Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Őszre hangolva

saláta szőlővel, körtével, dióval, meg egy kis kacsamellel

2015. szeptember 02. - HZsuzsi84

img_5675.JPG

Az időjárás még nyárias, mégis az óvoda és iskolakezdés (ami még személyesen nem érint, csak a környzetemben érzékelem) elhozza az őszi hangulatot. De mivel az idő még meleg, az őszi ízeket egy saláta formájában hoztam el, a brutálisabb fogásokkal megvárom a hideg sötét napokat, amikor az ember a napfényhiány okozta bánatát egy nagy fazék vörösboros marhapörköltbe öli, például. 

Ez a saláta csupa szín és íz. Van benne sok minden, ami az őszre jellemző: szőlő, körte, dió, de hogy a férfiak is boldogok legyenek, egy kis hús is kerül bele, méghozzá isteni finom szaftos kacsamell csíkok. 

A kacsamell belső filé a kacsamell "bélszínje", amit sokszor levágnak róla és külön árulják, mert az egész kacsamellről kicsit lelóg és jobban kezelhető anélkül. Így a kacsamell árához képest kb. fél áron lehet venni kilóját, alig drágább, mint a csirkemell, és mondanom sem kell, hogy ízben fényévekre vannak egymástól. Salátákra, vagy wokos ételekbe kíváló. 

Ezt a fogást ma elkészítettem élőben a FEM3Café műsorán, a videót viszsnézhetitek itt!

c0790f3764bd68fc4090b45a96dd6a5ab6bb4cc13ab519406ab723712b34458b.jpg

74fdad5eb8538a1535bc1cea8ee0f5d33734d40d0ec90591ee6787922f17fe12.jpg

Hozzávalók: 

  • ruccola, vagy vegyes zöld saláta 
  • újhagyma vagy lilahagyma (de ajár el is hagyható, a TV-ben sem raktam bele)
  • szőlő (piros és fehér vegyesen)
  • 1 vilmos körte
  • egy marék dió
  • márványsajt
  • kacsemell belső filé
  • só, bors
  • olívaolaj, 3 ek vörösborecet, 2 tk dijoni mustár, 1-2 tk méz
  • lila bazsalikom (persze zöld is lehet, de a lila dekoratívabb ezen a salátán) 

A diót forró vízzel leöntjük, 1 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és megszárítjuk. Utána forró száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. 

A kacsamell csíkokat sózzuk borsozzuk, és jó forró serpenyőben egy pici olívaolajon oldalanként 2 perc alatt megsütjük. Pár percig pihentetjük, majd felcsíkozzuk (de akár egészben is ráfektethetjük a saláta tetejére). 

A szőlő szemeket elfelezzük, a körtét szeletekre vágjuk és a serpenyőben visszamaradt zsiradékon picit meggrillezzük, rácsorgatunk egy kis mézet és rákaramellizáljuk. 

A serpenyőbe öntjük a vörösborecetet, hozzáadjuk a mustárt és összeforraljuk. A salátaleveleket elrendezzük egy tálon, rászórjuk a karikára vágott újhagymát, vagy a vékony csíkokra vágott lila hagymát, meglocsoljuk az öntettel (még forrón), elrendezzük rajta a körte cikkelyeket és a felezett szőlő szemeket. Megszórjuk a durvára vágott pirított dióval és a lila baszalikom levelekkel és rámorzsoljuk a márvány sajtot. A tetejére ültetjük a kacsamell szeleteket és azonnal tálaljuk. 

910e0687ad41f9a0177c513c75a3b3de25fc814f35b6891c1d5a16987618ef7d.jpg

És elfogyasztjuk, míg a szőlő szemeket valaki ki nem lopja a tálból.. :)

img_5676.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr907750766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.