Karácsonykor nagyon szeretek köretnek színes, tartalmas salátákat csinálni. Sokkal izgalmasabb, mint egy krumplis köret, színesebb és egészségeebb is, és a végtelenségig variálható. Húsok vagy halak mellé is tökéletes köret.
Ezt a salátát a barátnőimnek csináltam egy hétköznap ebédre, de köretkémt az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Most zellert, kelbimbót és céklát sütöttem hozzá, de mehetne bele édesburgonya, sütőtök, paszternák, vagy bármilyen répa, brokkoli, karfiol, kb. bármi, legyetek bátrak!
Hozzávalók 4-6 személyre:
- negyed fej lilakáposzta
- 1 kis fej zeller
- 2 főtt cékla (Lidlben vákuumozottan kapható, vagy héjában meg kell főzni)
- 250 g kelbimbó
- 1 datolyaszilva
- 1 marék dió
- 1 csokor petrezselyem
- pisztáciaolaj (vagy olíva-)
- 1 narancs facsart leve
- olívaolaj
- só, bors
A zellert és a főtt céklát kb azonos méretűre vágjuk, a kelbimbót felezzük (ha nagyobbak akkor negyedeljük) és sütőpapírral borított tepsire tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt megsütjük (ha megpuhultak és kicsit megpirultak, ksz is).
A lilakáposztát vékony csíkokra vágjuk (vagy gyaluljuk), és elrendezzük egy nagy tálon. Rászórjuk a megsült zöldségeket, elrendezzük rajta a kockára vágott datolyaszilvát, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és a száraz serpenyőben illatosra pirított, durvára vágott dióval.
Az öntethez kifacsarjuk fél narancs levét, háromszoros mennyiségű pisztáciaolajjal egy jól záródó üvegben összerázzuk, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk vele a salátát.
Datolyaszilva helyett használhattok narancsot (kifilézve), vagy/és gránátalmát, de apró kockákra vágott zöld alma is jól áll neki.
Ha nem köretként, hanem főfogásként fogyasztjátok, akkor a tetjejére egy kis fetasajt vagy kecskesajt és remekül passzol hozzá (vegánoknak esetleg tofu).
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden posztról elsőként értesülj! További képekért, meg gyere az Instagramra!