Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Kakaós piskótatekercs "zserbós" töltelékkel

csillogó csokoládémázzal burkolva

2016. március 08. - HZsuzsi84

 piskotatekercs.jpg

A piskótatekercs egy nagyon gyorsan elkésztíhető, mégis elég látványos desszert. Ez egy glutén- és laktózmentes változat, amit a csoki glaze tesz igazán ünnepivé. Szülinapi torta helyett készült a sógoromnak. Pillanatok alatt elfogyott. A piskótában liszt helyett holland kakaópor van, és egy kevés szeletelt mandula, ettől egészen puha és lágy. A töltelék most egy egyszerű változat volt, sárgabarack lekvár és durvára darált pirított dió, de akár fehércsokis mascarpone krémmel és pl. friss eperrel is megtölthetnénk. Ha 

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 25 g szeletelt mandula
  • sárgabaracklekvár
  • egy marék dió megpirítva és durvára darálva
  • a csoki glaze-hez (a glaze arányait Praliné Zsuzsitól vettem, csak tejszín helyett kókusztejet használtam, ugyanolyan tökéletes lett az állaga a máznak) 
    • 130 g cukor
    • 115 g víz
    • 95 g kókusztej 
    • 50 g kakaópor
    • 3 lap zselatin 
  • a díszítéshez: szeletelt mandula és ehető aranypor (ez természetesen elhagyható, én nem tudtam ellenállni neki :))

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, amikor már lágy hab lesz belőle, hozzászórjuk a cukor felét és kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig verjük, beleszitáljuk a kakaóport és óvatosan, több részletben hozzáforgatjuk a fehérje habot, majd a szeletelt mandulát is. A masszát sütőpapírral borított sütőlemezre (30x40 cm-es) simítjuk és 180 fokon kb negyed óra alatt megsütjük. Még melegen egy tistra konyharuhára  borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és feltekerjük, majd hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt letekerjük, megkenjük a lekvárral és megszórjuk a dióval, majd visszatekerjük. 

A glaze-hez az átszitált kakaóport, a cukrot, a vizet és a kókusztejet csomómentesre keverjük. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett kb. 104 fokig melegítjük (forrás után még egy picit) majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, de alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Kb. 45 fokig hagyjuk hűlni, majd leöntjük vele a rácsra tett piskótatekercset. (Fog maradni a glaze-ből, de ezt légmentesen záró dobozban eltehetjük, és egy újabb desszert bevonásához fel lehet használni, ha óvatosan mikróban felmelegítjük). 

Mandulalapocskákkal és ehető aranyporral díszítettem. 

 img_7314.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr178452730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.