Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Tavaszi csirkesaláta, pirított retekkel

2015. április 20. - HZsuzsi84

img_9619.JPG

A tavasz beköszöntével én tényleg csak ilyen könnyű dolgokra vágyom, nem jut eszembe egy vörösboros marhapörkölt, sem bableves (a férjem legnagyobb bánatára), viszont friss zöldségeket, könnyű salátákat, élénk színekben pompázó ételeket előszeretettel csinálok. 

Ez a könnyű csirkesaláta olyan finom lett, hogy még a férfiak sem fognak panaszkodni, ígérem! 

A csirkecsíkok szójaszószban pácolódtak és mézzel sültek, és ami igazán különleges, vagy legalábbis kevésbé megszokott, az a retek nem nyersen való felhasználása. A hőkezelésnek köszönhetően a nyers csípősségét teljesen elveszti, mégis roppanós marad, próbáljátok ki, nagyon szuper! 

Erre a salátára most pirított fenyőmagot tettem (mert imádom), de igazából szezámmaggal is szuper, a retekhez és a szójás-mézes csirkéhez is nagyon illik. 

Az elkészítés kb.  10 percet vesz igénybe, egy hétköznap esti munka utáni gyors vacsorára sokkal jobb alternatíva, mint egy mélyhűtött pizza. 

Hozzávalók:

  • vegyes zöld saláta
  • néhány szem koktélparadicsom negyedelve
  • két csokor hónapos retek
  • 1 csirkemell
  • 2 ek. szójaszósz
  • 2 ek. méz
  • az öntethez: joghurt, kapor 
  • fenyőmag vagy szezámmag 

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk és a szójaszószban picit állni hagyjuk (a pihentetés elhagyható, ha nagyon sietünk), sózni sem kell, mert a szójaszósz nagyon sós, max. egy kis borsot őröljünk rá. Forró serpenyőben kevés olívaolajon pár perc alatt körbepirítjuk a csirkecsíkokat, amikor már megpuhultak, akkor kis mézet csorgatunk rá és rákaramellizáljuk, a méz nagyon gyorsan megég, úgyhogy csak óvatosan. 

img_9616.JPG

Közben egy másik serpenyőt szintén felhevítünk és olívaolajon a felezett (vagy negyedelt, mérettől függően) retkeket megpirítjuk, Amikor a színük már kicsit opálosodik, akkor jó is, némi színt kaphat, de ne barnuljon meg. 

img_9617.JPG

Az öntethez a joghurtot kikeverjük egy kevés olívaolajjal és citromlével, sózzuk-borsozzuk, majd belekeverjük a finomra vágott friss kaprot. 

Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a kiválasztott magot. 

A saláta összeállítása: a salátaleveleket elrendezzük egy tálon, rászórjuk a negyedelt koktélparadicsomot, elrendezzük a retket és a csirkecsíkokat rajta, majd meglocsoljuk a joghurtos öntettel, a végén a pirított fenyőmaggal/szezámmaggal. A hús szaftját is rálocsolhatjuk, ne menjen kárba, tele van ízekkel. 

img_9624.JPG

img_9618_1.JPG

Fotók: Fördős Péter 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr727381228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása