Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Friss ropogós nyári saláta

ettetek már nyersen spárgát??

2015. június 05. - HZsuzsi84

img_4146.JPGJamie Oliver egyik szakácskönyvében van egy saláta recept, amiben nyers cukkini szalagok vannak: sárga és zöld cukkini vegyesen zöldséghámozóval vékony csíkokra vágva, egy chilis-limeos-olívaolajos öntettel nyakon öntve, isteni finom. Ha az uborkát simán esszük nyersen, akkor a cukkinit miért ne ennénk? Majdnem ugyanaz. Ehhez mindenképp minél zsengébb cukkinit érdemes használni, a nagyobb daraboknak már vastag a szivacsos állománya a magok körül, az kevésbé finom. 

Mivel az erkélyen  a fűszernövények mellett cukkinit is termesztünk, így az idei első sárga cukkini termésből egy csodaszép színes friss ropogós saláta lett. Az első szüret eredménye még igen csak kicsi darab volt, de olyan zsenge, hogy bűn lett volna bármilyen hőkezelésnek kitenni. A hűtőben még volt sárgarépa, spárga (mint mindig, szezonjában), retek, újhagyma, koktélparadicsom.

Mindent zöldséghámozóval vágtam csíkokra, (a paradicsom kivételével, értelemszerűen). Friss kaporral megszórva és egy olívaolajos-citromos-chilis öntettel leöntve. Annyira finom volt, amilyen szép. 

Hozzávalók (2 főre)

img_4132.JPG

  • 2 pici zsenge sárga cukkini 
  • néhány szál zöldspárga
  • 1 sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 2 db retek
  • néhány koktélparadicsom
  • egy csokor kapor
  • 1 piros chili
  • fél citrom kifacsart leve
  • olívaolaj, só, bors

A zöldségeket (a répát, a cukkinit, a spárgát és a retket) zöldséghámozóval vékony csíkokra vágjuk, az újhagymát is hosszában csíkokra vágjuk, a paradicsomokat elfelezzük és egy nagy tálra halmozzuk őket. Az öntethez a citrom kifacsart levét háromszoros mennyiségű olívaolajjal kikeverjük, sózzuk, borsozzuk és belevágunk egy kimagozott piros chili paprikát. Csak fogyasztás előtt öntjük a zöldségekre, összeforgatjuk, megszórjuk kaporral és azonnal tálaljuk. 

img_4152.JPG

Vajas papírban sült lazac körete lett ez a saláta. Aki arról a receptről lemaradt, itt visszanézheti

Sütöttem mellé újkrumplit is, sós vízben egy rozmaring ág társaságában előfőztem, majd egy húsklopfolóval kicsit kilapítva a szemeket, olívaolaj és vaj keverékén serpenyőben ropogósra sütöttem. 

img_4162.JPG

img_4163.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr787521232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2015.06.06. 12:52:38

Ez az étel jól néz ki a fotón is, kívánatos. Többségi ételképek úgy néznek ki, mint amit már egyszer megettek:)

HZsuzsi84 2015.06.06. 19:34:32

@micsoda?: KÖszi :) igyekszem mindig evés előtt fotózni ;)

Takács Gyuláné Erzsike 2015.06.07. 16:57:50

Nagyon jól néz ki ez a saláta. A cukkinit régóta kedveljük, sokféleképp elkészíthető. Továbbra is figyelem a bejegyzéseket. Sok sikert!

medali (törölt) 2015.06.21. 12:26:17

Fantasztikusan nez ki valoban :)
Cukkinibol nyari nagy kedvenc a marinirozott valtozat. Isteni es husito :)

HZsuzsi84 2015.06.21. 12:53:35

@medali: na ez ahhoz picit hasonló, próbáld ki :)
süti beállítások módosítása