Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Egy tartalmas bulgur saláta grillezett sajttal

2015. november 26. - HZsuzsi84

img_3947.JPGEgy tartalmas saláta: bulgurral, sült édesburgonyával, pácolt lilahagymával, pirított tökmaggal, aszalt sárgabarackkal és friss bébispenóttal, a tetején grillezett halloumi sajttal. Nagyon szeretem az olyan salátákat, amiben van valami friss, valami sült, valami ropogós, és egy kis testet adó gabonaféle. Ez is egy ilyen. Még a pasik is szeretni szokták!!

Hozzávalók: 4 fő részére

  • 10 dkg bulgur
  • 1-2 édesburgonya (mérettől függően)
  • fél fej lilahagyma
  • fehérborecet, pici cukor, só
  • egy marék bébispenót
  • egy marék tökmag
  • egy marék aszalt sárgabarack
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 ek. citromlé, és a citrom lereszelt héja
  • 1 tk. méz
  • só, bors
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 doboz halloumi (vagy más grillezhető) sajt

Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, olívaolajjal összeforgatjuk, sózzuk borsozzuk és 200 fokos sütőben kb 15-20 perc alatt puhára sütjük.  

Ezalatt előkészíthetjük a többi hozzávalót. A lilahagymát vágjuk vékony félkarikákra, majd locsoljuk meg pici fehérborecettel egy csipet porcukorral és sóval, és hagyjuk pácolódni a saláta összeállításáig. Így elveszti vad, nyers erejét. 

A bulgurt  forrásban lévő sós vízben főzzük puhára, figyeljük, hogy még harapható maradjon, ne főjön teljesen szét. 

Száraz serpenyőben pirítsuk meg a tökmagot, míg pattogni nem kezd, vágjuk apróra az aszalt barackot. 

Az öntethez keverjünk ki 1 ek citromlevet 3 ek olívaolajjal, és egy tk mézzel. Sózzuk, borsozzuk. 

A saláta összeállítása: a főtt bulgurt keverjük össze a megsült édesburgonya kockákkal, szórjuk hozzá a bébispenótot, a pirított tökmagot, az apróra vágott aszalt barackot, a pácolt lilahagymát, a citrom lereszelt héját meg az apróra vágott petrezselymet és forgassuk össze az öntettel. 

img_3931.JPG

A grillezni való sajtot vágjuk fél cm-es szeletekre, itassuk le róla a nedvességet, és egy minimális olívaolajon forró serpenyőben süssük aranybarnára mind két felét. 

img_3928.JPG

Azonnal ültessük a salátára és tálaljuk! 

img_3944.JPG

img_3945.JPG

img_3948_2.JPG

Fotók: Fördős Péter 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr847233819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabuschka 2015.11.26. 18:21:19

De jól néz ki, ezt a salátát biztosan kipróbálom! Én is szeretem, ha kicsit tartalmasabb, az édesburgonya meg a nagy kedvencem!