Picit megkésve írok róla, de szeptember közepén ünnepelte a blog az 5. születésnapját. Illetve nekem kellett volna ünnepelnem, de eddig a posztig csak most jutottam el. A 9,6, és 1 éves gyerekeim között 5 éves lett a negyedik "gyerekem": a RozéKacsa. Íme egy csodálatos őszi ünnepi pite, amit blog és szülinap nélkül is érdemes kipróbálnotok!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 340 g liszt
- 150 g hideg vaj
- 90 g porcukor
- 2 tojás +1 tojás a kenéshez
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 250 g finomra darált mandula
- 250 g porcukor
- 250 g vaj
- 1 ek liszt
- 5 tojás
- 1 mk mandulakivonat
- 5 szem füge
Az omlós tésztához a hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben, majd a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
A mandulakrémhez a cukrot és a vajat habosra keverjük, majd belekeverjük a mandulát, a mandulakivonatot és a lisztet. A tojásokat egyenként adjuk hozzá, robotgéppel addig verjük, amíg szépen összeáll.
A fügéket egy éles késsel vékony szeletekre vágjuk.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, óvatosan a piteformába helyezzük, a széleken lenyomkodjuk, a fölösleget levágjuk. Belesimítjuk a mandulakrémet, majd elhelyezzük a tetején a fügéket. A maradék tésztából tetszőleges formákat szúrunk ki és elhelyezzük a pite tetején.
Egy felvert tojással megkenjük a tésztaleveleket, majd 170 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük a pitét. Félidőben letakarjuk alufóliával, ha túlzottan barnulna a teteje.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!