A görög muszaka az egyik kedvenc rakott ételem. A padlizsánt minden formájában szeretem, de ha fűszeres ragu és a krémes besamel öleli körbe, akkor még a gyerekek is megeszik ;)
Klasszikusan a padlizsán mellett krumpli is van a rétegek között, de én most édesburgonyával csináltam, azon egyszerű oknál fogva, mert az volt itthon, és nagyon jól működött! Az édesburgonya édessége nagyon jó harmóniában volt a ragu fűszerességével és a padlizsánnal.
Nyáron kötelező kaja, ne hagyjátok ki!
Hozzávalók 4-6 személyre
- 2 nagyobb padlizsán
- 1 nagyobb édesburgonya
- só, bors
- olívaolaj
- vaj
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 marék reszelt parmezán
A raguhoz:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 szál zellerszár
- 2 ek olívaolaj
- 500 g darált marhahús
- 1 tk római kömény
- 1 tk koriander
- 1 tk oregano
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 1 kisebb rúd fahéj
- só, bors
- 150 ml vörösbor
- 400 g darabolt paradicsom konzerv
- 300 ml passata (passzírozott paradicsom)
A besamelhez:
- 4 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 5 dl tej
- só, bors, szerecsendió
- 1 marék reszelt parmezán (de akár cheddar vagy fetasajt is mehet bele)
A padlizsánt felkarikázzuk, besózzuk, és állni hagyjuk. Ha levet eresztett, papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges nedvességet, majd sütőpapíros tepsire pakoljuk a szintén felkarikázott édesburgonyával együtt. Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A raguhoz a hagymát, a fokhagymát és a zellerszárat apróra vágjuk (én aprítógépben szoktam lezúzni), majd olívaolajon üvegesre dinszteljük. Rádobjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Rászórjuk a fűszereket, átpirítjuk, majd felöntjük a vörösborral, elforraljuk. A paradicsomkonzervet és a passatát ráöntjük, összeforraljuk, még egyszer sózzuk, borsozzuk, majd takaréklángon 1 órán át rotyogtatjuk. Ha kész, kihalásszuk belőle a fahéjrudat.
Közben elkészítjük a besamelt. A vajat egy kis lábaban megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, folyamatosan kevergetve picit megpirítjuk (de ne barnukljon meg!), majd kézi habverővel kevergetve hozzáadjuk a tejet, fűszerezzük, és sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a reszelt parmezán felét.
Összeállítás: Kivajazott és zsemlemorzsával kiszórt sütőtálba rétegezzük a megsült padlizsán felét, majd jöhet rá a ragu fele, picit meglcosoljuk a besamellel (csak kicsit rácsíkoztam), majd beterítjük az édesburgonyával, mehet a ragu másik fele, ide is locsolunk pici besamelt, majd a maradék padlizsán zárja a sort. A tetejére kenjük az összes maradék besamelt, megszórjuk reszelt parmezánnal és egy evőkanál zsemlemorzsával (hogy szépen piruljon a teteje).
180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. 15 perc pihentetés után tálaljuk, hogy a rétegek, ne csússzanak szét. Ízlés szerint savanyúságot vagy friss salátát kínálunk mellé.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!
És mindenképp kövess Instagramon is, ott folyamatos a tartalom! :)