Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Muszaka

a legjobb rakott cucc

2023. május 08. - HZsuzsi84

img_20230506_123123.jpgA görög muszaka az egyik kedvenc rakott ételem. A padlizsánt minden formájában szeretem, de ha fűszeres ragu és a krémes besamel öleli körbe, akkor még a gyerekek is megeszik ;)

Klasszikusan a padlizsán mellett krumpli is van a rétegek között, de én most édesburgonyával csináltam, azon egyszerű oknál fogva, mert az volt itthon, és nagyon jól működött! Az édesburgonya édessége nagyon jó harmóniában volt a ragu fűszerességével és a padlizsánnal. 

Nyáron kötelező kaja, ne hagyjátok ki!

Hozzávalók 4-6 személyre

  • 2 nagyobb padlizsán
  • 1 nagyobb édesburgonya
  • só, bors
  • olívaolaj
  • vaj
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 marék reszelt parmezán

A raguhoz:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál zellerszár
  • 2 ek olívaolaj
  • 500 g darált marhahús
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk koriander
  • 1 tk oregano
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • 1 kisebb rúd fahéj
  • só, bors
  • 150 ml vörösbor
  • 400 g darabolt paradicsom konzerv
  • 300 ml passata (passzírozott paradicsom)

A besamelhez:

  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • só, bors, szerecsendió
  • 1 marék reszelt parmezán (de akár cheddar vagy fetasajt is mehet bele)

A padlizsánt felkarikázzuk, besózzuk, és állni hagyjuk. Ha levet eresztett, papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges nedvességet, majd sütőpapíros tepsire pakoljuk a szintén felkarikázott édesburgonyával együtt. Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. 

A raguhoz a hagymát, a fokhagymát és a zellerszárat apróra vágjuk (én aprítógépben szoktam lezúzni), majd olívaolajon üvegesre dinszteljük. Rádobjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Rászórjuk a fűszereket, átpirítjuk, majd felöntjük a vörösborral, elforraljuk. A paradicsomkonzervet és a passatát ráöntjük, összeforraljuk, még egyszer sózzuk, borsozzuk, majd takaréklángon 1 órán át rotyogtatjuk. Ha kész, kihalásszuk belőle a fahéjrudat.

Közben elkészítjük a besamelt. A vajat egy kis lábaban megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, folyamatosan kevergetve picit megpirítjuk (de ne barnukljon meg!), majd kézi habverővel kevergetve hozzáadjuk a tejet, fűszerezzük, és sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a reszelt parmezán felét. 

Összeállítás: Kivajazott és zsemlemorzsával kiszórt sütőtálba rétegezzük a megsült padlizsán felét, majd jöhet rá a ragu fele, picit meglcosoljuk a besamellel (csak kicsit rácsíkoztam), majd beterítjük az édesburgonyával, mehet a ragu másik fele, ide is locsolunk pici besamelt, majd a maradék padlizsán zárja a sort. A tetejére kenjük az összes maradék besamelt, megszórjuk reszelt parmezánnal és egy evőkanál zsemlemorzsával (hogy szépen piruljon a teteje).

180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. 15 perc pihentetés után tálaljuk, hogy a rétegek, ne csússzanak szét. Ízlés szerint savanyúságot vagy friss salátát kínálunk mellé.

img_20230506_123119.jpg

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

És mindenképp kövess Instagramon is, ott folyamatos a tartalom! :) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr9118119108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása