Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Az unalmas krumpli helyett 3 színű édesburgonya

2016. március 22. - HZsuzsi84

img_7369.JPG

Jó, nem szólom le a krumplit, abból is lehet igen változatos köreteket csinálni, de én sokkal szívesebben használok édesburgonyát, igazából bármilyen krumplis ételt el lehet készíteni belőle, csak jóval egészségesebb (lassabban felszívódó szénhidrát) és szerintem finomabb is. Rendeltem bio édesburgonyát három színben: nem csak a legelterjedtebb sárga húsút, hanem fehér és lila húsút is (ízben nagyon hasonlóak), és muszáj volt gyorsan kipróbálni. 

Most egy nagyon egyszerű "összedobálós" gyors hétvégi ebédet mutatok (mármint nekünk az volt), és mivel a csirkecombokat is a zöldségekkel együtt sütöttem, így a hús szaftja miatt nem lettek olyan tiszták a színek, de a gyorsaság és egyszerűség most szempont volt. Ha külön sütjük szebb lesz. 

De olyan gyakran kérdezitek, hogy mit csináljatok egyszerűen,  kevés melóval. Na ez ilyen. 

Hozzávalók:

  • fejenként 1 csirkecomb 
  • sárga, fehér és lila húsú édesburgonya
  • 1 fej fokhagyma
  • kuszkusz, petrezselyem, citrom
  • 1 fejessaláta, cukor, ecet
  • só, bors, kakukkfű, olívaolaj

A különböző színű édesburgonyákat meghámozzuk és felkockázzuk, majd egy nagy sütőtál aljára szórjuk, összeforgatjuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és morzsolunk rá egy kis kakukkfüvet. Közé szórjuk a fokhagymagerezdeket (héjastul). Sózzuk-borsozzuk a csirkecombokat is és az édesburgonya tetejére fektetjük, meglocsoljuk olívaolajjal és alufóliával lefedve 190 fokon 1,5 óra alatt megsütjük. Az utolsó fél órában már fólia nélkül, hogy szépen megpiruljanak. 

Közben leforrázzuk a kuszkuszt kétszeres mennyiségű forró vízzel, megsózzuk és lefedve 10 percig állni hagyjuk, majd villával fellazítjuk, ráfacsarjuk fél citrom levét, egy csokor apróra vágott petrezselymet belekeverünk és megborsozzuk. 

A fejessalátát klasszikus módon ízesítjük: a leveleit alaposan megmossuk, majd 1 ek cukor és 1 ek ecet keverékét sózunk, boroszunk és annyi vízzel üntjük fel, míg kellemes ízű nem lesz (ízlés kérdése ki mennyire szereti ecetesen), én mindig facsarok rá egy kis citromot is. 

img_7370.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr578510654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

degeco 2016.03.22. 14:14:18

Nem vagyok egy biológus de úgy hallottam, hogy a sweet potato az nem burgonya. Ennek köszönhetően errefelé (West Coast) sokan egészségesnek tartják a sweet potato friest

HZsuzsi84 2016.03.22. 14:44:55

@degeco: ez így van, rendszertanilag nem rokona a burgonyának, szóval becsapós a neve valóban :)

A fickó 2016.03.22. 22:12:56

Mivel nem krumpli, nem válthatja ki a krumplit a fogásokban, csak pont annyira, mint a legtöbb gyökérzöldség. :) Két növény, amit semmi pénzért nem nélkülöznék: a krumpli és a paradicsom - még jó, hogy pont ezeknek több száz fajtája van. Nem tudom megunni őket. :)
süti beállítások módosítása