Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Tandoori csirke

2019. július 11. - HZsuzsi84


img_1612.JPG

Imádom az indiai fűszereket, ránézésre ezek a fogások nem extrák, de mindennek az íze fel van turbózva rendesen, így igazi nyári ízbomba a végeredmény. Fűszeres joghurtos pácban sült csirke, joghurtos-mentás uborkasalátával, korianderes paradicsomsalátával és citromos-petrezselymes bulgurral. Mindenki imádta!

Hozzávalók 4 személyre

A tandoori csirkéhez:

  • 1 kg csirkecombfilé (nyilván mell is lehetne, de a comb sokkal ízesebb húsrész)
  • só, bors
  • 125 g natúr joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 mk currypor
  • 1 mk krukuma
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 mk fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 tk cayenne bors (ízlés szerint)
  • frissen reszelt szerecsendió
  • fél citrom
  • 2 ek olívaolaj

A mentás-joghurtos uborkához:

  • 1 kígyóuborka
  • pár szál friss menta
  • só, bors
  • 125 g natúr joghurt
  • fél citrom

A korianderes paradicsomsalátához:

  • 500 g paradicsom
  • 1 ek cukor
  • 1 ek ecet
  • kb. 200 ml víz
  • só, bors
  • 1 csokor friss koriander

A citromos-petrezselymes bulgurhoz:

  • 100 g bulgur
  • 200 ml víz
  • só, bors
  • fél citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek olívaolaj

A csirkéhez elkészítjük a fűszeres joghurtos pácot. A joghurtba reszeljük a fokhagymát és a gyömbért, belekeverjük a fűszereket, az olívaolajat, belefacsarjuk a citromot, majd a sózott, borsozott csirkecombfiléket a tálba dobjuk és jól belemasszírozzuk a pácot. Pár órára (vagy akár egy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük pihenni. 

A kígyóubit hosszában félbevágjuk, a magos részét egy kiskanállal kikaparjuk, majd vékonyan felszeleteljük, és besózzuk. A joghurtot kikeverjük a citrom facsart levével és az aprított mentával, majd hozzáadjuk a kinyomkodott uborkát. Tálalásig félretesszük. 

img_1614.JPG

A paradicsomsaláta öntetéhez a vízben elkeverjük a cukrot és az ecetet, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a felszeletelt paradicsomot. Tálalásig félretesszük.

img_1615.JPG

A bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük, ha nem főtt el az összes víz, leszűrjük, majd borsozzuk, citromlével és aprított petrezselyemmel ízesítjük. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk. 

A csirkét a pácból kivéve grillen megsütjük (vagy serpenyőben, vagy sütőben 200 fokon 20 perc alatt). 

A megsült csirkét a köretekkel tálaljuk. 
img_1609.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj!  És ha további képekre vagy kíváncsi, kövess Instagramon is! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr3514910940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

THLM 2019.07.13. 07:31:28

"A csirkét a pácból kivéve grillen megsütjük (vagy serpenyőben, vagy sütőben 200 fokon 20 perc alatt)." Érdekes, azt hittem, hogy a tandoori csirke az tandoor-ban sül, az lenne a lényege. Így mitől tandoori?

HZsuzsi84 2019.07.13. 08:11:14

@THLM: a fűszerezése miatt. Próbáltam azokra gondolni, akiknek nem áll rendelkezésükre a háztartásukban egy tandoor :) 10 millióan lehetnek Magyarországon kb :P

THLM 2019.07.14. 10:09:13

@HZsuzsi84: Akkor lássuk be, hogy ez egy pácolt sült csirke, annak viszont elég jónak tűnik. Vagy az rendben lenne egyébként, hogy kemencés csirke receptet írok, és az lenne a recepteben, hogy serpenyőben süsd ki? :)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2019.07.14. 14:20:09

Én nem szoktam kevergeti a fűszereket, megveszem a tandoori masalát, bele a joghurtba, bele a csirkét, aztán jó napot :)

Nagyon jó akár boronatárcsás, nyári grilles, ilyesmi kajának is.