Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

SpárgaszezON

spárgakrémleves fehér spárgából és spárgapesto zöld spárgából

2016. május 08. - HZsuzsi84

img_8211.JPG

Mielőtt mindenki értetlenül pisloga a képernyő előtt, hogy mit akarok egy n-edik spárgakrémleves recepttel a neten, leszögezném, hogy nem azért írom le, hogy én hogy csinálom, mert feltaláltam a spanyolviaszt, biztos mindenki csinált már spárgakrémlevest, csak szeretném hinteni a "tejszín nélküli" krémleves igéjét. Nem rajongok ugyanis az agyontejszínezett krémlevesekért, egyszerűen "lebutítja" az ízeket, elnyomja a zöldség karakterét. Vannak bizonyos fajták, amihez én is teszek egy egész keveset (pl. a brokkolikrémlevesbe, kb 1 dl tejszínt az 1 liter leveshez), de a spárgakrémleves tejszín nélkül is csodás selymes és krémes lesz, igazán fölösleges bele, higgyétek el! Ráadásul így nem csak glutén-, hanem laktózmentes is. 

A spárgák közül a zöldspárgát jobban szeretem, mert nem kell pucolni, így jóval kevesebb a macera vele, de krémlevest mind a kettőből szoktam csinálni, most épp fehérből. Még egy lépést nem szabad lespórolni, a végén én mindig átpasszírozom egy apró lyukú szűrőn az egész levest, mert a spárga apró kis "szálai" miatt picit darabos lehet a leturmixolt végeredmény, de a szűrés után igazán selymes krémes állagú lesz, megéri az a kis macera. 

Mindjárt jön a recept, csak még egy story...

A spárgával az első találkozásom egyébként egy nagyon vicces történet. 10 éves lehettem kb. amikor egy nyári reggelen anyukámmal együtt egy barátnőjéhez készülődtünk vendégségbe. A TV-ben reggel egy főzőműsorban spárgakrémlevest készítettek. Én akkor hallottam először a spárgáról, és nyilván arra asszociáltam, hogy darabolják bele a madzagot a levesbe, nem kaptam kedvet hozzá. Amikor megérkeztünk a vendégségbe Anikó néni (anyukám barátnője) mondta, hogy reméli ízleni fog az ebéd, mire én megszólaltam, hogy "Mindegy csak ne spárgakrémleves legyen" :D na akkor megfagyott a levegő, mert hogy ő azzal készült. Szegény odavolt, hogy ő nem tudta, hogy nem szeretjük, és akkor most mi lesz. A történet végére nem emlékszem pontosan, mármint arra, hogy végülis ízlett-e vagy sem. Anyukám szerint meg nem is krémleves volt, hanem darabos, de az biztos, hogy spárgából. És szerinte ettem belőle és ízlett is. Meglehet, mert a mai napig imádom a spárgát. 

Hozzávalók (4 fő részére):

  • 500 g fehér spárga 
  • vaj
  • só, bors
  • 1 fej hagyma, vagy 2 salotta, vagy 1 csokor újhagyma
  • 8-9 dl zöldségalaplé
  • 1 kevés parmezán reszelve (laktózmentes) 
  • a tetejére: zöld spárga csúcsok sütve, zöld spárga pesto 

A vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, közben megtisztítjuk a spárgát. Az alsó fás végeket letörjük, a többit meg zöldséghámozóval meghámozzuk. Néhény centis darabokra vágva rádobjuk a hagymára, átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével. Én egy pici parmezánt szoktam bele reszelni, az ízén nem nagyon érződik, de még krémesebb lesz tőle. Kb. negyed óra alatt puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük az egészet, majd átszűrjük. Ha kell még utólag igazítunk az ízeken: sóval, borssal. 

img_8211.JPG

A gyerekek nálunk nem rajonganak a krémlevesekért ("ki tudja mit turmixoltak ebbe bele?"- alapon), de tegnap Marci (a nagyobbik fiam) ebből megevett 3 tányérral, annyira ízlett neki (én már azon is meg voltam lepődve, hogy hajlandó volt megkóstolni). Csak pirított kenyérkockát kellett adjak mellé, jó sokat, amit minden kanálnál dobált bele magának. Ezen ne múljon :) 

Magunknak sütöttem hozzá zöld spárga csúcsokat. A spárgák csúcsát levágtam és olívaolajjal meglocsoltam, sóztam, borsoztam, ráreszeltem egy fél citrom héját és 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöttem.

A spárgák szárát (a fás végét letörtem előtte) meg forrásban lévő vízbe dobtam, ahol pár percig blansíroztam, majd összeturmixoltam, reszelt parmezánnal, mandulával, egy gerezd fokhagymával, egy marék bazsalikommal, reszelt citromhéjjal és olívaolajjal (nem mértem semmit ,csak úgy érzésre). A gazdag krémes pestot a levesbe kanalaztuk, hogy még intenzívebb legyen, de tésztára is tökéletes, csak rázuttyintjuk a kifőtt tésztát összekeverjük a megsült spárgacsúcsokkal és kész is. 

img_8195.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!  

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr878691456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktória B 2018.05.11. 07:08:54

Végre egy krémleves amiben nincsen tejszín!! Emiatt nem eszünk krémleveseket. Ki fogom próbálni, köszönjük a receptet.
süti beállítások módosítása