Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Egy pofonegyszerű kuglóf

túróval, hogy szaftos legyen

2015. január 24. - HZsuzsi84

img_0310.JPG

A kuglóf az egyik legszebb süti. Csak szerintem az a sztereotípia járja, hogy kuglófot sütni bonyolult dolog. Nos szeretném ezzel a recepttel megcáfolni ezt, íme egy pofon egyszerű, gyorsan elkészíthető, elronthatatlan kuglóf recept. Egyszerű kevert tészta, benne sok túróval, nem száraz, a citromhéjtól illatos, de még azok is imádni szokták, akik egyébként nem szeretik a túrót, mert itt nem töltelékként szerepel, hanem a tésztát teszi ellenállhatatlanul szaftossá. Hétvégi reggelik/uzsonnák csodaszép eleme. Mert a kuglóf különben is annyira szép!

img_0316.JPG

Hozzávalók:

  • 25 dkg puha vaj/margarin
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola langyos vízbe áztatva (pl. aszalt áfonyával helyettesíthető, de el is hagyható)

A vajat habosra verjük a cukorral, majd folyamatosan keverve egyenként hozzáütjük a tojásokat és egy csipet sót. A túrót szűrőn átpasszírozzuk, és ezt is a vajas keverékhez adjuk. Hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport. Belereszeljük a citrom héját, és a lecsepegtetett mazsolát. 

Egészen sűrű, már már keménynek tűnő masszát kell kapnunk, ettől ne ijedjetek meg, tényleg isteni puha lesz a végeredmény!!! Kivajazott, kilisztezett kuglóf formába simítjuk a masszát, majd 170-180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Azonnal kiborítjuk.

img_0290.JPG

Majd amikor kihűlt porcukorral meghintve tálaljuk. Akár cukormázat is csinálhattok a tetejére, porcukorból és pici citromléből. 

img_0298.JPG

 Szeleteljük és egy csésze kávéval, vagy teával tálaljuk. 

img_0319.JPG

Fotók: Fördős Péter 

Karácsonyi kivitel:

A kuglóf közepében 20 dkg marcipánmassza van (hurkává formázva, a tészta közepébe nyomva), és színes marcipánnal díszítettem a tetejét. Mazsola helyett kandírozott gyümölcsöket tettem bele, jó sokat. 

img_6738_large.JPG

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr187100215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása