A nagyobbik fiam múlt hét vasárnap volt 5 éves. Pénteken zsúrt tartottunk neki, szombat-vasárnap a családjainkkal ünnepeltük, hétfőn meg az oviban. Szóval 4 nap alatt 4 tortát sütöttem neki. És a 4 torta 4 különböző volt. Ez volt a 2. számú. Szerencsére egyáltalán nem beszűkült a fiatalember ízlése, mindig más kívánsága van, méghozzá elég konkrét. :)
Ami mindig "elvárás": kevés tészta, sok krém. Így esett a választás egy anyukámtól tanult epres túrótortára. Anyu sima piskóta alappal csinálta ezt régen, én most egy mandulás-kókuszos tésztát sütöttem hozzá (hogy gluténmentes legyen). Hát másnapra is kellett egy tortát sütnöm, ugyanis egy morzsa sem maradt belőle :)
Hozzávalók:
a tésztához:
- 4 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 13 dkg darált mandula
- 3 dkg kókuszreszelék
- fél vaníliarúd kikapart magjai
a krémhez:
- 40 dkg krémes állagú túró
- 4 dl tejszín
- 8 dkg porcukor
- 4 ek. étkezési zselatin
- 1 citrom
- fél vaníliarúd/1 tk vaníliakivonat
Az összeállításhoz:
- eperlekvár
- eper
- 1 zacskó piros tortazselé
- 100%-os almalé
A piskótához a tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd apránként hozzáadva a cukrot, keményre verjük. Óvatosan hozzákeverjük a darált mandulát és a kókuszreszeléket, meg a vaníliát. Egy sütőpapírral borított tepsire simítjuk a masszát, jó vékonyan, és 180 fokos sütőben kb 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kész, még melegen óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt és egy tortakarikával kivágunk egy nagy kört (én kb 24 cm-est vágtam).
A túrót szitán áttörjük (főleg, ha morzsalékos állagút kaptunk, de nem árt a krémesebbnek sem), majd kikeverjük a porcukorral, a vaníliával a citrom reszelt héjával és egy fél citrom levével. A zselatint 6 ek vízzel csak addig melegítjük, míg felolvad, majd alaposan a túróhoz keverjük. Habbá verjük a tejszínt és óvatosan a túróhoz forgatjuk.
A piskóta alapot egy tortatálra helyezzük és tortakarikát teszünk köré, megkenjük eperlekvárral, majd rásimítjuk a túrós krém felét, befedjük eperszeletekkel, majd jöhet a maradék krém. Fóliával letakarva 3-4 órára behűtjük. A tetejét eperszeletekkel díszítjük és bevonjuk a tortazselével, amit én nem vízzel, hanem almalével szoktam feloldani, hogy legyen egy kis íze (cukrot viszont nem teszek bele). További fél órát hűtjük, majd körbevágjuk a tortakarikát és tálaljuk.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!