A tavasz beköszöntével én tényleg csak ilyen könnyű dolgokra vágyom, nem jut eszembe egy vörösboros marhapörkölt, sem bableves (a férjem legnagyobb bánatára), viszont friss zöldségeket, könnyű salátákat, élénk színekben pompázó ételeket előszeretettel csinálok.
Ez a könnyű csirkesaláta olyan finom lett, hogy még a férfiak sem fognak panaszkodni, ígérem!
A csirkecsíkok szójaszószban pácolódtak és mézzel sültek, és ami igazán különleges, vagy legalábbis kevésbé megszokott, az a retek nem nyersen való felhasználása. A hőkezelésnek köszönhetően a nyers csípősségét teljesen elveszti, mégis roppanós marad, próbáljátok ki, nagyon szuper!
Erre a salátára most pirított fenyőmagot tettem (mert imádom), de igazából szezámmaggal is szuper, a retekhez és a szójás-mézes csirkéhez is nagyon illik.
Az elkészítés kb. 10 percet vesz igénybe, egy hétköznap esti munka utáni gyors vacsorára sokkal jobb alternatíva, mint egy mélyhűtött pizza.
Hozzávalók:
- vegyes zöld saláta
- néhány szem koktélparadicsom negyedelve
- két csokor hónapos retek
- 1 csirkemell
- 2 ek. szójaszósz
- 2 ek. méz
- az öntethez: joghurt, kapor
- fenyőmag vagy szezámmag
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk és a szójaszószban picit állni hagyjuk (a pihentetés elhagyható, ha nagyon sietünk), sózni sem kell, mert a szójaszósz nagyon sós, max. egy kis borsot őröljünk rá. Forró serpenyőben kevés olívaolajon pár perc alatt körbepirítjuk a csirkecsíkokat, amikor már megpuhultak, akkor kis mézet csorgatunk rá és rákaramellizáljuk, a méz nagyon gyorsan megég, úgyhogy csak óvatosan.
Közben egy másik serpenyőt szintén felhevítünk és olívaolajon a felezett (vagy negyedelt, mérettől függően) retkeket megpirítjuk, Amikor a színük már kicsit opálosodik, akkor jó is, némi színt kaphat, de ne barnuljon meg.
Az öntethez a joghurtot kikeverjük egy kevés olívaolajjal és citromlével, sózzuk-borsozzuk, majd belekeverjük a finomra vágott friss kaprot.
Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a kiválasztott magot.
A saláta összeállítása: a salátaleveleket elrendezzük egy tálon, rászórjuk a negyedelt koktélparadicsomot, elrendezzük a retket és a csirkecsíkokat rajta, majd meglocsoljuk a joghurtos öntettel, a végén a pirított fenyőmaggal/szezámmaggal. A hús szaftját is rálocsolhatjuk, ne menjen kárba, tele van ízekkel.
Fotók: Fördős Péter
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj!