Az étcsoki moussehoz a lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk, a tejet és a tojássárgákat lábosba tesszük és folyamatos kevergetés mellett melegíteni kezdjük, ha a tojásos tej elkezd picit besűrűsödni, akkor belekeverjük a jól kinyomkodott zselatin lapokat, majd mehet bele a csoki és egy csipet só, ekkor már nem kell tovább főzni, csak addig keverjük, míg a csoki felolvad. A tejszínt habbá verjük és a csokis masszával összeforgatjuk. Eloszlatjuk a tortán és mehet vissza a hűtőbe. 

Jöhet a következő réteg gyümölcszselé. 

A fehércsoki mousse elkészítésénél ugyanúgy járunk el, mint az étcsokisnál, ezzel zárjuk a rétegezést. A tortát így minimum fél napra behűtjük. Ha teljesen megszilárdult, akkor óvatosan lehúzzuk róla a tortakarikát és már csak a díszítés marad hátra. 

A csokiköpeny elkészítéséről itt olvashattok részletesen, lépésről lépésre. Ha valaki ennek nem mer (vagy csak nem akar) nekiállni, akkor enélkül is elkészíthető a torta, a különböző színű rétegek miatt szép csíkos az oldala akkor. 

A tetejére a mandulagrillázshoz a mandulalapocskákat száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd kivesszük, a cukrot kevergetés nélkül mérsékelt lángon megolvasztjuk és ha aranyszínű karamellt kaptunk, akkor mehet vissza bele a mandula. Egy sütőpapírra terítjük minél vékonyabb rétegben és ha megdermedt mehet is a torta tetejére. 

A ganache-hoz a tejszínt és a mézet összeforraljuk, majd a tűzről lehúzva simára keverjük benne az étcsokit. Formázható állagúra hűtjük, majd nyomózsákból kis rózsákat nyomunk a torta szélére körbe, meggy szemekkel felváltva. 

img_9634.jpg

img_9631.jpg

Ha a díszítés is megdermedt, akkor már tálalható is, érdemes minél szélesebb pengéjű, forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel szeletelni, akkor a csokiköpeny sem törik, hanem szépen vágható. 

img_9650.jpg

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr887659388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szuts 2016.05.21. 09:58:15

Helló!

Nem értem, de biztosan elmondod: Miért kell a piskótába por és kristálycukor is.
Köszönettel:szuts

HZsuzsi84 2016.05.25. 10:49:28

@szuts: A "piskóta" a Desszert.Neked cukrászának a receptje alapján készült, nagyon tudományos magyarázatot nem tudok adni, ő így csinálta és meg vakon követem, mert profi! :)

szuts 2016.05.25. 11:49:12

Köszönöm a választ.
A hét végén elkészítettem én is. A kelírás korrekt volt, néhány - saját ügyetlenségem miatti - változtatástól eltekintve sikerült megsütnöm. :)
A zsűritagok - akik megették - szerint a meggyes réteg lehetett volna vastagabb, de egyébként ízlett nekik.

Köszönöm a receptet. :)