Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Faragjatok tököt és főzzetek sütőtökkrémlevest: jöjjön egy narancsos-zsályás verzió

semmi bébipapis ízvilág! :)

2014. október 30. - HZsuzsi84

Nem vagyok híve a mi kultúránkban nem honos ünnepek ünneplésének, szóval nem is szoktuk Halloween napján zombinak öltözve ijesztgetni a szomszédokat, de a tökfaragás valahogy mégis hozzátartozik nekem az őszhöz (zombiktól függetlenül) :) 

Szeretem ha a kifaragott tök mosolyog, még ha Marci (a nagyobbik fiam) ragaszkodik is az "ijesztő szájhoz".

Az állatos mintákat meg sütikiszúró formák segítségével csináltam. Érdemes tökfaragó hardaware-t szerezni, benne mini fűrészekkel, nagyon könnyen lehet vele dolgozni. 

Beni_Macus_201308033.jpg

A sütőtökkrémleves tipikusan olyan kaja, hogy ahány ház, annyi szokás, rengeteg féle képpen lehet készíteni. A fűszerezésen áll vagy bukik a dolog, ha nem spóroljuk ki belőle az ízesítőanyagot, akkor elkerülhető a bébiételes-kubus ízvilág :) és férfiak számára is fogyaszthatóvá válik :)

Szoktam megsült sütőtökből is csinálni, de ez most egy gyorsabb, főzött verzió lesz. Meg aztán ízesítés terén is óriási a lehetőségek tárháza: anyukám pl. a citromos-gyömbéres verzióra esküszik. Nekem ez a narancsos-zsályás-mentás az egyik kedvencem. 

Hozzávalók a leveshez: 

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 75 dkg sütőtök (ez a pucolt mennyiség)
  • 1 liter víz vagy zöldségalaplé
  • 1 nagy narancs reszelt héja és kifacsart leve
  • só, bors
  • néhány levél friss zsálya, vagy 1 ek. szárított
  • pár levél menta 
  • 2 dl kókusztej (persze sima tejszínnel is készíthető, akkor nem lesz paleo)

Az apróra vágott hagymát egy kis olívaolajon megdinszteljük, majd rádobjuk a kockára vágott sütőtököt, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével (vagy vízzel), hozzáreszeljük a narancs héját és belefacsarjuk a levét. Beleszórjuk a fűszereket és puhára főzzük a tököt. Botmixerrel pürésítjük, majd a kókusztejjel már nem forralva összemelegítjük. 

Levesbetétként adódik a pirított tökmag, de én vajban pirított dióval is szeretem. És a vajban sült ropogós zsályalevelek is isteniek hozzá. Ha van friss zsályátok, mindenképpen próbáljátok ki (jobb mint egy chips!) 

 336878_262082437171410_646920743_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr886834569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása