Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Karácsonyi sült zöldséges saláta

húsok vagy halak mellé tökéletes köret

2021. december 16. - HZsuzsi84

img_20211210_114536.jpg

Karácsonykor nagyon szeretek köretnek színes, tartalmas salátákat csinálni. Sokkal izgalmasabb, mint egy krumplis köret, színesebb és egészségeebb is, és a végtelenségig variálható. Húsok vagy halak mellé is tökéletes köret. 

Ezt a salátát a barátnőimnek csináltam egy hétköznap ebédre, de köretkémt az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Most zellert, kelbimbót és céklát sütöttem hozzá, de mehetne bele édesburgonya, sütőtök, paszternák, vagy bármilyen répa, brokkoli, karfiol, kb. bármi, legyetek bátrak! 

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • negyed fej lilakáposzta
  • 1 kis fej zeller
  • 2 főtt cékla (Lidlben vákuumozottan kapható, vagy héjában meg kell főzni)
  • 250 g kelbimbó
  • 1 datolyaszilva 
  • 1 marék dió 
  • 1 csokor petrezselyem
  • pisztáciaolaj (vagy olíva-)
  • 1 narancs facsart leve
  • olívaolaj
  • só, bors

 

A zellert és a főtt céklát kb azonos méretűre vágjuk, a kelbimbót felezzük (ha nagyobbak akkor negyedeljük) és sütőpapírral borított tepsire tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt megsütjük (ha megpuhultak és kicsit megpirultak, ksz is).

A lilakáposztát vékony csíkokra vágjuk (vagy gyaluljuk), és elrendezzük egy nagy tálon. Rászórjuk a megsült zöldségeket, elrendezzük rajta a kockára vágott datolyaszilvát, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és a száraz serpenyőben illatosra pirított, durvára vágott dióval. 

Az öntethez kifacsarjuk fél narancs levét, háromszoros mennyiségű pisztáciaolajjal egy jól záródó üvegben összerázzuk, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk vele a salátát.

Datolyaszilva helyett használhattok narancsot (kifilézve), vagy/és gránátalmát, de apró kockákra vágott zöld alma is jól áll neki. 

Ha nem köretként, hanem főfogásként fogyasztjátok, akkor  a tetjejére egy kis fetasajt vagy kecskesajt és remekül passzol hozzá (vegánoknak esetleg tofu). 

img_20211210_114407.jpg

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden posztról elsőként értesülj! További képekért, meg gyere az Instagramra! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr4716785368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása