Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

4. blogszülinap

házi sós kiflik

2018. szeptember 11. - HZsuzsi84

img_0980_large.JPG

Ma 4 éve, hogy elkezdtem a blogot, hogy megszületett a RozéKacsa. Azóta majdnem 2 millió oldalletöltésnél tart az oldal és bár az utóbbi időben sajnos erre volt a legkevesebb időm, de éppen a blogszülinapon nem maradhattok új recept nélkül. Mondhatnám, hogy harmadik gyerekem ez a blog, de már a negyedik helyre csúszott vissza ;)

A nyaram a két gyerek szórakoztatásáról és a harmadik kihordásáról szólt elsősorban ;) így lettem 3 hete 3 gyerekes anyuka. 

jk16_kaszas_boglarka_2018-08-24_09_large.JPG

Ez a csodaszép pici tündér lány tegnap hordozókendőben rajtam aludt, miközben megsütöttem ezeket a kis kifliket. A recept egy ovis csoporttárs anyukától származik, az ovis évzáró bográcsozós bulira hozott egy nagy kosárral belőle, és annyira népszerű volt, hogy pikk-pakk elkapkodták. Én meg elkértem a receptet. A tészta bedagasztásához én kenyérsütőgépet használok, így azt a 10 percet is meg lehet spórolni, amit a gyúrással töltenénk.

Tovább

Epres fehércsokis torta

img_0831.JPG

Az idei Segítsütis felajánlásom volt ez a torta, és mivel megtörtént a licitnyertesnek az átadás (ezúton is köszönöm Andreának!), íme hozom a receptet is. Még tombol az eperszezon, érdemes kihasználni! 

Könnyű mandulás piskóta, lágy krém, friss eper. Kell ennél több? :) 

Tovább

Medvehagymakrémleves

örök tavaszi kedvenc

medvehagymakremleves.jpg

Nem telhet el tavasz jó pár adag medvehagymakrémleves nélkül, de eddig nem gondoltam, hogy le kéne írnom a receptjét, hisz annyi van belőle az interneten. Aztán az elmúlt napokban annyian kérdezték, hogy én hogy készítem, hogy gondoltam, mégiscsak megér egy bejegyzést. 

Még egy átlagos krémlevesnél is gyorsabb, hisz alig van benne valami, aminek meg kell puhulnia és már mehet is a turmixolás. Ízesíteni se kell nagyon, mert a medvehagyma annyira karakteres, hogy sima vízzel is nagyon finom lesz a végeredmény (azért én zöldségalaplével, vagy maradék húslevessel készítem, úgy még gazdagabb ízű!). 

Nálunk a gyerekek is imádják! 

Tovább

Segítsüti 2018, tavasz

Epres fehércsokis torta

img_0827_large.JPG

Itt a tavasz, itt a Segítsüti! Idén is örömmel veszek részt a Segítsüti jótékonysági kezdeményezésben, ahol szokás szerint 30, gasztrobloggerek által felajánlott, süteményre lehet licitálni, most április 17. és 20. között. A befolyt összeget 100%-ban jótékony célra fordítják.  Idén a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítványt támogatjuk különböző, gyermekmentőkocsikban használatos, egészségügyi eszközökkel. Jótékonykodni jó, és ha még egy sütit is kap cserébe az ember... kész haszon :) Segítsetek! 

Ez a 4. év, hogy részt veszek a Segítsüti akcióban, és nagy büszkeséggel tölt el, hogy az eddigi három alkalommal mindig a top5 sütemények között volt a tortám. A pénz meg mindig nagyon jó helyre került. 

Az idei sütim egy könnyű tavaszias epres-fehércsokis torta lesz. Egyáltalán nem gejl, nagyon puha, habos, abbahagyhatatlan süti. Könnyű mandulás piskótalapok, eper, fehércsokis-mascarponés krém. A torta a sérülékenysége miatt sajnos nem postázható, így kérem csak olyanok licitáljanak rá, akik meg tudják oldani a budapesti vagy Nagykovácsiban/Budakeszin/Solymáron való átvételt. A licit győztesének vele előre egyeztetett időpontra, természetesen frissen készítem el a tortát. A torta gluténmentes!!

img_0831.JPG

img_0817.JPG

img_0835_large.JPG

img_0847_large.JPG

Segítsetek, sütizzetek! 

Nemsokára recept is lesz... Szóval érdemes követni a RozéKacsa Facebook oldalát is, hogy minden posztról elsőként értesüljetek!

Tejcsokitorta

img_0886_large.JPG

Beni 5 éves lett a múlt héten, azóta 5 tortát csináltam neki (itthonra, zsúrra, oviba, család egyik fele, család másik fele). Az 5 torta 4 féle volt (csak egy ismétlődést hagyott benne, azt is nagy kegyesen). Az első kívánsága: csoki, eper, drazsé. Ennek a receptjét mutatom most meg. Bár nagy kedvencem a házilag, kakaóból főzött csokikrém, de most igazi csokiból csináltam. Rengeteg csokiganache-os recept van: de szerintem a tejszín+csoki összeolvasztva egyszerűen túl tömény, a vajas krémektől irtózom, ezért főztem egy kellemes vaníliakrémet (másik nevén cukrászkrém), abba olvasztottam bele az étcsokit és végül habbá vert tejszínnel lazítottam. . Eggyel bonyolultabb, mint egy mascarponés verzió, de még annál is finomabb! Habos, könnyű, gazdag krém egy kakaós-mandulás piskótába töltve.

Tovább

Isteni gulyásleves a belvárosban

méghozzá a Gozsdu udvarban: éljen a Holló 10!

dab_1800.jpg

Egy barátommal beszélgettünk nemrég, aki Thaiföldön töltött pár hetet, hogy ott az éttermektől kezdve az utolsó utcai, földön főző árusig, a helyi klasszikusokat egytől egyig mindenki istenien főzi. Egyszerűen nem lehet melléfogni. Milyen jó lenne, ha itthon is, minden sarkon lehetne tökéletes gulyáslevest vagy pörköltet enni. De talán ezeket a legnehezebb megtalálni, ha az ember nekiindul Budapest belvárosának. Ha egy turista megkérdezné, hol kóstolhat igazán finom gulyást például, őszintén szólva gondban lennék, csak azt tudnám megmondani, hova ne menjen. Pontossabban gondban lettem volna eddig, de a minap a Gozsdu udvar Holló utcai részén jártam és a Holló 10 nevű tavaly nyílt étteremben olyan isteni gulyáslevest ettem, hogy nem csak a turistáknak, hanem minden magyarnak is ajánlanám, hogy látogasson el ide. Le a sztereotípiákkal, miszerint a belvárosban, csak turista-lehúzó gagyi helyeken árulnak magyaros kajákat, ebbe a gulyásba tényleg nem tudtam belekötni! Sűrű volt, ízes, tele hússal, gazdagon zöldségekkel.

img_0827_1.jpg

Jó lenne, ha minden turista ezt az ízt raktározná el magának, amikor hazamegy a budapesti látogatás után.

img_0848.jpg

A városi forgatagban, kellemes, hangulatos terasza (ami még téliesítve van, de talán nemsokára kinyithatják) igazán üdítő sziget. 

_mg_2186_large.jpg

Bisztró jellegű hely, nem 28 oldalas étlappal, de ami van, az friss, házi és finom. A klasszikus magyar fogások nem újragondolva, de teljesen modern köntösben kerülnek az asztalra, senkinek nincs félnivalója, hogy nem ismeri fel a megszokott ízeket! 

A gulyáson túl (ami nálam abszolút vitte a prímet!), kóstoltam még nem gagyi mélyhűtött, hanem rendesen, kézzel töltött, igazán finom cordon bleu-t, steaket vargánya mártással és krumplifánkkal, ragulevest és brokkolikrémlevest is. Minden nagyon finom volt. Minden friss, minden házi, nem csak mondják, hanem tényleg.

hollo_10_57.jpg

img_0828.jpg

Házi rétest sütnek a séf által saját kezűleg nyújtott rétestésztából (nem ám bolti réteslapból!), szóval a hozzáállás nálam csillagos 5-ös. Mondjuk a rétes töltelékéből el bírtam volna viselni kétszer ennyit, de az íze és a házi tészta pirospontot érdemel, mindenképp! 

img_0840.jpg

img_0833.jpg

A Holló 10 csapatának nem titkolt szándéka, hogy ne csak a külföldieket, hanem a helyieket is bevonzzák. Bár egyelőre csak 2-kor nyit az étterem, így a dél körül ebédelni vágyók még nem tudnak betérni (talán ez majd változni fog), egy buli előtti vacsorára és egy pohár borra tökéletes hely. 

img_0823.jpg

_mg_2217_large.jpg

_mg_2230_large.jpg

Ha tetszett, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

Sült túrótorta

méghozzá gluténmentesen

_20180226_084927.jpg

Anyukámtól az esküvőmre kaptam egy kézzel írt szakácskönyvet, amibe összegyűjtött egy csomó családi receptet, azóta is ebbe körmölöm le azokat a recepteket, amit valakitől kaptam, kipróbáltam vagy kikísérleteztem (és mondjuk nem lett belőle azonnal blogposzt). Anyu egyik kolléganője sült túrótorta receptjét azóta nem csináltam meg, hogy egyszer felírtam, pedig mindigis tudtam, hogy szuper cucc. Most hétvégén, a húsleves után tökéletes második fogás lett belőle: langyosan, házi baracklekvárral. Ízélményben a rizskoch és a sajttorta között van, de az elkészítése még azoknál is egyszerűbb. Az eredeti receptben szárazanyagként gríz szerepel, amit én önkényesen kukoricadarára cseréltem, hogy gluténmentes legyen. Tökéletesen működött. (Sajnos afényképezőgépem memóriakártyája sérült, így elvesztek a szép kis képek, amit csináltam róla. Egy telefonos van, hogy azért lássátok miről bszélek.) 

Tovább

"Pizzaízű" csirke

img_0691_large_2.JPG

Szeretem a csirkemellből készülő, gyors, mégsem unalmas, finom fogásokat. Ez most egy igazi kamrakaja. Reggel előkaptam a mélyhűtőből a csirkemellet, szobahőmérsékleten szépen kiolvadt, este meg fél óra alatt vacsora lett belőle.

A passata savasságának köszönhetően igazán omlósra sül a hús és a paradicsom-zöldfűszer-sajt kombó meg hozza a pizzás ízélményt, csak tészta nélkül. A gyerekeknél is igen népszerű volt. 

Tovább

Camparis narancsdzsem

akár karácsonyi ajándéknak

img_6854_large.jpg

Fotó: Puskás Nóri

Nem csak karácsonykor és nem csak ajándékba. Egy kis narancsdzsemes pirítóstól mosolygósan indul a legkomorabb téli reggel is. A boltokban általában agyoncukrozott, mégis keserű narancslekvárokat lehet kapni. Ez a verzió nem brutál édes, mégsem keserű, mert a narancsok fehér héja egyáltalán nem kerül bele. A Campari meg kicsit megbolondítja. Campari-narancs fanoknak kötelező. De persze az alkohol nélkül is elkészíthető! 

Tovább

Mézeskalács

a karácsony kihagyhatatlan eleme

mezes.jpg

Bár mézeskalács receptekkel Dunát lehetne rekeszteni, de mégis eljött a pont, amikor leírom, hogy én hogy csinálom, mert akárki kóstolja, nagyon szokták szeretni. Alapvetően a receptek között nincs nagy különbség: vaj-méz összeolvaszt, tojás, fűszerek, cukor, szódabikarbóna, liszt. Ami viszont szerintem a titok, az az elkészítési mód: nem gyúrom, nem robotgéppel keverem, hanem turmixolom!!! Nem olvastátok félre: turmix! Az ötlet Limarától származik,  szerintem ez a titka, hogy a mézeskalács szép sima felületű, homogén legyen és ne göcsörtös, meg fűszercsomóktól pöttyös. Próbáljátok ki! 

Tovább