Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Tejcsokitorta

2018. április 09. - HZsuzsi84

img_0886_large.JPG

Beni 5 éves lett a múlt héten, azóta 5 tortát csináltam neki (itthonra, zsúrra, oviba, család egyik fele, család másik fele). Az 5 torta 4 féle volt (csak egy ismétlődést hagyott benne, azt is nagy kegyesen). Az első kívánsága: csoki, eper, drazsé. Ennek a receptjét mutatom most meg. Bár nagy kedvencem a házilag, kakaóból főzött csokikrém, de most igazi csokiból csináltam. Rengeteg csokiganache-os recept van: de szerintem a tejszín+csoki összeolvasztva egyszerűen túl tömény, a vajas krémektől irtózom, ezért főztem egy kellemes vaníliakrémet (másik nevén cukrászkrém), abba olvasztottam bele az étcsokit és végül habbá vert tejszínnel lazítottam. . Eggyel bonyolultabb, mint egy mascarponés verzió, de még annál is finomabb! Habos, könnyű, gazdag krém egy kakaós-mandulás piskótába töltve.

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű tortához:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 120 g cukor
  • 60 g darált mandula
  • 30 g kakaópor
  • 30 g liszt (vagy rizsliszt, akkor gluténmentes)
  • 1 csipet só
  • 1 tk vaníliakivonat

A krémhez: 

  • 3 tojássárgája
  • 125 g cukor
  • 15 g kukoricaliszt
  • 5 g keményítő
  • egy csipet só
  • 280 ml tej
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 7 g vaj (kb. 1 tk)
  • 150 g étcsokoládé
  • 150 ml habtejszín

A díszítéshez:

  • 500 g eper
  • csokis drazsé

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd ha már habosodik, adunk hozzá pár kanál cukrot és kemény habbá verjük. Utána egy másik edényben fehéredésig verjük a tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliakivonattal, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakóport, hozzáadjuk a darált mandulát és 3 részletben hozzákeverjük a tojásfehérje habját is. Sütőpapírral bélelt csatos tortaformába öntjük a masszát és 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 35-40 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük). 

Amíg a piskóta sül, a vaníliakrémhez a tojássárgákat a cukor felével és egy csipet sóval habosra verjük, közben a tejet a cukor másik felével és a vanília kikapart magjaival forráspontig melegítjük. A cukros tojáshoz szitáljuk a lisztet és a keményítőt, elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett, apránként hozzászűrjük a vaníliás cukros tejet. Majd az egészet visszaöntjük az edénybe és kézi habverővel folyamatosan keverve pár perc alatt besűrítjük. Ha felforrt 1-2 perc és kész is. A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, majd egy tiszta edénybe öntjük. Hozzáadjuk az étcsokit és robotgéppel addig keverjük, míg a csoki beleolvad és szép homogén lesz. A krémet lehűtjük. 

A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk. A tejszínt habbá verjük, óvatosan a kihűlt csokikrémbe forgatjuk. Ha szeretnétek a képen látható módon márványosra a torta oldalát, akkor pár kanál habot ki kell hagyni. 

A piskótalapokat gazdagon megkenjük a csokikrémmel, epret szeletelünk rá, összeállítjuk, majd az oldalát a maradék habbal áthúzzuk. Eperrel és csokis drazsékkal díszítettem, az ünnepelt kívánsága szerint :) 

img_0887.JPG

 img_0918_large.JPG

 
img_0913.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr6413820158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.