Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Rácsos pite almával és szilvával

2014. november 18. - HZsuzsi84

IMG_08702.jpg

Érdekes ez a pite dolog. A világ nagyon sok táján sütnek pitéket, különböző formákban. Az amerikaiak, a franciák, az angolok általában kör alakú pitéket készítenek, édeset és sósat is, míg mi magyarok nagy tepsiben sütjük és többnyire édesen. Gyerekkoromban nem is találkoztam kör alakú pitével. Pedig nekem sokkal jobban tetszik, úgyhogy gyakran sütök a szuper kivehető aljú piteformámban mindenféle pitét. 

Vannak piték, ahol elengedhetetlen a tészta elősütése (vakon sütés), de mindenkit megnyugtatok, ez most nem olyan! A vékony vajas omlós tésztába a töltelék nyersen kerül bele (nem úgy mint a klasszikus magyar almás pitébe). És ami ebben a verzióban a nagy "truváj", hogy a felkockázott gyümölcs darabokat a cukor és a fahéj mellett nem keményítővel forgattam össze (ahogy általában a gyümölcsös pitéknél szokták), hanem tápiókagyönggyel, aminek óriási a keményítőtartalma, így a nedvszívóképessége is igen magas. A gyümölcsökből kisülő levet szivacsként szívják magukba a kis fehér gyöngyöcskék, és átlátszó (kaviár szerű) kocsonyás golyók lesznek belőlük, a tészta meg egyáltalán nem ázik el (pedig nincs elősütve!), és még az alja is igazán ropogós marad! Az ötletet egy külföldi gasztroblogból szereztem, egy epres-rebarbarás pitét csináltak hasonlóan (a világ legjobb pitéje egyébként, tavasszal jön az is!). 

IMG_0862.jpg

Hozzávalók: 

a tésztához:

  • 300 g liszt
  • 150 g hideg vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 csapott tk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • kb. 1 ek tejföl

a töltelékhez:

  • kb. 1 kg gyümölcs (ez a pucolt mennyiség) most épp vegyesen alma és japán szilva 
  • pár ek nádcukor (a gyümölcsök édességétől függően)
  • 2 ek tápiókagyöngy
  • pici őrölt fahéj

a felvert tojás a tetejére

A tésztához a hideg vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel (vagy bedobjuk az egészet egy késes betétű robotgépbe), hozzáadjuk a cukrot, a sót, a sütőport, majd a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, egy pici tejföllel érjük el a tökéletes, nyújtható állagot. A tésztával gyorsan kell dolgozni, nem szabad sokáig gyúrni, mert akkor megolvad a vaj, és a végeredmény nem lesz igazán omlós, ropogós. Elég, hogy éppen hogy összeálljon, és folpackba csomagolva már mehet is a hűtőbe pihenni egy órát. 

A töltelékhez a gyümölcsöket felkockázzuk és összeforgatjuk a cukorral, pici fahéjjal és a tápiókagyönggyel. 

A tészta felét kör alakúra nyújtjuk, kicsit nagyobbra mint a piteforma (az enyém 28 cm-es), hogy a szélén túl lógjon, majd beleöntjük a tölteléket (ha a gyümölcs közben levet engedett, akkor azt fogjuk fel, ne áztassuk el rögtön a nyers tésztát!). A maradék tésztát jó vékonyra nyújtjuk és derelyevágóval csíkokat vágunk belőle, majd szépen befonjuk a pite tetejét. A lelógó széleket visszahajtva lezárjuk a szélét. Ha valakinek ehhez nincs türelme, akkor befedheti telibe is a pitét egy újabb kinyújtott körlappal, de akkor érdemes a tésztán bemetszéseket végezni, hogy a gőz eltávozhasson belőle. 

A tészta tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép aranyszínűre süljön. 

IMG_0840.jpg

180 fokra előmelegített sütőben 1 óra 20 perc alatt sül készre. Kb fél óra után már szép a színe, akkor érdemes alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg a rács a tetején, de a gyümölcsöknek több idő kell. Akkor jó, ha a rácsok között kibugyog a gyümölcs leve. 

A kész pitét egy nagy konzervdobozra állítom, így a levehető oldala le is csusszan róla. Ha kihűlt, akkor az aljáról is könnyen le lehet csúsztatni.

10754762_665293533590330_1989672662_n.jpg

 Utána megszórom porcukorral és már szeletelhetjük is. 

IMG_08562.jpg

A tészta ropog, a gyümölcs illatos, szaftos, mennyei az egész! 

IMG_0870.jpg

IMG_0874.jpg

10748703_665293916923625_1940951553_n.jpg

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr386911365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása