Marci 6. szülinapjára eddig 4 tortát készítettem (az oviba, itthonra, és két családi ünneplése), és a zsúrja még hátra van. :) Mindig konkrét elképzelései vannak, hogy milyen tortát szeretne, és sosem ugyanazt kéri. Én meg igyekszem teljesíteni a kívánságát. Idén azt mondta, hogy sok eper, és kevés piskóta, sok krém. Igazából pohádesszertet kéne neki csinálni, mindig kieszi a krémet a tészta rétegek közül. De az meg nem torta, ezért csináltam a pavlovát is, és ez a citromos-tejszínes fehércsokihabos torta és emiatt született.
Az alján egy vékony kakós piskóta, rajta eperlekvár, majd egy vastag tejszínes-fehércsokis réteg, ami a zselatintól tart, és a tetejére epres zselét csináltam. Sikere volt, az ünnepelt eltüntette az egész szeletét :)
Hozzávalók
a piskótához:
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 4 dkg liszt (én rizslisztet használtam, és akko gluténmentes)
- 2 dkg holland kakaópor
a krémhez:
- 3 dl tejszín
- 2 ek mascarpone
- fél rúd vanília
- 4 lap zselatin
- 10 dkg fehércsoki
- 2 ek lemon curd (bolti, vagy házi)
tetejére:
- eper, eperlekvár
- 2 zacskó piros tortazselé
Gyorsított piskótát sütöttem, 23 cm-es formában.
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaót meg egy csipet sót, elkeverjük és 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd a fehércsokit gőz fölött összeolvasztjuk kb 1 dl tejszínnel. A többi tejszínt habbá verjük, amikor még nem kemény, de már habosodik, akkor hozzáadjuk a mascarponét és a lemon curd-öt, meg a vaníliát, így verjük kemény habbá. A beáztatott zselatin lapokat kinyomkodjuk és kézi habverővel alaposan elkeverjük a tejszínes fehércsokiban, majd az egészet összeforgatjuk a citromos tejszínhabbal.
A kihűlt piskóta köré tortakarikát teszünk, megkenjük eperlekvárral, majd eloszlatjuk rajta a krémet. Néhány órára a hűtőbe tesszük. Ha már megdermedt a teteje, akkor elrendezzük rajta az eper szeleteket és elkészítjük rá a tortazselét. A tortazseléhez én cukrot nem szoktam adni, csak 100%-os almalével készítem el, így finomabb lesz, egy marék epret leturmixolok és azt is a zseléhez keverem, majd az egészet összeforralom, átszűröm egy szűrőn és ha már nem forró, de még folyik, ráöntöm a tortára. Mehet vissza a hűtőbe, míg a zselé megszilárdul.
Gyönyörűen szeletelhető.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!