Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Barackos tejberizstorta

2019. szeptember 06. - HZsuzsi84

img_1640.JPG

A kislányom 1. szülinapjára készült ez a tejberizses torta (tej és glutén nélkül). Nagy sikere volt, nem csak az ünnepelt falta, hanem az egész család. Bár 1 éves korára azért már lassan mindent eszik Bogi, én óvatos duhaj vagyok, tejet nem adok még neki, és glutént is csak néha-néha, így a tortája tej- és gluténmentesen készült, de persze hagyományosan is elkészíthető.

A tetején lévő gyümölcsréteg szezon szerint változtatható, tavasszal eperrel, vagy málnával, ki hogy szereti. 

A tejberizses réteg nem volt túl zselatinozva, így kellemes lágy volt, de mégis szépen szeletelhető, nem volt túl édes sem. Szerintem tökéletes lett. :) 

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű tortához:

A piskótához:

  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 3 ek rizsliszt (vagy liszt)
  • 1 csipet só

A tejberizshez:

  • 200 g rizottó rizs
  • 1 l kókuszos mandulatej/rizstej (vagy tej)
  • 100 g cukor
  • 250 ml kókusztejszín vagy habtejszín
  • 1 vaníliarúd
  • 12 g zselatin (por)
  • 50 ml víz

A tetejére:

  • 4-5 nektarin
  • 1 csomag világos tortazselé
  • 250 ml 100% almalé

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a tojássárgájához adjuk a cukrot és fehéredésig keverjük, óvatosan belekeverjük a lisztet és a tojáshabot felváltva. Csatos tortaformába simítjuk, majd 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. 

Közben elkészítjük a tejberizst. A rizottó rizst elkezdjük egy kevés tejjel  és a vanília kikapart magjaival elkezdjük felfőzni, ahogy szívja magába a nedvességet, mindig öntünk még rá, mintha csak egy rizottót készítenénk. Ha 3-4 részletben felvette az összes tejet, és a rizs megpuhult, akkor hozzáadjuk a cukrot is (azt azért nem érdemes az elején, mert akkor könnyebben odakap). A tűzről levéve egy folpackot borítunk a felületére, majd hagyjuk hűlni. A zselatint kikeverjük a vízzel és picit megmelegítjük, hogy elolvadjanak a szemcsék. A (kókusz)tejszínt habbá verjük. A kihűlt tejberizst robotgéppel fellazítjuk, hozzákeverjük a feloldott zselatint és óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. A kihűlt piskótát egy tálra tesszük egy tortakarikában, rásimítjuk a tejberizses krémet, majd szépen elrendezzük a tetején a vékonyra szeletelt nektarint. A tortazselét elkészítjük a csomagolás szerint (én almalével szoktam, nem vízzel, cukor nélkül), majd a tortára öntjük. Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy szépen szeletelhető legyen. 

img_1656.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr915040902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.