Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

'Waldorf' leves

almás zellerkrémleves vajon pirított dióval

2016. május 25. - HZsuzsi84

img_7848_large.JPG

A Waldorf saláta nagy kedvencem, a zeller földes íze  szórtés az alma édessége tökéletes párost alkotnak benne. Innen jött az ötlet, hogy egy egyszerű zellerkrémlevest is izgalmasabbá lehet tenni némi almával és a tetejére szórt pirított dióval. Próbáljátok ki! 

Hozzávalók (4 főre)

  • 1 nagyobb zellergumó (kb. fél kilós)
  • 1 alma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zellerszár
  • vaj
  • 8-10 dl víz vagy zöldségalaplé
  • 2 ág kakukkfű
  • só, bors
  • 50 ml tejszín
  • 1 marék dió 

A hagymát és a zellerszárat apróra vágjuk és egy evőkanálnyi vajon megdinszteljük, közben sózzuk. A zellergumót meghámozzuk és minél kisebb kockákra vágjuk (hogy hamar megfőjenek), az almát is meghámozzuk és feldaraboljuk. Mindkettőt a hagymás alapra dobjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a kakkukkfű ágakat és felforraljuk, majd takaréklángon, lefedve kb. fél óra alatt puhára főzzük a zellert. Kivesszük a kakukkfüvek szárát (a kis levélkék valószínűleg már belefőttek a levesbe), majd botmixerrel pürésítjük. Én mindig átszűröm egy apró lyukú szűrőn, mert sokkal jobban szeretem a sima, selymes krémleveseket. Egy egész kevés tejszínnel tesszük még krémesebbé. Utólag sózzuk, ha szükséges. 

A diót durvára vágjuk és száraz serpenyőben pirítani kezdjük, amikor már illatozik rádobunk egy kanál vajat, és rázogatva aranyszínűre pirítjuk. A kitálalt leves tetejére petrezselymet és zellerzöldet szórunk, beleszórjuk a pirított diót és megcsepegtetjük egy kevés olívaolajjal. 

img_7845_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr238746076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.