Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Bruschetta krémek

a napfényes Itália ízei

2016. március 01. - HZsuzsi84

img_7254.JPG

Imádom az olasz konyha egyszerűségét, néhány alapanyagból egészen tökéletes ízharmóniát képesek összehozni. 

A bruschetta (olívaolajon pirított bagett/ciabatta szeletek) feltéteként a napérlelte friss paradicsomnál nincs is jobb, de amikor még a nap nem érleli a paradicsomot, akkor jobbnál jobb krémeket lehet csinálni hozzá. Most mutatok 3 ötletet, ami vendégváró előételnek, csipegetős borkóstolós vacsorának szuper lehet. Az alapanyagok meg nem szezonálisak, az év bármely szakában elkészíthetőek. 

img_7257.JPG

Hozzávalók a mentás zöldborsó pesztóhoz (kb fél kiló lesz belőle) 

  • 330 g mélyhűtött zöldborsó 
  • egy marék bébispenót
  • 1 csokor petrezselyem 
  • 1 kis csokor menta
  • 1,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 3 dkg parmezán lereszelbe
  • 5 dkg mandula durvára darálva
  • 1 citrom reszelt héja
  • só, bors 
  • pár gerezd fokhagyma lereszelve

A borsót forrásban lévő sós vízben pár percig blansírozzuk, elég csak annyira, hogy éppen elveszítse a nyers keménységét, majd leszűrjük és turmixgépbe öntjük. Minden hozzávalót mellé szórunk és krémesre zúzzuk (vigyázzunk, ne égessük le a gép motorját, érdemes pulzáltatva járatni, ha megakadna, átkeverni kézzel). Az olívaolaj mennyiségével beállíthatjuk a tökéletes pesto állagot. Jól záródó üvegben sokáig eláll. Nem scak bruschettára kenve, hanem akár tésztához keverve is isteni finom. 

img_0406.JPG

Hozzávalók a tonhalkrémhez:

  • 4 x 80 g tonhal konzerv (én olajban eltettet használtam) 
  • 2 csokor kapor finomra vágva
  • 1 csokor petrezselyem finomra vágva
  • 3 szál újhagyma apróra vágva
  • 1 citrom reszelt héja és a felének a leve
  • 2 tk mustár
  • 2 ek majonéz
  • 270 g tejföl
  • 1 sárgarépa lereszelve 
  • lemon pepper (citrombors), só

A tonhal konzervek levét lecsorgatjuk, mielőtt a húsát egy tálba kaparjuk. Összekeverjük az összes többi hozzávalóval. Sózzuk, borsozzuk és pirítóssal tálaljuk. A belereszelt répa ad egy kellemes friss haraphatóságot az egyébként lágy krémnek. Nagyon jól passzol hozzá!

img_0407.JPG

Hozzávalók a zsályás fehérbab krémhez:

  • 250 g száraz fehérbab 
  • kb fél dl olívaolaj
  • 10 levél friss zsálya
  • só, bors

A babot egy éjszakán át áztatjuk hideg vízben. Leszűrjük, majd friss sós vízben, kb fél óra alatt (bab minőségétől függően) puhára főzzük. Közben a zsályaleveleket olvasztott vajon ropogósra pirítjuk. A babot egy kevés főzőlével és olívaolajjal aprítógépben összekeverjük (nem kell nagyon pépesnek lennie), hozzászórjuk a zsálya leveleket is, sózzuk, borsozzuk. 

img_7255.JPG

img_7253.JPG

Ha szeretnétek megkóstolni a fenti finomságokat, akkor a József nádor téren a Caffe Perfettoban megtehetitek. És egyetek utána egy isteni granolát is.

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr798424166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.03.01. 16:56:52

Amikor nincs még friss napérlelte paradicsom, akkor a kencék mellé egy kis szárított paradicsomot is rakni feltétként :)