Szeretem az olyan tésztaételeket, aminek a mártását annyi idő alatt el lehet készíteni, amíg megfő a tészta. Ez épp olyan. És mivel gyakorlatilag minden, ami kell bele, szokott itthon lenni, így igazi "kamrakaja", egy fárasztó munkanap után is pár perc alatt összedobható. A színei, az ízei pedig a nyarat idézik, pedig alig van benne valami friss...
Hozzávalók (nehéz lesz pontos mennyiségeket írnom, csak úgy összedobtam)
- egy marék aszalt koktélparadicsom (én itt a zöldségesünknél találtam olyan mézédeset, mint egy mazsola)
- pár gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
- kb. 150 g mascarpone
- egy löttyintésnyi száraz fehérbor
- 1 marékbébispenót
- friss bazsalikom
- 1 csokor petrezselyem
- parmezán
- tagliatelle tészta (2 főre számolva 200 g)
- egy marék fenyőmag
A tésztát forrásban lévő sós vízbe dobjuk, és amíg megfő, összeállítjuk a mártást.
Olívaolajon megfuttatjuk picit a vékony szeletekre vágott fokhagymát, illatozzon, de ne égjen meg. Majd rádobjuk a felvagdosott aszalt paradicsomot. Belekanalazzuk a mascarponét, löttyintünk bele egy kis fehérbort, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a spenótleveleket, épp csak addig főzzük, míg összeesnek. Reszelünk bele egy jó adag parmezánt, majd hozzászórjuk a petrezselymet és a bazsalikomot, levesszük a tűzről.
Ha a tészta al dente állagúra főtt, akkor leszűrjük és a mártáshoz adjuk, összeforgatjuk és azonnal tálaljuk. Tetejét száraz serpenyőben pirított fenyőmaggal szórtam meg, parmezánt forgácsoltam rá. Csak frissen finom, de akkor nagyon! :)
Fotók: Fördős Péter
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!