Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Fehér csokis mascarponés torta gránátalmával

könnyű, habos, mutatós, akár a húsvéti asztalra

2015. március 22. - HZsuzsi84

 dsc_8451.jpg

Jövő hét szerdán jelenik meg a Kiskegyed Recepttár húsvéti száma, amiben lesz egy cikk rólunk, képek a családról, interjú velem és két recept. Az egyiket most megosztom veletek (de azért ígérjétek meg, hogy az újságot is megveszitek!) . 

Tortákból most nincs hiány nálunk, mert nem csak a fotózás miatt készítettem tortát, meg múlt héten a Dédi születésnapjára, hanem ma Benedek napra (a kisebbik fiamnak), aki Húsvét vasárnap lesz két éves, szóval a sornak itt még nincs vége. Nem baj, gyertyafújásban profi :) nekem meg a tortasütés az egyik kedvenc tevékenységem, tortavariáció is van még pár a tarsolyomban.

Ezt a mascarponés-fehércsokis krémet nagyon szeretem piskótatekercsbe is, tortába is kenni és mivel bármilyen gyümölccsel variálható, így az év bármely szakában süthető, szezonjában eperrel a kedvencem, de most a gránátalmás is nagyon jó volt, a gyerekek imádták! Piskótát szinte mindig így, "gyorsított" verzióban sütök (a tojások nincsenek szétválasztva), így is szuper lesz, csak egy nagyon picit tömörebb, mint a tojásfehérje habbal fellazított klasszikus verzió, de dolgozni sokkal könnyebb ezzel, kevésbé morzsálódik, nem kell attól félni, hogy megemelkedik és összeesik, gyönyörű sík a teteje és szépen vágható lapokra. 

Hozzávalók:

a piskótához: 

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 3 dkg holland kakaópor 
  • 2 ek olaj

a krémhez:

  • 10 dkg fehér csoki
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín habbá verve

Az összeállításhoz és díszítéshez:

  • házi eperlekvár
  • kb fél gránátalma magjai
  • pirított mandulalapocskák
  • színes tortadara

A piskótához az egész tojásokat fehéredésig verjük a cukorral és egy csipet sóval, majd hozzászitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet, a végén belecsorgatjuk az olajat. Sütőpapírral kibélelt 22 cm-es kapcsos tortaformába öntjük és 170 fokon kb. 35 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük) készre sütjük. 

Míg a piskótalap kihűl, elkészítjük a krémet. A fehércsokit gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd a mascarponét habverővel kicsit kihabosítjuk és összekeverjük az olvadt csokival, a végén pedig beleforgatjuk a tejszínhabot. 

Összeállítás: 3 lapba vágjuk a piskótát, az alsó lapot egy tortatálra tesszük, tortakarikát teszünk köré és megkenjük eperlekvárral, majd elsimítjuk rajta a hgbos krém 1/3-át, megszórjuk gránátalmával, majd ezt megismételjük a második lappal is. A felső piskóta lapot már csak a krémmel kenjük meg. Pár órára hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt levesszük a tortakarikát róla és a tetejét ízlés szerint díszítjük. 

dsc_8407_2.jpg

 dsc_8610.jpg

Fotók: Lengyel Balázs, LB-Mediart

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr717233759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása