Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Központi kérdés..

2015. szeptember 18. - HZsuzsi84

...hogy hova menjünk kajálni, ha nem akarunk egy vagyont fizetni, jót, mégsem unlamasat akarunk enni és nem feltétlenül szeretnénk bemenni a belvárosba. Van egy tippem. 

A gasztronómiai forradalom eredményeképpen a belváros már tényleg tele van jobbnál jobb helyekkel, de ahogy távolodunk a város központjától, úgy csökken az igazán jó helyek száma, így igazán üdvözlendő, ha a külsőbb kerületekben is nyílik egy-egy új és méghozzá jó hely. Újpest központjában a Központ Bisztró egy igazán kellemes hangulatú, modern, újító szellemű hely. Ahol minden fogásban van valami kis csavar, nagy gondot fordítanak a tálalásra, a limonádét házi szörpökkel készítik, sőt, még a mangószörpöt is házilag gyümölcsből csinálják (nem sűrítményből vagy mű szirupból). Igényes na.

Egy nyári estén vacsoráztam ott, a terasz tömve volt és bent is ültek jó páran. Mind mind helyiek, nem turisták. Ide tényleg lejárnak vacsorázni az újpestiek. Ilyen helyek kellenek Budapestre. Vannak könnyű bisztró fogások, meg kicsit komolyabb, elegánsabb ételek is, mindenki megtalálhatja az ízlésének és hangulatának egfelelőt. 

A limonádék csodaszépek és isteni finomak. Nem csak a megszokott ízekkel: hanem van mangós, mézes-egreses, mentás-málnás, uborkás-málnás, szedres-lime-os, alig győztünk választani. :)

f5338300c210515383fc91243788ea04188740d93f1c10d4f7d2223730b9912c.jpg

434a20e5f95903e206439cba8686da49f508a95f84cfa56e42215056b675f988_1.jpg

Kétféle előételt kóstoltunk. A kóstoló trió látványa már megfogott. Színek, formák, textúrák. A vékony padlizsánszeletbe tekert kecskesajtkrém isteni volt, az ajvár feledhető (egy felturbózott bolti cucc, jóval jobbat lehet azért házilag csinálni), a tepertőkrém viszont kifejezetten krémes, nem a gyerekkoromból a menzákról ismert sűrű darabos massza, amit a kenyér lyukacskáiba tömködtek. Az étvágyunk megjött rendesen. 

979535d9b9d1957b4c471787005c8c963468babddfdc9c258e791d8e48edfa90.jpg

A másik előétel az ököruszály rilette kovászos uborka zselével semmiképp nem mondható hétköznapi fogásnak. A kovászos uborka zselé annyira jól működött a fűszeres krémes hússal, hogy kértünk még egy korongot belőle, alig győztük kenegetni a piritósokat vele. 

435abaadbfb18f4b0ba12845b6a1d35d88428b8b6310b0707c5383e0f9fcf0dd_2.jpg

A zöld currys borjúraguleves csipőssége ellenére még nyáron is kellemes fogás, tele van roppanós üde zöldségekkel és a limonádémból kihalászott lime belefacsarásával annyira feléledtek benne az ízek, hogy őszintén remélem azóta tartozék lett ennél a fogásnál egy cikkely zöldcitrom. 

1efe6178708aa6bf223f46588847840691ce69c29d4abbd8ac3881573a29c09b_1.jpg

A főétel választásánál nem volt kérdés, mivel a kedvenc tengeri halam a kardhal, így a kardhal steaket nem hagyhattam ki. Olívás-paradicsomos farfalle volt a körete, ami kicsit szokatlan párosítás egy ilyen nemes alapanyaghoz, mint a kardhal, de ez nem egy 6000 Ft-os fogás, hanem pont feleannyi, szóval valamit vaalmiért. A kardhal középen majdhogynem nyers, kívül szép kéreg van rá sütve. Én ettem már teljesen átsütve is isteni kardhalat (Spanyolországban), de cipőtalpszűrazságút is (sajnos itthon), szóval az angolosra sütéssel nagyon nem lehet mellé nyúlni. 

a5b9a02f2a3b518ac751027169ebfad384bf8c4bbc61affedfdedd7b5c98608d.jpg

Legközelebb megkóstolok egy burgert. Minden második asztalnál azt ettek. 

A desszertek közül a hideg maracujás rétest próbáltam ki. A millefeuille-t imádom (mint tudhatjátok), de nekem a réteslapokkal sült verzióval szemben a leveles tésztás sokkal jobban bejön. A tészta-krém arány úgy az igazi. Az intenzíven maracujás tejszínes krémet hajszálvékony ropogós réteslapok rétegezték. Finomnak finom volt, csak nekem kb. kétszer ennyi tészta elkelt volna benne. 

cfaafed19fbee8bd56e83046087cbdefee680c59871cee0d4527879d69b397e1_2.jpg

Egy szó mint száz, kellemes kis hely, a konyha ha nem is tökéletes, de nagyon rendben van, egy vacsorára bármikor érdemes beugrani, ha arra jártok. Ja, és délben van napi menü is. 

Ha tetszett a poszt, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss bejegyzésről elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr177792292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clamesa 2015.09.19. 08:03:07

A baj ezzel a hellyel, hogy nem lehet kártyával fizetni, viszont az ember ha beül vacsizni+inni valamit, általában nem készül fel előre annyi készpénzzel. Főleg, hogy belvárosi árszínvonalú a hely. (A menüjük például 1,5-szer annyiba kerül, mint egy belvárosi menü.)

Sajnos, a kártyás fizetés hiányát a bejáratnál nem jelzik, így már mi is ütköztünk ilyen problémába. Ez egy olyan dolog, amihez a Belvárosban nem vagy hozzászokva, hiába nemcsak itt lehet jókat enni.:)

Ezenkívül a Központ Bisztróban a kiszolgálás nem minden esetben udvarias vagy figyelmes. Ezenkívül nagyon fontosnak látom, hogy nyílt Újpesten egy hely, amely belép a 21. századba. De mi a mai napig, ha arra tévedünk, és jót akarunk enni, a Külvárosi Kávéházat preferáljuk vagy a Kakukkot.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.09.19. 08:56:21

Újpesti vagyok, itt még életemben nem voltam, mert nem akarnak adni semmit a nehezen megkeresett pénzemért, lásd előző komment.
Ajánlom pár utcában arréb az Otthon Kisvendéglőt a Munkásotthon utcában, ott finom minden, bár nincs ilyen limonádé, viszont tudsz bármivel fizetni.

Hatja2 2015.09.19. 09:41:34

nekem pont a vendégkör nem igazán tetszett, legalább is amikor mi voltunk. csupa "ne kérdezd honnan van pénzem a legújabb BMW-re amikor egész nap a konditeremben vagyok" arc az egybites nőjével. persze erről nem a KB tehet hogy a külvárosban főleg ilyen figurák tudják rendszeresen megengedni maguknak. ugyanez a Zorro Café is, több az egy nm-re jutó Mustang meg Bentley mint a gresham palota előtt.

Horváth Zsuzsi 2015.09.19. 09:49:40

@Clamesa: Szerintem ez egy teljesen jogos igény, jelezzétek személyesen!!!

Clamesa 2015.09.19. 17:46:00

@Horváth Zsuzsi: A kártyás fizetésre gondolsz? Már jeleztük többször, hogy azzal akarnánk fizetni, de szerintem maguktól is tudták, hogy a tulajok nem akarnak terminálért fizetni. Vagy lehet, hogy ez ősi kerületi hagyomány, amihez mi belvárosiak nem érthetünk. Ezért csak annyit tehetünk, hogy nem megyünk oda többé, majd nem látjuk ezentúl a Wintermantelt, na bumm.

Horváth Zsuzsi 2015.09.19. 19:14:59

@Clamesa: mindenkinek más szempontok a legfontosabbak egy étterem választásnál, nekem az étel van első helyen, a kártyás fizetés lehetősége viszonylag hátul. De lehet hogy valakinek ez a legfontosabb.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2015.09.19. 20:57:22

A közelben lakunk, így mondhatni törzsvendégek vagyunk - jó a kaja, és eddig minden esetben kedves volt a kiszolgálás is. A vendégkör - mint mindenhol - itt is vegyes, de nem azért megyünk, hogy másokat nézegessünk. A kártyás fizetés hiánya valóban gond, remélhetőleg majd változtatnak rajta.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.09.20. 07:00:33

@Horváth Zsuzsi: nem a legfontosabb, d valamivel csak fizetni kell. És ha nem olcsó a hely, pláne kapják be, ki tudják termelni azt a költséget.

Clamesa 2015.09.21. 06:35:26

@Horváth Zsuzsi: enpera már megelőzött:) Ne légy demagóg, nem ez a legfontosabb egy étteremben. De: ennyire drága étteremben elvárom, hogy fizessenek a terminálért és nekem ne kelljen 20 ezreseket hordani magammal, ha hárman beülünk vacsorázni...