Marci névnapi kívánsága volt a marcipános-csokis torta, és mivel az ő ízlésének a kevés piskóta-sok krém arány felel meg, így a torta lelke egy lágy csokimousse lett (Praliné Paradicsom, Ötvös Zsuzsi mousse receptje alapján), ami osztatlan sikert aratott végül mindenki körében, aki csak kóstolta.
A rétegezés a következő: az alapja egy vajas piskóta, ami egy picit tömörebb, mint egy sima piskóta, de a mousse-t szebben megtartja. Vékony réteg narancslekvár, marcipán, csokimousse, a tetején csoki ganache, díszítésnek marcipángolyók.
A végeredmény nagyon elegáns, nagyon csokis, mégis légiesen könnyű.
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:
A vajas piskótához:
- 100 g puha vaj
- 100 g cukor
- 2 tojás
- 80 g liszt vagy rizsliszt (akkor gluténmentes)
- 20 g kakaópor
A csokimousse-hoz:
- 165 ml tej
- 3 tojássárgája
- 3 lapzselatin
- 150 g étcsokoládé
- 150 g fehércsokoládé (de lehet tej- is)
- 300 ml habtejszín
- 1 csipet só
A csoki ganache-hoz:
- 100 g étcsokoládé
- 50 ml habtejszín
- pár kocka fehércsokoládé a díszítéshez
Az összeállításhoz:
- 70 g marcipánmassza
- pár ek narancslekvár (de más savanykásabb lekvár is jó)
A díszítéshez:
- 70 g marcipánmassza
- kakaópor
A piskótához a puha vajat a cukorral kihabosítjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, végül beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport. 23 cm átmérőjű, sütőpapíral borított tortaformában, 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük. A formából kivéve hagyjuk hűlni, közben elkészítjük a csokimousse-t.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgáját kevés tejjel elkezdjük habosítani, majd apránként hozzáadjuk a többi, közben felmelegített, tejet. Az egészet visszaöntjük a lábosba, és folyamatosan keverve, alacsony lángon, besűrítjük. A tűzről levéve elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinlapokat, majd az egészet az összetördelt csokira öntjük és simára keverjük. A hieg tejszínt habbá verjük és óvatosan összeforgatjuk a csokis krémmel. Én szeretem, ha nem teljesen homogén színű, hanem picit márványos marad, így nem dolgoztam el teljesen.
Jöhet az összeállítás. A kihűlt piskótát megkenjük a narancslekvárral, egy totakarikát teszünk köré (de a csatos forma és egy darab sütőpapír is megteszi), ráfetetjük a köralakúra nyújtott marcipánt, eloszlatjuk rajta a csokis habot, majd az egészet hűtőbe tesszük.
A csokiganache-hoz a tejszínt felforróstíjuk és az összetördelt csokira öntjük, simára keverjük, és a torta tetejére öntjük. A pár kocka fehércsokit mikróban megolvasztjuk, rápöttyözünk a torta tetejére és egy hústű segítségével random márványos mintát húzunk bele.A marcipánmasszából 12 diónyi golyót gyúrunk, meghempergetjük kakaóporban, majd körben a torta tetejére ültetjük őket. Fél napra hűtőbe tesszük a tortát.
Tálaláskor forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!
És kövess Instagramon is! :)