Hiszem, hogy nem csak a hasat etetjük, hanem a szemet is. Ha egy étél vibrálóan szép, akkor jobban is ízlik. Az alábbi fogás tipikusan ilyen, nincs benne semmi bonyolult, csak egy kis ötlet, és igazi villantós kaja válik belőle.
Hozzávalók 4 személyre:
A pulykához:
- egy egész pulykamellfilé (kb. 800 g)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- aprított rozmaring
- só, bors
- pirospaprika
- olívaolaj
- 1 evőkanál kockázott bacon
A morzsához:
- két szelet szikkadt kovászos kenyér
- egy marék kockázott bacon
- egy marék sózott pirított pisztácia
A mentás avokádókrémhez:
- 2 érett avokádó
- kb. 150 g görög joghurt
- fél citrom vagy 1 lime leve
- pár szál friss menta
- pisztáciaolaj (vagy olívaolaj)
- só, bors
+ 1 nagyobb, de nem túl duci édesburgonya, és olaj a sütéséhez
A fokhagymagerezdeket hosszúkás kis tüskékre vágjuk. Az egész pulykamellen egy éles késsel kis bemetszéseket ejtünk, és beledugdossuk a fokhagymákat. Kívülről alaposan sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük olívaolajjal, meghintjük kevés rozmaringgal és pirospaprikával, majd a sütőzacskóba szórjuk a bacont, ráültetjük a befűszerezett pulykát, a zacskót lezárjuk, párszor megszurkáljuk, hogy sütés közben távozi tudjon belőle a gőz.
A húst 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, a sütőből kivéve kibontjuk a zacskóból és 15 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a kiegszítőket.
A morzsához a kenyeret felkockázzuzk és aprítógépben morzsás állagúra zúzzuk. A bacont elkezdjük pirítani egy serpenyőben, ha elkezdett kiolvadni a zsírja, rászórjuk a kenyérmorzsát és rázogatva aranybarnára pirítjuk. Közben a pisztáciát megpucoljuk és durvára zúzzuk az aprítógéppel. Ha a kenyérmorzsa megpirult, hozzákeverjük a pisztáciát, rázunk rajta párat és egy tálba szedjük.
Az avokádót félbevágjuk, kiemeljük a magját, majd a húsát egy kanál segítségével kikanalazzuk a héjából. A joghurttal együtt aprítógépbe tesszük, rátépkedjük a mentát, ráfacsarjuk a citrus levét , sózzuk, borsozzuk és krémesre pürésítjük.
Az édesburgonyát megsikáljuk, vékony karikákra vágjuk és forró olajban ropogósra sütjük, szűrőkanállal kiszedjük, leitatjuk, megsózzuk.
Már csak a tálalás maradt hátra:
A pulykát felszeleteljük (kb. kisujjnyi vastag szeletekre), vékonyan megkenjük a felületüket az avokádókrémmel, hogy ragadjon rá a morzsa, majd megszórjuk a morzsával.
Az avokádókrémből a tényér közepére kanalazunk, a kanál hátoldalával elhúzzuk, ráültetünk két szeletet a morzsával fedett pulykából, melléhalmozzuk a ropogós édesburgonyát, a krémbe is állítunk pár karikát és egy citromgerezddel díszítjük (érdemes ráfacsarni fogyasztás közben).
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!
És mindenképp kövess Instagramon is, ott folyamatos a tartalom! :)