Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Egy krém, két süti

narancsos mascarponekrémmel töltött piskótatekercs és torta

2017. január 11. - HZsuzsi84

piskotat_torta.jpg

Narancsos mascarponés krém egy ünnepi kakaós-mandulás piskótatekercsben és egy mogyorós-csokis tortában. Nem csak karácsonykor és nem csak Marci névnapján, tuti a siker bármikor! Mindkét változat könnyű, habos, ráadásul gluténmentes! 

Hozzávalók:

a krémhez:

  • 500 g mascarpone 
  • 2 kezeletlen héjú narancs lereszelt héja és kifacsart leve
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 50 ml tejszín
  • 3 ek. porcukor 
  • + 2 narancs filézett húsa

A szobahőmérsékletű (!) mascarponét a tejszínnel és a narancslével fellazítjuk és szép krémesre keverjük az összes többi hozzávalóval. 

a piskótatekercshez:

img_20161230_170048.jpg

  • 5 egész tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg liszt vagy gluténmentes lisztkeverék/rizsliszt (akkor gluténmentes) 
  • 5 dkg kakaópor
  • 5 dkg darált mandula
  • díszítéshez: csokiforgács, kandírozott narancshéj, ehető aranypor

A piskótához a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük, majd a sárágákat a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, kakaót és mandulát, majd óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal. Sütőpapírral borított tepsin 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt megsütjük, majd még melegen feltekerjük a sütőpapírral együtt, úgy hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt a narancsos mascarponekrémmel megtöltjük, rászórjuk a narancs darabkákat és feltekerjük, kívülről is bekenjük a krémmel, majd díszítjük. Néhány órát érdemes hűtőbe tenni szeletelés előtt. 

a tortához: 

img_9186_large.JPG

  • 5 tojás 
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg pirított darált mogyoró
  • 5 dkg liszt vagy gluténmentes lisztkeverék
  • 1 ek kakaópor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 marék kandírozott narancshéj
  • 1 marék étcsokicsepp/csokipasztilla
  • díszítéshez: pirított mogyoró, reszelt étcsokoládé, kandírozott narancshéj 

A nogyorót 200 fokos sütőben 5-10 perc alatt illatosra pirítjuk, majd konyharuhába bugyolálva ledörzsöljük a vékony héját, majd finomra őröljük. A tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd a sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a mogyorót és a kakaóport, majd sütőpapírral bélelt, kivajazott 23 cm-es tortaformába öntjük, a tetején szétszórjuk a csokipasztillát és a kandírozott narancshéj darabokat, picit bele is nyomkodhatjuk. 

img_20170109_114720.jpg

180 fokos sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd 3 lapba vágjuk. 

img_20170109_121347.jpg

Az alsó és a középső lapokat megkenjük a krém 1/3-1/3-ával, és eloszatjuk rajtuk a narancs darabokat: 

img_20170109_132441.jpg

A tetejére nem kenjük, hanem habzsákból nyomjuk a krémet körkörösen, majd díszítjük.

img_9195_large.JPG

Az oldalát most színes fondant masszából/marcipánból kiszúrt dinókkal díszítettem Marci névnapja alkalmából, de akár az oldalát is bekenhetjük vastagon krémmel. 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr9412116561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit Bárdos 2018.03.01. 15:57:18

Nagyon klassz a blogotok