Jövő hét szerdán jelenik meg a Kiskegyed Recepttár húsvéti száma, amiben lesz egy cikk rólunk, képek a családról, interjú velem és két recept. Az egyiket most megosztom veletek (de azért ígérjétek meg, hogy az újságot is megveszitek!) .
Tortákból most nincs hiány nálunk, mert nem csak a fotózás miatt készítettem tortát, meg múlt héten a Dédi születésnapjára, hanem ma Benedek napra (a kisebbik fiamnak), aki Húsvét vasárnap lesz két éves, szóval a sornak itt még nincs vége. Nem baj, gyertyafújásban profi :) nekem meg a tortasütés az egyik kedvenc tevékenységem, tortavariáció is van még pár a tarsolyomban.
Ezt a mascarponés-fehércsokis krémet nagyon szeretem piskótatekercsbe is, tortába is kenni és mivel bármilyen gyümölccsel variálható, így az év bármely szakában süthető, szezonjában eperrel a kedvencem, de most a gránátalmás is nagyon jó volt, a gyerekek imádták! Piskótát szinte mindig így, "gyorsított" verzióban sütök (a tojások nincsenek szétválasztva), így is szuper lesz, csak egy nagyon picit tömörebb, mint a tojásfehérje habbal fellazított klasszikus verzió, de dolgozni sokkal könnyebb ezzel, kevésbé morzsálódik, nem kell attól félni, hogy megemelkedik és összeesik, gyönyörű sík a teteje és szépen vágható lapokra.
Hozzávalók:
a piskótához:
- 5 tojás
- 15 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 3 dkg holland kakaópor
- 2 ek olaj
a krémhez:
- 10 dkg fehér csoki
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín habbá verve
Az összeállításhoz és díszítéshez:
- házi eperlekvár
- kb fél gránátalma magjai
- pirított mandulalapocskák
- színes tortadara
A piskótához az egész tojásokat fehéredésig verjük a cukorral és egy csipet sóval, majd hozzászitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet, a végén belecsorgatjuk az olajat. Sütőpapírral kibélelt 22 cm-es kapcsos tortaformába öntjük és 170 fokon kb. 35 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük) készre sütjük.
Míg a piskótalap kihűl, elkészítjük a krémet. A fehércsokit gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd a mascarponét habverővel kicsit kihabosítjuk és összekeverjük az olvadt csokival, a végén pedig beleforgatjuk a tejszínhabot.
Összeállítás: 3 lapba vágjuk a piskótát, az alsó lapot egy tortatálra tesszük, tortakarikát teszünk köré és megkenjük eperlekvárral, majd elsimítjuk rajta a hgbos krém 1/3-át, megszórjuk gránátalmával, majd ezt megismételjük a második lappal is. A felső piskóta lapot már csak a krémmel kenjük meg. Pár órára hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt levesszük a tortakarikát róla és a tetejét ízlés szerint díszítjük.
Fotók: Lengyel Balázs, LB-Mediart
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!