A kuglóf az egyik legszebb süti. Csak szerintem az a sztereotípia járja, hogy kuglófot sütni bonyolult dolog. Nos szeretném ezzel a recepttel megcáfolni ezt, íme egy pofon egyszerű, gyorsan elkészíthető, elronthatatlan kuglóf recept. Egyszerű kevert tészta, benne sok túróval, nem száraz, a citromhéjtól illatos, de még azok is imádni szokták, akik egyébként nem szeretik a túrót, mert itt nem töltelékként szerepel, hanem a tésztát teszi ellenállhatatlanul szaftossá. Hétvégi reggelik/uzsonnák csodaszép eleme. Mert a kuglóf különben is annyira szép!
Hozzávalók:
- 25 dkg puha vaj/margarin
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola langyos vízbe áztatva (pl. aszalt áfonyával helyettesíthető, de el is hagyható)
A vajat habosra verjük a cukorral, majd folyamatosan keverve egyenként hozzáütjük a tojásokat és egy csipet sót. A túrót szűrőn átpasszírozzuk, és ezt is a vajas keverékhez adjuk. Hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport. Belereszeljük a citrom héját, és a lecsepegtetett mazsolát.
Egészen sűrű, már már keménynek tűnő masszát kell kapnunk, ettől ne ijedjetek meg, tényleg isteni puha lesz a végeredmény!!! Kivajazott, kilisztezett kuglóf formába simítjuk a masszát, majd 170-180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Azonnal kiborítjuk.
Majd amikor kihűlt porcukorral meghintve tálaljuk. Akár cukormázat is csinálhattok a tetejére, porcukorból és pici citromléből.
Szeleteljük és egy csésze kávéval, vagy teával tálaljuk.
Fotók: Fördős Péter
Karácsonyi kivitel:
A kuglóf közepében 20 dkg marcipánmassza van (hurkává formázva, a tészta közepébe nyomva), és színes marcipánnal díszítettem a tetejét. Mazsola helyett kandírozott gyümölcsöket tettem bele, jó sokat.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!