Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Fokhagymaleves, a legjobb gyógyír mindenre

2014. december 09. - HZsuzsi84

img_0469.JPG

A fokhagyma iránti szeretetemről már tettem említést az egyben sült csirkés receptnél, most jöjjön egy folyékony verzió: ez is egy francia klasszikus: a fokhagymaleves, benne 2-3 fej fokhagymával. Nem egy hagyományos értelemben vett krémleves, mert semmi nincs leturmixolva benne, csak átpasszírozva és tojássárgájával besűrítve, de ettől lesz istenien selymes a végeredmény (nincs benne se tejszín, se liszt!). Ebben a téli, betegeskedő időben ilyen gyógyító és lélekmelengető leveseket érdemes főzni!

Mellőle nem érdemes elhagyni a ropogós sajtos krutont. 

Hozzávalók:

img_0451.JPG

  • 2-3 fej fokhagyma (kb. 30 gerezd)
  • 1-2 ek olívaolaj
  • 10 dkg húsos szalonna apróra vágva
  • 1 nagyobb krumpli kockákra vágva
  • 1,5 l alaplé
  • só, bors
  • "bouquet garni"=fűszercsokor (általában kakukkfű, petrezselyem, zeller- és babérlevél)
  • 2 tojássárgája
  • a krutonhoz bagett-/kifliszeletek, olívaolaj, reszelt sajt (én cheddart használtam)

Egy ilyen leveshez, amiben az ízek csak a lében koncentrálódnak, szerintem tényleg nem érdemes leveskockát használni, hanem rá kell szánni fél órát és összedobni egy gyors alaplevet. Tényleg nem nagy ördöngősség, érdemes megtanulni, mert rizottókhoz, krémlevesekhez, pecsenyeléhez igen jól jön. Összehasonlíthatatlan a bolti instant verzióval.

Én így csinálom: egy nagy fazék vízbe beledobálok egy nagy sárgarépát, egy fej hagymát, egy darab zellert, sok zöldfűszert (ami épp van: petrezselyem, zellerlevél, babérlevél, kakukkfű), kicsit sózom, és ha van esetleg egy csirkeszárny, vagy bármi más csontos csirkehús, azt is beledobom (de csak zöldségesen is jó!). Felforralom, majd kb. fél órán át rotyogtatom, a végén leszűröm és kész is. A teendő vele tényleg 2 perc, csak előre kell gondolkodni, és amíg az alaplé készül, megpucolhatjuk a leves többi hozzávalóját. 

Ha több alaplevet csinálunk, mélyhűtőben lefagyaszthatjuk későbbi felhasználásra. Például egy gyors rizottó vacsorához elég jó szolgálatot tesz. 

img_0445.JPG

A leveshez egy széles pengéjű késsel kicsit megroppantjuk a fokhagymagerezdeket és megpucoljuk őket. Egy nagyobb lábosban felmelegítjük az olívaolajat, rádobjuk a szalonnát és pár percig sütjük (nem kell ropogósra!). Hozzáadjuk a fokhagymát és a krumplit, pár percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével, beledobjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. 

img_0456.JPG

Kb. fél órán át főzzük, akkor jó, mikor már a krumpli kezd szétfőni.  A tojássárgájákat kikeverjük egy evőkanál olívaolajjal és egy kis forró levessel, majd óvatosan visszaöntjük a levesbe. Az egészet egy szűrőn átszűrjük, minden nedvességet (és ízt) kinyomkodunk a sűrűjéből, lassan melegítjük, utána már nem forraljuk, hogy a tojás össze ne ugorjon. Még sózzuk borsozzuk, ha kell. 

A krutonhoz a felszeletelt bagett egyik felét megkenjük olívaolajjal, és betesszük a forró sütőbe (grillfokozatra), ha megpirult, megfordítjuk őket és megszórjuk a reszelt sajttal, addig sütjük, míg a sajt megolvad és lesz egy kis színe. A forró leves mellé kínáljuk. A tetejét petrezselyemmel, pár csepp jó minőségű olívaolajjal és egy kis frissen őrölt borssal díszítjük.

img_0463.JPG

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr326965471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása