Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Narancsos mogyorós karácsonyi torta

2017. december 12. - HZsuzsi84

 

img_20171208_195109.jpg

Ez a torta nem csak egy szülinapra tökéletes, hanem a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. Előre elkészíthető desszert, amivel feltehetjük az i-re a pontot a karácsonyi vacsora végén. Lágy mogyorós piskóta, könnyű, nem gejl, narancsos krém, némi  ünnepi dekoráció. Mi kell még? :) Karácsonykor akár egy csillagszóró a közepére. :) 

A piskótához:

  • 5 tojás
  • 100 g barna nádcukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 50 g törökmogyoró
  • 50 g liszt vagy rizsliszt (akkor gluténmentes)
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fahéj
  • 1 narancs reszelt héja

A krémhez:

  • 500 g marscarpone szobahőmérsékleten
  • 1 narancs reszelt héja 
  • 2 narancs kifacsart leve
  • 100 g fehércsoki
  • 150 ml tejszín
  • 1 vaníliarúd 

Díszítéshez:

  • 1 csillaggyümölcs
  • törökméz (elkészítést ld. lejjebb) 
  • ehető aranypor

A mogyorót egy tepsire szórjuk, 180 fokos sütőben 5 perc alatt illatosra pirítjuk. Amennyire tudjuk, egy konyharuhával ledörzsöljük a barna héját, majd ha kihűlt aprítógépben ledaráljuk.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a sóval. A sárgáját a cukorral, a narancshéjjal, a fahéjjal és a vaníliával habosra verjük, majd hozzászitáljuk a lisztet, beleszórjuk a darált mogyorót és két részletben hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. Sütőpapírral kibéleljük egy 22-23 cm átmérőjű tortaforma alját, az oldalát kivajazzuk, kilisztezzük és beleöntjük a masszát. 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. 

A krémhez a fehércsokit és a tejszínt összeolvasztjuk gőz fölött, hozzákeverjük a mascarponét és a vanília kikapart magjait, belereszeljük a narancs héját és belefacsarjuk 1,5 narancs levét, az egészet szép habosra kikeverjük. 

A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk, a maradék narancslével meglocsoljuk a lapokat, megtöltjük a krémmel és a tetejét és az oldalát is bevonjuk vele. Tálalásig hűtőben pihentetjük. 

Díszítésnek rózsákat nyomunk a krémből a tetejére, mogyorós törökméz darabokat töredelünk rá és szeletelt csillaggyümölccsel koronbázzuk meg. Én egy kis ehető aranyport szórtam még rá, hogy ezzel emeljem az ünnepi jellegét. 

Törökméz készítése:

100 g cukrot és 2 evőkanál mézet összeolvasztunk, nem szabad kevergetni, csak a serpenyőt mozgatni, ha szép aranybarnára karamellizálódott, akkor lehúzzuk a tűzről ás hozzáadunk 2 teáskanál szódabikarbónát, gyorsan alaposan elkeverjük, majd sütőpapírra öntjük és szétkenjük. MEgszórjuk (de akár bele is keverhetjük még a szódabikarbóna előtt) durvára vágott mogyoróval. Hűlni hagyjuk. Ha megdermedt széttördeljük. Becsomagolva remek gasztroajándék, torták, pohárkrémek, egyéb desszertek díszítésére kiváló! 

 

img_20171208_195436.jpg

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr9613473243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.