Kakaós piskóta és az anyukámtól tanult főzött csokikrém, amiben a vaj fele belga csokival van kiváltva, így a krém még intenzívebben csokis, krémes, lágy, nem gejl. Szerintem ennél finomabb csokitorta nincs :)
Hozzávalók egy 23 cm-es tortához:
A piskótához:
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 4 ek liszt (vagy rizsliszt, akkor gluténmentes lesz)
- 2 ek holland kakaópor
- 1 csipet só
- 1 tk vaníliakivonat
(Akár lehet 8 tojásból is csinálni, akkor kicsit vastagabbak a piskótarétegek, a 6 tojásos piskótát nem olyan könnyű háromba vágni)
A krémhez:
- 3 tojás
- 300 g porcukor
- 300 ml tej (én növényi tejet szoktam használni: mandulatej vagy zabtej)
- 5 púpozott ek kakaópor
- 1 púpozott ek rizsliszt
- 1 púpozott ek kukoricaliszt
- 1 csipet só
- fél vaníliarúd
- 75 g vaj (vagy margarin, és akkor teljesen tejmentes lesz)
- 100 g étcsokoládé
A díszítéshez:
- kb. 200 g málna
- habbá vert tejszín (habtejszín, porcukor)
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a sárgáját fehéredésig verjük a cukorral. Hozzákeverjük a lisztet és a kakaóport, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Sütőpapírral bélelt csatos tortaformában 175 fokon kb. 35 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük) megsütjük.
Míg a piskóta sül, elkészítjük a krémet. Az egész tojásokat a porcukorral felverjük, majd hozzákeverjük a liszteket és a kakaóport, meg egy kicsi hideg tejet. A maradék tejet felfőzzük a vaníliával és egy csipet sóval, majd fokozatosan a tojásos masszához keverjük. Az egészet visszaöntjük a lábosba és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Eleinte azt hisszük, hogy egy örökkévalóságig fog tartani, de elég hamar megtörténik, szóval nem szabad magára hagyni, mert akkor csomós lesz.
A tűzről levéve picit hűtjük, majd kockánként hozzáadjuk a vajat. közben habverővel folyamatosan keverjük, hogy szép fényes és homogén legyen. Beleszórjuk az étcsokipasztillát (vagy apróra vágott étcsokit), megvárjuk, hogy beleolvadjon, majd homogénre keverjük. A krémet hűlni hagyjuk, mielőtt felhasználnánk.
Ha kihűlt a piskóta és a krém is, akkor összeállítjuk a tortát. Én tortakarikában szoktam betölteni, az első réteg piskótát megkenem bőven csokikrémmel (kb. az egész mennyiség negyedével), majd jöhet rá a középső lap, újra csokikrém, befedem a harmadik piskótalappal, majd a tetején szépen elsimítom a krémet. Kb. a krém negyedét meghagyom. A tortakarikával együtt hűtőbe teszem pár órára, hogy picit összeálljon. Utána leveszem a tortakarikát és a maradék krémmel a torta oldalát is szépen körbekenem, a tetejét díszítem.
Most épp málnaszemekkel, csokikrém és tejszínhab pöttyökkel.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!
És mindenképp kövess Instagramon is, ott folyamatos a tartalom! :)