Az időjárás még nyárias, mégis az óvoda és iskolakezdés (ami még személyesen nem érint, csak a környzetemben érzékelem) elhozza az őszi hangulatot. De mivel az idő még meleg, az őszi ízeket egy saláta formájában hoztam el, a brutálisabb fogásokkal megvárom a hideg sötét napokat, amikor az ember a napfényhiány okozta bánatát egy nagy fazék vörösboros marhapörköltbe öli, például.
Ez a saláta csupa szín és íz. Van benne sok minden, ami az őszre jellemző: szőlő, körte, dió, de hogy a férfiak is boldogok legyenek, egy kis hús is kerül bele, méghozzá isteni finom szaftos kacsamell csíkok.
A kacsamell belső filé a kacsamell "bélszínje", amit sokszor levágnak róla és külön árulják, mert az egész kacsamellről kicsit lelóg és jobban kezelhető anélkül. Így a kacsamell árához képest kb. fél áron lehet venni kilóját, alig drágább, mint a csirkemell, és mondanom sem kell, hogy ízben fényévekre vannak egymástól. Salátákra, vagy wokos ételekbe kíváló.
Ezt a fogást ma elkészítettem élőben a FEM3Café műsorán, a videót viszsnézhetitek itt!
Hozzávalók:
- ruccola, vagy vegyes zöld saláta
- újhagyma vagy lilahagyma (de ajár el is hagyható, a TV-ben sem raktam bele)
- szőlő (piros és fehér vegyesen)
- 1 vilmos körte
- egy marék dió
- márványsajt
- kacsemell belső filé
- só, bors
- olívaolaj, 3 ek vörösborecet, 2 tk dijoni mustár, 1-2 tk méz
- lila bazsalikom (persze zöld is lehet, de a lila dekoratívabb ezen a salátán)
A diót forró vízzel leöntjük, 1 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és megszárítjuk. Utána forró száraz serpenyőben illatosra pirítjuk.
A kacsamell csíkokat sózzuk borsozzuk, és jó forró serpenyőben egy pici olívaolajon oldalanként 2 perc alatt megsütjük. Pár percig pihentetjük, majd felcsíkozzuk (de akár egészben is ráfektethetjük a saláta tetejére).
A szőlő szemeket elfelezzük, a körtét szeletekre vágjuk és a serpenyőben visszamaradt zsiradékon picit meggrillezzük, rácsorgatunk egy kis mézet és rákaramellizáljuk.
A serpenyőbe öntjük a vörösborecetet, hozzáadjuk a mustárt és összeforraljuk. A salátaleveleket elrendezzük egy tálon, rászórjuk a karikára vágott újhagymát, vagy a vékony csíkokra vágott lila hagymát, meglocsoljuk az öntettel (még forrón), elrendezzük rajta a körte cikkelyeket és a felezett szőlő szemeket. Megszórjuk a durvára vágott pirított dióval és a lila baszalikom levelekkel és rámorzsoljuk a márvány sajtot. A tetejére ültetjük a kacsamell szeleteket és azonnal tálaljuk.
És elfogyasztjuk, míg a szőlő szemeket valaki ki nem lopja a tálból.. :)
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj!