Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Kókusztejes csirke curry

2019. november 07. - HZsuzsi84

img_20191106_184606.jpgImádom az indiai konyhát. A fűszeres curryk olyan izgalmasak, hogy mindenféle zöldséget is nagyon jól feldobnak, szóval húsmentesen is fantasztikus fogásokat lehet csinálni. Ebbe a receptbe a csirke helyett kerülhet pl. csicseriborsó, édesburgonya, sütőtök vagy karfiol is.

Egy hétköznapi vacsorára készült ez a fogás, a gyorsaság (és a gyerekek) kedvéért sima jázminrizzsel, de ha van időm, akkor naan kenyeret sütök hozzá, szerintem azzal tunkolva a legnagyobb királyság. Most ki se tálaltam hű de szépen, és csak telefonnal lőttem róla este lámpafénynél egy gyors fotót , hogy kitegyem Instagramra, ahol özönleni kezdtek a kommentek, és mindenki a receptjét követelte. :) A nép akarata szent, íme a recept: 

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 cm darab friss gyömbér
  • só, bors
  • olívaolaj, vaj
  • 2 tk egész római kömény
  • 2 tk egész koriander
  • 1 tk mustármag
  • 1 tk currypor
  • 1/2 tk kurkuma
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • 1 tk garam masala fűszerkeverék
  • 1 tk cayenne bors (én ezt a gyerekek miatt kihagytam, utólag friss chilivel ízesítettük)
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 400 g konzerv darabolt paradicsom 
  • 200 ml kókusztej
  • 500 g csirkemellfilé vagy csirkecombfilé
  • A tálaláshoz: jázminrizs, friss koriander

A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágva egy aprítógépbe dobjuk és kevés olívaolajjal lezúzzuk. Nem csak az aprítás gyorsabb így, hanem ez a pép utána a serpenyőben sokkal hamarabb megpárolódik, és a szószt sokkal jobban sűríti, mint ha csak simán felaprítottuk volna. (Ezt a trükköt kb. 15 évvel ezelőtt láttam Jamie Olivernél, ő akkor egy rizottót indított így: hagymát, fokhagymát és zellerszárat zúzott le aprítógépben.)

A mustármagot, a római köményt és a koriandert száraz serpenyőben néha rázogatva addig pirítjuk, míg illatozni és pattogni nem kezd, majd egy mozsárban porrá zúzzuk. (ezt is lehet aprítógépben, vagy kávédarálóban is, de én a kézi mozsár szerelmese vagyok.)

img_20191106_172314.jpg

A serpenyőben a hagymás-gyömbéres pépet kevés olívaolajon megpároljuk, majd rákanalazzuk a paradicsompürét és azt is barnulásig lepirítjuk. Rászórjuk az összes fűszert, majd felöntjük a paradicsom konzervvel és a kókusztejjel, sózzuk és borsozzuk. Ha túl sűrű lenne, pici alaplével vagy vízzel higíthatjuk. Közepes lángon addig rotyogtatjuk, míg a hús elkészül. Ha valaki túl darabosnak látja, botmixerrel zúzhat rajta egy kicsit.

A csirkét felkockázzuk/felcsíkozzuk, majd sózzuk, borsozzuk, és jó forró serpenyőben, ha kell két részletben, vaj és olívaolaj keverékén körbepirítjuk. Nem kell, hogy teljesen átsüljön, csak kapjon egy kis színt. Utána a raguhoz zuttyantjuk és együtt még főzzük pár percig. 

Párolt rizzsel vagy naan kenyérrel körítve, jó sok friss korianderrel megszórva tálaljuk. img_20191106_184544.jpg

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

Fügés frangipán

avagy sült mandulakrémes pite fügével az 5. blogszülinapra

img_1741.JPGPicit megkésve írok róla, de szeptember közepén ünnepelte a blog az 5. születésnapját. Illetve nekem kellett volna ünnepelnem, de eddig a posztig csak most jutottam el. A 9,6, és 1 éves gyerekeim között 5 éves lett a negyedik "gyerekem": a RozéKacsa. Íme egy csodálatos őszi ünnepi pite, amit blog és szülinap nélkül is érdemes kipróbálnotok!

Tovább

Barackos tejberizstorta

img_1640.JPG

A kislányom 1. szülinapjára készült ez a tejberizses torta (tej és glutén nélkül). Nagy sikere volt, nem csak az ünnepelt falta, hanem az egész család. Bár 1 éves korára azért már lassan mindent eszik Bogi, én óvatos duhaj vagyok, tejet nem adok még neki, és glutént is csak néha-néha, így a tortája tej- és gluténmentesen készült, de persze hagyományosan is elkészíthető.

A tetején lévő gyümölcsréteg szezon szerint változtatható, tavasszal eperrel, vagy málnával, ki hogy szereti. 

A tejberizses réteg nem volt túl zselatinozva, így kellemes lágy volt, de mégis szépen szeletelhető, nem volt túl édes sem. Szerintem tökéletes lett. :) 

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű tortához:

A piskótához:

  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 3 ek rizsliszt (vagy liszt)
  • 1 csipet só

A tejberizshez:

  • 200 g rizottó rizs
  • 1 l kókuszos mandulatej/rizstej (vagy tej)
  • 100 g cukor
  • 250 ml kókusztejszín vagy habtejszín
  • 1 vaníliarúd
  • 12 g zselatin (por)
  • 50 ml víz

A tetejére:

  • 4-5 nektarin
  • 1 csomag világos tortazselé
  • 250 ml 100% almalé

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a tojássárgájához adjuk a cukrot és fehéredésig keverjük, óvatosan belekeverjük a lisztet és a tojáshabot felváltva. Csatos tortaformába simítjuk, majd 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. 

Közben elkészítjük a tejberizst. A rizottó rizst elkezdjük egy kevés tejjel  és a vanília kikapart magjaival elkezdjük felfőzni, ahogy szívja magába a nedvességet, mindig öntünk még rá, mintha csak egy rizottót készítenénk. Ha 3-4 részletben felvette az összes tejet, és a rizs megpuhult, akkor hozzáadjuk a cukrot is (azt azért nem érdemes az elején, mert akkor könnyebben odakap). A tűzről levéve egy folpackot borítunk a felületére, majd hagyjuk hűlni. A zselatint kikeverjük a vízzel és picit megmelegítjük, hogy elolvadjanak a szemcsék. A (kókusz)tejszínt habbá verjük. A kihűlt tejberizst robotgéppel fellazítjuk, hozzákeverjük a feloldott zselatint és óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. A kihűlt piskótát egy tálra tesszük egy tortakarikában, rásimítjuk a tejberizses krémet, majd szépen elrendezzük a tetején a vékonyra szeletelt nektarint. A tortazselét elkészítjük a csomagolás szerint (én almalével szoktam, nem vízzel, cukor nélkül), majd a tortára öntjük. Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy szépen szeletelhető legyen. 

img_1656.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

Töltött tök

_20190430_211807.jpgAhogy tavasszal meglátom az első tököket (általában még aranyáron), nem bírom ki, azonnal veszek belőle és már töltöm is meg. A gyerekek csak a darált húsos-rizses tölteléket szokták enni, a tökhöz és a tejfölhöz nem ragaszkodnak :) de fifikás vagyok ám, a tök belseje belekerül a töltelékbe, csak nem tudják :D 

A tölteléket rizs helyett lehet dúsítani kölessel vagy bulgurral is, apríthattok bele kápia paprikát, vagy paradicsomot. Ez egy alaprecept, variálja mindenki ízlése szerint! 

Tovább

Tandoori csirke


img_1612.JPG

Imádom az indiai fűszereket, ránézésre ezek a fogások nem extrák, de mindennek az íze fel van turbózva rendesen, így igazi nyári ízbomba a végeredmény. Fűszeres joghurtos pácban sült csirke, joghurtos-mentás uborkasalátával, korianderes paradicsomsalátával és citromos-petrezselymes bulgurral. Mindenki imádta!

Tovább

Látogassatok ki idén a Gourmet Fesztiválra!

Nyerjetek páros belépőt!

img_20190504_170312.jpg

Idén május 16. és 19 között foglalja el a Millenárist az OTP Gourmet Fesztivál, az immáron 9. alkalommal tartott  fesztivál nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad teljes képet, de az utóbbi évekre a térség legjelentősebb ilyen jellegű eseményévé is vált, amelyre a környező országok mellett idén Oroszországból és Koreából is érkeznek neves fellépők.

gourmet1.jpg

Az idei fesztivál fő témája: a paprika, a sercli, és a sör. 

Évről évre nagy izgalommal várom, hogy mik lesznek a fesztivál tematikus alapanyagai. Az idei hármas elsőre furcsának hangozhat, de meggyőződésem, hogy még az eddigieknél is színesebb lesz a felhozatal, hisz míg amikor pl. szarvasgerinc volt a fő alapanyag, akkor értelemszerűen a szarvashús volt a legtöbb étel fő eleme. De a paprika, a sercli és a sör ennél sokkal tágabban értelmezhető, előételtől desszertig mindenbe belefér. Alig várom az izgalmasabbnál izgalmasabb fogásokat!
A kiemelt alapanyagokkal minden séf azt csinál, amit akar. Változatos ihletforrásként jelennek majd meg a több mint 50 kiállító étterem tányérjain: a paprika ugyanúgy előkerülhet fűszerként, mint zöldségként; klasszikus magyar ételekben és a nemzetközi gasztronómia ihlette, vagy éppen teljesen újragondolt  fogásokban is. Ahogy a sercli is többféle alakot ölthet, ne csak egy kenyércsücsökre gondoljunk, a kenyérfagylalttól a csak formájában kenyérszerű morzsákig, bármi belefér. A sört sem csak inni lehet, lesznek olyanok is, akik a sört is beépítik majd ételeikbe. 

Szóval, ha május, akkor Gourmet Fesztivál. Nem érdemes kihagyni, és most el is mondom miért! 

Sokan azt mondják a rendezvény kritikájaként, hogy a belépőért "csak pár falatot ehetnek és utána még egy csomó pénz, míg jóllakik az ember. Egyrészt a pár falat mellett egy csomó ital kóstoló is benne van (sör, bor, üdítő, whiskey), másrészt a színpadon változatos programok, előadások, főzőshow-k szórakoztatják a résztvevőket.  (Hogy pontosan mit tartalmaz a jegyár, azt www.gourmetfesztival.hu honlapon megtaláljátok!)

De ami a legfontosabb, hogy "eljhuthat" az ember olyan éttermekbe, ahova amúgy nem, vagy csak nehezebben tudna, akár a távolság miatt, akár anyagi okokból. Az ország másik végén lévő, vagy éppen Michelin-csillagos éttermek fogásait lehet 1-2000 Ft-ért megkósolni (ami mondanom sem kell az éttermekben nem így lenne). 

Ha az ember elmegy egy jobb étterembe, akkor rászán egy bizonyos összeget. Ugyanezt itt úgy tehetitek meg, hogy számos étterem fogásait megkóstolhatjátok. 

Az egész rendezvény nagyon jó hangulatú, emberközeli. A séfek, tapasztalataim szerint, nagyon kedvesek és szociálisak, nagyon jót lehet velük beszélgetni. Egy éttermi pörgésben erre sem nagyon van lehetőség.  

És itt jön a meglepetés!!! Tádám!!! NYEREMÉNYJÁTÉK! Az OTP Gourmet Fesztivál jóvoltából, 3 napijegy páros belépőt sorsolok ki a RozéKacsa blog olvasói között. 

Játék határidő: május 7. kedd, 20 óra

A játék feltételei:

1. Kövessétek a RozéKacsát a Facebookon és/vagy az Instagramon! 

2. Hagyjatok egy kommentet a Facebookon vagy az Instagramon a nyereményjáték posztja alatt (dupla esélyért mindkét helyen akár), hogy melyik étterem fogását kóstolnátok meg mindenképp idén a Gourmet Fesztiválon, ha ti nyernétek az ajándék belépőt!

A kiállító éttermek listáját (és nemsokára a menüket is) az alábbi linken találjátok meg: www.gourmetfesztival.hu

3. A kommentben tageljétek be azt, akivel kimennétek a Gourmet Fesztiválra, a páros belépő értelemszerűen két fő részére szól. 

2 páros jegyet a Facebook poszt alatt kommentelők között sorsolok ki, a harmadikat pedig az Instagram poszt alatt kommentelők közt. 

A nyertesek kiválaszthatják, hogy a fesztivál ideje alatt melyik napra szeretnék kérni az ajándék napijegyet. 

Sok sikert! Lássuk, ki lesz a szerencsés! :) 

 gourmet.png

Ha tetszett a poszt, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss bejegyzésről elsőként értesülj! 

Segítsüti 2019 tavasz

img_1256_large.JPG

Ha április, akkor Segítsüti, ha Segítsüti, akkor pedig én sem maradok tétlen. Idén is örömmel veszek részt a Segítsüti jótékonysági kezdeményezésben, ahol szokás szerint 30, gasztrobloggerek által felajánlott, süteményre lehet licitálni, most április 15. és 18. között. A befolyt összeget 100%-ban jótékony célra fordítják. Idén a Nyúlcipő Fejlesztő Centrumot támogatjuk.

A Nyúlcipő Alapítvány 2 hónapos és 18 év közötti gyerekek mozgásos, komplex fejlesztését, illetve felnőtt, sérült emberek (baleset, Stroke utáni rehabilitáció, Sclerosis Multiplex, Parkinson) állapotjavítását tűzte ki céljául. A munkájuk csodálatos, ha egy picit is tud az ember segíteni, akkor azt tegye meg! 

Ez a 5. év, hogy részt veszek a Segítsüti akcióban, és nagy büszkeséggel tölt el, hogy az eddigi négy alkalommal mindig a top 5 sütemények között volt a tortám. A pénz meg mindig nagyon jó helyre került. Idén "a csokival nem lehet mellényúlni" elv szellemében egy tejcsokitortát hoztam: puha gluténmentes kakaós-mandulás piskótarétegek közé zárt légiesen könnyű tejcsokikrémet tartalmaz, némi friss eperrel.

img_1272_large.JPG

 A torta a sérülékenysége miatt sajnos nem postázható, így kérem csak olyanok licitáljanak rá, akik meg tudják oldani a budapesti vagy Nagykovácsiban/Budakeszin/Solymáron való átvételt. A licit győztesének vele előre egyeztetett időpontra, természetesen frissen készítem el a tortát. A torta gluténmentes!! 

Jótékonykodni jó, és ha még egy sütit is kap cserébe az ember... kész haszon :) Segítsetek, sütizzetek! 

ITT TUDTOK LICITÁLNI!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

 

 

Medvehagymás zöldborsókrémleves

img_1279_large.JPG

Sokszor hangoztattam már, hogy én minden évben igyekszem kihasználni a medvehagyma olya rövid szezonját, és minél több ételbe belecsempészni. Így került a zöldborskrémlevesbe is, a divatos mentás verziót nálunk nem eszik meg a gyerekek, ezt viszont falták. :) Siker! 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej hagyma
  • 3 ek vaj
  • só, bors
  • 500 g zöldborsó
  • 1 l víz 
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 100 ml tejszín
  • fél citrom
  • 1 marék dió

A hagymát apróra vágjuk és egy kanál vajon megdinszteljük, közben sózzuk, borsozzuk. Rászórjuk a borsót (nyugodtan lehet fagyasztott, akkor viszont érdemes kiengedni, akkor gyorsabban elkészül), átkeverjük, majd felöntjük a vízzel, alaposan megsózzuk. A medvehagymát megmossuk és felaprítjuk, majd a levesbe dobjuk. Ha zsenge a borsó, akkor forrástól számítva pillanatokon belül kész lesz. Ekkor átszedjük egy turmixgépbe, belecsipkedjük a petrezselyem zöldjét és pár perc alatt simára turmixoljuk (persze botmixerrel is lehet, én a turmixgépet jobban szeretem, mert könnyebb homogén állagot elérni vele). Közben a turmix tetején keresztül belefacsarjuk fél citrom levét, beledobunk egy evőkanál vajat és hozzáöntjük a tejszínt. Kóstolás után még állíthatunk az ízeken, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. 

Egy evőkanál vajon megpirítjuk az aprított diót és a leves feltéteként tálaljuk. 

img_1281_large_1.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

Egyserpenyős medvehagymás csirke

img_20190319_222928_162.jpg

Nem akartam kiposztolni ezt a receptet, mert csak egy sötétben lőtt telefonos képem van róla, de annyian kértétek, hogy megadtam magam. De azért egyszer majd elkészítem világosban és csinálok róla szép képeket is. :) 

A receptet viszont addig is közzéteszem: igazi hétköznapi gyors, egyszerű kaja, kevés hozzávaló, kevés eszköz, gyors elkészítés, szuper ízek. Kell ennél több? Medvehagymaszezonban kötelező darab! 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g csirkemellfilé
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 100 ml fehérbor
  • 1 csokor medvehagyma
  • 250 ml tejszín
  • 1 marék reszelt parmezán

A csirkemelleket lapjával félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben (amit később majd a sütőbe is be tudunk tenni) kevés olívaolajon körbepirítjuk, majd kivesszük. A serpenyőben lepirult  pörzsanyagot a fehérborral feloldjuk, majd ráöntjük a tejszínt is és összeforraljuk. Beleszórjuk a megmosott és apróra vágott medvehagymát, pár percig főzzük, majd botmixerrel egy picit összezúzzuk (nem kell homogénre). Az elősütött hússzeleteket visszaültetjük a serpenyőbe, megszórjuk a tetejét reszelt parmezánnal és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt összesütjük, ha megpirult a tetején a sajt, kész is. Főtt rizzsel (vagy bármilyen más körettel) tálaljuk. 

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon, hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

Téli erdő torta

naked cake állatokkal :)

 

torta_large.jpg

Sok témában szeretek a Pinterestről inspirálódni: lakberendezés, dekoráció, stb., de kaja ötletet azt hiszem még sosem vettem onnan. Ez a típusú torta dekoráció viszont már annyiszor jött szembe velem, hogy évek óta terveztem, hogy megcsinálom. Szóval be ell valljm, ez a király ötlet nem az enyém :) sajnos. 

Marci névnapjára készült, a tetején Schleich állatokkal (ami gyakorlatilag az ajándék volt) és rozmaring "fákkal". :)

A torta egy egyszerű masarponés krémmel készült 'naked cake' volt, és óriási sikert aratott, kívül-belül. :) Titka a krémben lévő tojásfehérje, amitől olyan légies lesz az egész, hogy durván eteti magát. :) Ellentétben a jól formázható, de számomra ehetetlen vajas krémekkel... :P

Tovább