Nem vagyok híve a mi kultúránkban nem honos ünnepek ünneplésének, szóval nem is szoktuk Halloween napján zombinak öltözve ijesztgetni a szomszédokat, de a tökfaragás valahogy mégis hozzátartozik nekem az őszhöz (zombiktól függetlenül) :)
Szeretem ha a kifaragott tök mosolyog, még ha Marci (a nagyobbik fiam) ragaszkodik is az "ijesztő szájhoz".
Az állatos mintákat meg sütikiszúró formák segítségével csináltam. Érdemes tökfaragó hardaware-t szerezni, benne mini fűrészekkel, nagyon könnyen lehet vele dolgozni.
A sütőtökkrémleves tipikusan olyan kaja, hogy ahány ház, annyi szokás, rengeteg féle képpen lehet készíteni. A fűszerezésen áll vagy bukik a dolog, ha nem spóroljuk ki belőle az ízesítőanyagot, akkor elkerülhető a bébiételes-kubus ízvilág :) és férfiak számára is fogyaszthatóvá válik :)
Szoktam megsült sütőtökből is csinálni, de ez most egy gyorsabb, főzött verzió lesz. Meg aztán ízesítés terén is óriási a lehetőségek tárháza: anyukám pl. a citromos-gyömbéres verzióra esküszik. Nekem ez a narancsos-zsályás-mentás az egyik kedvencem.
Hozzávalók a leveshez:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 75 dkg sütőtök (ez a pucolt mennyiség)
- 1 liter víz vagy zöldségalaplé
- 1 nagy narancs reszelt héja és kifacsart leve
- só, bors
- néhány levél friss zsálya, vagy 1 ek. szárított
- pár levél menta
- 2 dl kókusztej (persze sima tejszínnel is készíthető, akkor nem lesz paleo)
Az apróra vágott hagymát egy kis olívaolajon megdinszteljük, majd rádobjuk a kockára vágott sütőtököt, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével (vagy vízzel), hozzáreszeljük a narancs héját és belefacsarjuk a levét. Beleszórjuk a fűszereket és puhára főzzük a tököt. Botmixerrel pürésítjük, majd a kókusztejjel már nem forralva összemelegítjük.
Levesbetétként adódik a pirított tökmag, de én vajban pirított dióval is szeretem. És a vajban sült ropogós zsályalevelek is isteniek hozzá. Ha van friss zsályátok, mindenképpen próbáljátok ki (jobb mint egy chips!)