A banánkenyér és a stollen szerelemgyereke, banán helyett megsült lepürésített sütőtökkel, a közepében marcipánnal. Szaftos, illatos, pihepuha, egy kávé, tea, vagy akár forralt bor mellé tökéletes adventi/karácsonyi süti.
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 5 dkg zabliszt
- 1 csipet só
- 10 g sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 15 dkg nádcukor
- 2 tojás
- fél vaníliarúd kikapart magjai
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 narancs reszelt héja
- 12 dkg vaj megolvasztva
- 180 g sütőtökpüré (sütötök megsütve és lepürésítve)
- 80 g durvárva vágott pirított mogyoró (vagy dió)
- 10 dkg étcsoki
- 10 dkg marcipánmassza
- a tetejére: 3 ek olvasztott vaj, porcukor
Mint a kevert sütiknél általában, összekeverjük külön a száraz és a nedves hozzávalókat.
Egy tálban elkeverjük a liszteket a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával.
Egy másik tálban habosra verjük a tojásokat a cukorral és a vaníliával, hozzáadjuk a mézeskalácsfűszert és a narancshéjat, belecsurgatjuk az olvasztott vajat, majd a sütőtökpürével simára keverjük.
Belekeverjük a lisztes keveréket, majd spatulával hozzáforgatjuk a csokit és a mogyorót.
Sütőpapírral bélelt loaf-formába öntjük a massza felét, hosszában a közepére helyezzük a hosszú hengerré formázott marcipánt, majd elfedjük a maradék masszával.180 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük.
A formából kivéve megkenjük kevés olvasztott vajjal, majd vastagon megszórjuk porcukorral. HA kihűlt, akkor lehet ilyen szépen szeletelni:
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!
És mindenképp kövess Instagramon is, ott folyamatos a tartalom! :)