Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Hideg meggyleves

a kánikula sztárja

2015. június 21. - HZsuzsi84

img_4435.JPG

Egy meleg nyári napon nincs is jobb egy hideg meggylevesnél. Nyilván, ahány ház annyi szokás, ami miatt én mégis megosztom a meggyleves receptemet, az az, hogy pár éve kitaláltam egy kis csavart, amitől szerintem mindent ver ez a verzió (hangsúlyozom, az én ízlésem szerint, ettől még simán lehet nektek a nagyi féle meggyleves a 'best of'). 

Az ilyen ételeket alapvetően érzésre szoktam csinálni, de most direkt mindent lemértem és feljegyeztem, hogy meg tudjam osztani és a kezdők se legyenek bajban a mennyiségekkel. 

Van aki magozza a meggyet, van aki magosan főzi bele a levesbe, szerintem érdemes kimagozni, nem csak azért, mert sokkal kulturáltabban lehet fogyasztani (és gyerekbarátabb is), hanem mert sokkal szebb lesz a színe a lének, és az íze is intenzívebbé válik. 

Lehet csinálni tejföllel, vagy tejszínnel, de paleo verzióban akár kókusztejjel is, sűríteni én sosem liszttel szoktam, hanem keményítővel, egészségesebb is, és sokkal selymesebb lesz az állaga. 

Amivel szerintem el lehet rontani egy meggylevest:

  • ha nem friss meggyből csináljuk
  • ha túl édes
  • ha túlfőzzük és a meggyszemek felismerhetetlenre főnek
  • ha nem hidegen fogyasztjuk

Na és az említett csavar: a meggy 70%-át főzöm csak bele a levesbe, a 30%-át meg nyersen leturmixolom és a kész leveshez adom (azzal már nem főzöm), ettől csodálatos színe lesz és olyan intenzíven meggyízű, hogy őrület. Próbáljátok ki! 

img_4429.JPG

Hozzávalók (4-6 személyre):

  • 1 kg meggy (ez a magozott mennyiség)
  • 1,2 l víz
  • citrom
  • 6 ek. cukor (vagy nyírfacukor) 
  • 1 csipet só
  • fél rúd fahéj
  • 6 szegfűszeg
  • 1 púpos ek. kukorciakeményítő (vagy tápiókakeményítő)
  • 1,2 dl tejszín (paleo verzióban kókusztej)

A magozott meggyből 70 dkg-ot egy fazékba teszünk, rászórjuk a cukrot, felöntjük a vízzel és beledobáljuk a fűszereket. A citrom héját jól megmossuk és zöldséghámozóval 3 csíkot belevágunk. Tényleg nem szabad sokáig főzni, gyakorlatilag amint felforr már habarhatjuk is, amíg kihűl még tovább fő úgyis. A keményítőt a tejszínnel simára keverjük és hozzáadunk a forró léből egy kicsit, majd visszaöntjük az egészet a levesbe, egyet rottyantunk rajta és lezárjuk.

A maradék 30 dkg meggyet leturmixoljuk és a kész leveshez keverjük, ezzel már nem főzzük. Amint langyosra hűlt betesszük a hűtőbe és csak egészen hidegen fogyasztjuk. 

Akár tejszínhabbal is kínálhatjuk, én most csak egy kis tejszínnel "megcsíkoztam", hogy szép legyen :) A mentalevél most csak díszítés, de a bátrabbak nyugodtan dobhatnak bele pár levelet, igazán jól működik a meggyel. 

img_4431.JPG

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr317560260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.06.22. 17:24:23

Ugyanígy szoktam csinálni, de nagyon jól működik fagyasztott meggyel is.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.06.22. 22:46:32

Én egy kis cseresznyével szeretem, nagyon jól kiegészíti a meggyet, főleg a szép érett germersdorfi.
süti beállítások módosítása