Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Granola

házi ropogós mézes müzli magokkal, aszalt gyömölccsel

2016. február 22. - HZsuzsi84

granola.jpg

Akármennyire is tudom, hogy a reggelizés a nap legfontosabb étkezése, hétköznap nem vagyok olyan jó benne. Viszont ha ilyen isteni ropogós granola lapul a csatos üvegben itthon, akkor alig várom már, hogy reggel legyen és egy pohár joghurttal és friss gyümölccsel lerétegezve elfogyasszam a világ legfinomabb egészséges reggelijét. Isteni finom, mégsem agyoncukrozott bolti változat. Szerintem ennél jobb müzli nincs a világon. 

Hozzávalók a magos granolához (kb. 800 g lesz belőle) 

  • 350 g zabpehely (bio boltokban lehet kapni garantáltan gluténmentes, gluténnal nem szennyezett zabpelyhet, akkor gluténmentes lesz az egész keverék) 
  • 250 g olajos mag vegyesen (én törökmogyorót, napraforgót, mandulát és tökmagot használtam, de lehet bármi mást: diót, kesudiót, földimogyorót, pekándiót, pisztáciát, bármit)
  • 150 g méz
  • 50 ml napraforgóolaj
  • 50 ml 100% almalé
  • 1 mk só
  • 1 mk fahéj
  • + 50 g kókuszreszelék vagy kókuszchips
  • + 40 g natúr kukoricapehely, vagy bármilyen puffasztott gabona (ezeket nem kell pirítani)

A zabpelyhet és a választott magokat összekeverjük a sóval és a fahéjjal. A mézet, az olajat és az almalevet összemelegítjük, majd ráöntjük a száraz keverékre. Alaposan átkeverjük, majd sütőpapírral borított tepsire terítjük. 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Nem szabad magára hagyni, kb. 5 percenként alaposan át kell keverni, csak úgy tud egyenletesen pirulni. Az utolsó 5 perc előtt rászórjuk a kókuszt is, az nagyon gyorsan pirul, így nem kell neki sok idő. 

Ha elkészült megvárjuk, hogy kihűljön, majd hozzákeverjük a kukoricapelyhet is és jól záródó üvegbe töltjük (a szabad levegőn magába szívja a levegő nedvességtartalmát és elveszti ropogósságát, így mindenképp zárt dobozban/üvegben kell tárolni). 

Natúr joghurttal és friss gyümölccsel, esetleg egy pici mézzel meglocsolva tálaljuk. De szárazon ropogtatva is isteni csemege.  

img_7241.JPG

Hozzávalók az aszalt gyümölcsös granolához (jó nagy adag, 1 kg lesz belőle) 

  • 500 g zabpehely
  • 150 g méz
  • 50 ml napraforgóolaj
  • 50 ml 100% almalé
  • 1 tk só
  • 1 tk fahéj
  • + 100 g mazsola
  • 100 g aszalt áfonya
  • 100 g aszalt sárgabarack apró kockákra vágva
  • 25 g almaszirom összetörve
  • 50 g kókuszreszelék vagy kókuszchips
  • + 50 g natúr kukoricapehely

Az elkészítés hasonló, mint a magos verzióé, a zabpelyhet pirítjuk a mézes keverékkel, utolsó 5 percben hozzáadva a kókuszt, majd ha kihűlt hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket és a kukoricapelyhet. 

Természetesen lehet vegyesen csinálni magos és gyümölcsös verziót is. Variáljátok ízlésetek szerint. A képen látható a magos változat mazsolával (és épp kukoricapehely nélkül). 

img_7232.JPG

img_7242.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr748409088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.02.22. 20:58:30

Ilyet mi is szoktunk csinálni, Lila Füge szakácskönyvében olvastuk az alapreceptet :)

Viszont ennek is magas a cukortartalma a méz és a gyümölcsök miatt, de legalább természetesebb a boltinál.

Arra még nem sikerült rájönni, hogyan lehetne a bolti verzióhoz hasonlóan elérni, hogy nagy, ropogós darabokká álljon össze a zab. Van valami ötleted?

KCicó 2016.02.22. 21:06:39

Az ilyenért pl a princessben 600(!) ftot elkérnek.
Nem egy nagy találmány.
-natúr joghurt (250-300ft-NEM -0001%os)
-natúr zabpehel (200ft/fél kg spar budget)
-gyümölcsök/magok

HZsuzsi84 2016.02.22. 22:50:18

@KCicó: Ez annál azért picit több mint natúr zabpehely. olvasd el a receptet :)

HZsuzsi84 2016.02.22. 22:51:33

@Étteremkritikus: Bizony bizony, Lilafügének is van egy jó kis receptje. Nekem ez vált be. Nyilván természetes cukrok vannak benne (a gyümölcs miatt), de hozzáadott cukor nem, csak méz. Azért az nem ugyanaz. :)

HZsuzsi84 2016.02.22. 22:57:14

@Étteremkritikus: a kérdésedre a válasz, ahhoz hogy olyan nagyobb darabokká álljon össze a zab, ahhoz egy csomó cukor/cukorszirup kell. Én olyat nem akarok előállítani, de az a titka :) meg még az is lehet, hogy némi állományjavító is kell hozzá :P

HZsuzsi84 2016.02.22. 23:01:37

@Étteremkritikus: én innen kaptam az inspirációt anno: www.cannellevanille.com/gluten-free/my-basic-granola-recipe/
Aztán kikísérleteztem a nekem megfelelő arányokat. de az óriási ötlet, hogy almalé is van a szirupos keverékben, alma illatú lesz, nem is kell olyan sok édesítő bele. A juharsziruptól is isteni lenne, de a méz azért olcsóbb.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.02.24. 20:52:30

@HZsuzsi84: Pont az almaléről jutott eszembe Lila Füge receptje, abban is úgy szerepel :)

Ha nincs állományjavító és cukorszirup nélküli módszer, akkor nem lesznek nagyobb darabok. Bár néha a méztől egy-egy darab összeáll :)

Jakab Erzsébet 2017.09.29. 14:56:22

Istenien hangzik, nagyon tetszik, biztos hogy ki fogom próbálni. Gyönyörűek a fotók is, és talán még karácsonyi ajándék is lehet belőle, egy két kolléganőnek. :-)

Jakab Erzsébet 2017.09.29. 15:00:03

Még egy kérdés: azt a helyes kis rosé kacsa matricát hol csináltatod? :-)

HZsuzsi84 2017.10.01. 16:02:10

@Jakab Erzsébet: örülök neki, nálam is rendszeres gasztroajandek